3. Включвайте полезни мазнини в менюто си.
Напоследък има много спорове относно мазнините – полезни или вредни са те? Истината е една – има полезни и жизненоважни за човешкия организъм мазнини, както и такива, които не само, че не са полезни, а е препоръчително да ги изключим изцяло от менюто си. Тук ще обърнем внимание на полезните мазнини. Такива са основно непреработените мастни киселини. Те се съдържат в някои храни в натурален вид. Освен че са основен източник на енергия за организма, мазнините помагат за транспортирането и усвояването на мастно-разтворимите витамини А, Д, Е и К, както и за производството на някои важни за организма хормони. Също така ни държат сити повече време. Част от най-важните за правилното функциониране на клетките в организма мазнини се намират в авокадото, кокосовото и краве масло, ядките и семената, в яйцата и в по-мазните риби като сьомга, пъстърва и риба тон.
Тук мога да добавя и един бонус съвет: спрете да купувате нискомаслени и обезмаслени продукти – по какъв начин мислите е получен този продукт, след като в естественото си състояние той съдържа мазнини?