Успелите

Александър Кюркиев от Chilli Hills: Налагаме стандарти и носим всички рискове за решенията си

Александър Кюркиев е един от основателите на Chilli Hills - бранд, фокусиран върху продажбата на люти, натурални и чисти като състав продукти. А как започва всичко? Началото на историята на фирмата е поставено през 2014 г. с малка бутикова ферма в с. Кокаляне, близо край София. Александър, който от дълги години живее зад граница, се връща обратно в България и се установява със своята приятелка Боряна точно в това село.

Постепенно хобито му за отглеждане на редки сортове люти чушки се превръща в семеен бизнес. Това, което те създават с много труд и ентусиазъм, един ден се реализира точно под формата на Chilli Hills (Люти хълмове) - фирма и няколко магазина. Ето какво ни сподели Александър за своя професионален път. А междувременно, ако сте любители на лютото и държите на качествения вкус, можете да откриете техните продукти на ул. "Солунска" 29 в София. 

Разкажете ни накратко за себе си.

Казвам се Александър Кюркиев, познат сред приятелите ми също и като Сандомакс. От София съм, понастоящем живущ в село Кокаляне (дори и по лична карта). Целият ми съзнателен живот съм практикувал екстремни спортове, предимно скейтборд, и съм основател на първата българо/английска марка за скейт Virus skateboards, както и редица други проекти, свързани с градските спортове и култура.

Повече от половината ми живот прекарах извън България и от няколко години насам се завърнах и преместих да живея сред природата. От 5 години насам се занимавам с отглеждане и преработване на люти чушки, което колкото и лудо да звучи, успях да превърна в собствен бизнес.

Създавате малка ферма за производство на люти чушки, а по-късно възниква и брандът Chilli Hills. Как се роди идеята за него?

През 2012 година се завърнах в България след 20 години прекарани извън страната. Купих къща в село Кокаляне с много голям двор и започнах да отглеждам плодове и зеленчуци. Интересът ми бе насочен предимно към различни видове люти чушки. Внасях семена на над 60 вида люти чушки от цял свят и експериментирах с тяхното отглеждане в наши условия. В момента, в който започнах да усвоявам тънкостите и да получавам добри резултати, реших да превърна това мое хоби в опит за семеен бизнес.

В един момент започнах да добивам количества реколта и започнах да експериментирам в консервирането и преработването на тези уникални огнени плодове. Дълго време разработвах рецепти за люти сосове, докато един ден през 2014-та година с моята приятелка Боряна, ги извадихме на бял свят като първия продукт на собствена марка, която нарекохме Chilli Hills.

Името вече бе измислено като адрес на нашата къща/ферма - живеем в планината и гледаме люти чушки, от там Люти хълмове. Реално, ние успяхме да създадем първия занаятчийски лют сос в България. Останалото е вече история.

Какво изисква развитието на един такъв бизнес? Какви трудности сте срещали по пътя си?

Бих казал, че развитието на нашия бизнес не е по-различно от всеки останал бизнес. Търпение, постоянство, позитивизъм, вяра, недопускане на компромис относно качеството на продуктите и много, много, много часове труд.

Трудности идват от факта, че бизнесът ни е нишов и ние сме реално първите, които създаваме тази бизнес категория в страната. Съответно, за да имаме бизнес, ние трябва да създаваме и култура и да запознаваме огромна част от потенциалните ни клиенти със съществото на това, което правим. Налагаме стандарти и носим всички рискове за решенията си.

От една страна, е трудно, защото не знаехме дали това, с което сме се заели, има почва у нас, защото никой друг не го е правил. От друга страна, фактът, че сме първите, ни дава много оригиналност и индивидуалност на идеите. Именно това ни оформи като различен и уникален за България бранд.

Какво ви вдъхновява, за да продължите напред?

Определено това, което ни бута напред е подкрепата на нашите фенове. Занимавал съм се и с други проекти преди, но толкова позитивно отношение не съм срещал никога. Хората откровено ни се радват и не се страхуват да го покажат. Постоянно получаваме поздравителни мейли и съобщения от доволни клиенти в България, а вече и извън страната.

Откакто имаме и собствен фирмен магазин в центъра на София, вече имаме 100%-ова комуникация с клиентите си и получаваме постоянно обратна връзка. Това е основната ни мотивация да продължим напред.

Лют шоколад, люта ракия, люта бира - храната ли разпалва страстта към живота?

Определено - ДА! Чистата храна, поднесена по оригинален начин за нас е една от движещите сили в живота.

Защо точно люто? Какви са вкусовите предпочитания на българина?

Лютото е един от 15-тината различни вкуса, които рецепторите на езика могат да уловят. В същия момент ние вярваме, че е един от най-значимите. Много вкусове просто допълват баланса в храните, докато лютото провокира рецепторите и ги отваря да усещат още по-осезаемо другите вкусове. Да не говорим за ползите от лютото, които са неизброими.

Лютото също така се комбинира много добре с всичко друго - стига да уцелиш правилния баланс. В момента предлагаме интересни люти продукти като - бира, ракия, шоколад, тахан, мед, сладко от люти чушки, песто и мн. други.

Вашата рецепта за един добре подправен живот?

Слънце, море, сплотено семейство, деца, приятели, хубава храна и непрестанни пътешествия.

 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Десислава Славова

Един млад човек във вихрушката на 21 век. Страстен любител на литературата, пътуванията и позитивните хора.

Оставете коментар

0 коментара