Успелите

8888 bonus класация: Най-добрите френски футболисти в историята

Франция е продуцирала много големи легенди през годините, но 8888 bonus класацията включва само най-най-добрите от тях. Ето го и френският топ 10 за всички времена:

10. Н‘Голо Канте

„Той е малък, той е мил, той спря Лео Меси“ – гласи песничката за световния шампион, който стартира своята кариера в Лига 2, преди да влезе в сърцата на много фенове по света. 

Много хора го оприличават на „разрушителя“ Клод Макелеле, но Канте разви играта на дефанзивния халф до нови нива. Той е с основна заслуга за титлите на Лестър и Челси, а колекцията му в награди е допълнена и с миналогодишната Шампионска лига. 

9. Дидие Дешампс

Много преди да получи мениджърската позиция в тима на „петлите“, той спечели всичко възможно на терена. Трудно ни е да намерим подобни лидери в днешно време. Невероятните му умения в организационен план остават на задно място, отстъпвайки пред невероятния му глад за отнемане на топката и стартиране на мълниеносни контраатаки. 

Освен световната титла, той остава в историята и като най-младия капитан печелил Шампионската лига – с екипа на Олимпик Марсилия. 

8. Франк Рибери

Ако се концентрираме единствено върху таланта, Рибери може да достигне до първата позиция. Той обаче сварва периода между две златни генерации на „сините“, което не му позволява да спечели международен трофей. На клубно ниво обаче, „белязаният“ печели абсолютно всичко възможно с екипа на Байерн Мюнхен. 

7. Марсел Десаи 

8888 България и Марсел се свързват по специален начин – числото осем. Номерът не е типичен за централен бранител, но „скалата“ го прави популярен със спечелването на две шампионски лиги. 

Десаи остава в историята като най-здравия защитник, през който е невъзможно да се премине. Към това обаче, ние ще добавим и техническите му качества. Той осигурява дълбочина и пасове напред, включвайки се в почти всички атаки на своя тим. 

6. Лилиан Тюрам 

Той играе като десен бек в шампионския ход на Франция през 1998-ма. Титлата от 2006-та пък го заварва на позицията централен защитник. Освен агресия и груба сила, той предлага елегантно владеене на топката. Тюрам премина през Ювентус и Барселона, печелейки Шампионската лига под ръководството на Пеп Гуардиола.

5. Ерик Кантона 

Той подкрепяше тимът на Англия на Евро 2004 и световното през 2006-та. Причината за това е изхвърлянето му от националния отбор на Фракция, след инцидента с фен на Кристъл Палас. Тогава мястото му бе заето от Зинедин Зидан, който се превърна в икона на световния футбол. 

Няма как да забравим годините му в Юнайтед, където Кантона показа своята невероятна сила, визия за играта и хващане на всеки голям момент. Той има основна заслуга и за Европейската титла през 96-та. 

4. Патрик Виера 

Заглавието на „Дейли Мейл“, ден след като Франция спечели финала на Световното срещу Бразилия, гласеше: Арсенал спечели Световното първенство. Емануел Пти вкара един от головете, но най-силния играч за „петлите“ безспорно бе Патрик Виера. 

В най-силните си дни той печелеше всяко единоборство, впускаше се напред с невероятна скорост и здравина и умееше да дава най-точните подавания. Той спечели три титли с Арсенал, една от който в знаменития „непобедим“ сезон. 

3. Мишел Платини

Бърз, елегантен и с огромен обхват на пасовете, той може да бъде сравнен с подобрена версия на Пол Погба. Въпреки, че не блести с физически качества, той преминаваше през най-здравите защитите като на слалом. Света просто го обикна. Платини вдигна Европейката титла през 85-та и спечели Шампионската лига с Ювентус през следващия сезон. Постижение, заради което бе награден със Златната топка. За съжаление, той е сред малкото в тази 8888 бонус класация, който не успява да стане Световен шампион. 

2. Тиенри Анри

Той е на 20 години, когато Франция е домакин на Световното първенство през 1998-ма. Анри трябва да се появи като смяна, след като Десаи си е изкарал червен картон. Младокът грабва шанса и става топ голмайстор за своя тим. 

Още по-впечатляващи са годините му в Арсенал, където води тима към непобедим сезон, въпреки скептицизма на 8888 и останалите букмейкъри. Следва трансфер в Барса, требъл и сезон с 51 отбелязани гола. 

1. Зинедин Зидан

Има французи, които са вкарвали повече и са печелили повече купи от Зизу. За нас обаче, той е безспорен номер 1. 

Неговата звезда изгря с Ювентус, където достигна до два финала на Шампионската лига (97-ма и 98-ма). Представянето му срещу Бразилия на „Стад де Франс“ пък го превърна в мегазвезда. В последствие, той се превърна в най-скъпия трансфер, преди за заслужи още международна слава на Евро 2000. Байер Леверкузен и Димитър Бербатов изненадаха 8888 със стигането до финал на Шампионската лига през 2002-ра, където трябваше да преклонят глава пред Реал Мадрид и магията на Зидан. 

Той е безгрешен (с изключение на финала от Световното през 2006-та), агресивен и притежава най-мекото докосване и най-тежкия удар. Може да преодолее всеки съперник и да задържи топката дори в най-трудните ситуации. Зидан бе просто брилянтен, а на същото ниво е и представянето му като мениджър.

 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Васил Койнарев

Кандидат-доктор по съвременен български език, докторант по философия, магистър по лингвистика, бакалавър по филология и бакалавър по журналистика. Преподавател, лектор, редактор на свободна практика. Основател на фирма за редакторски услуги — Редактор.бг ЕООД — www.redaktor.bg

Оставете коментар

0 коментара