Успелите

Атанас Нанов: След 13 години в САЩ ми трябваше причина да се върна. И я открих!

Здравейте! Днес ще ви срещнем с Атанас Нанов, който след 15 години живот в САЩ, няколко изкачени четирихилядника и обикаляне на континента и света във всяка свободна минута, реши да напусне престижната си работа в хотел Four Seasons в Хавай и да се прибере в България. Можете да срещнете широката му усмивка в един от най-добрите ресторанти в София, а какво точно го е вдъхновило за 2 седмици да си събере багажа и да се прибере, ще научите от самия него... 

Казвам се Атанас Нанов, на 37 години съм, родом съм от Плевен. Ресторант-мениджър съм в The Revolutionary - едно наистина необикновено място в София, в новооткрития хотел Hyatt. Обичам да катеря върхове в планини, да наблюдавам вълните на екзотични дестинации и да спускам от високо и извън пистите със сноуборд. Когато съм в града, върховно удоволствие за мен са големите рок концерти и мачовете на Манчестър Юнайтед.

Завърших образованието си в Москва през 2008 г., специалност Индустриален мениджмънт. Докато учех, всяко лято ходех на студентски бригади в САЩ, защото исках да придобия различен опит, а и брат ми вече живееше там. Още след първата си визита реших, че искам да се върна и да опитам късмета си с работна виза. Така и направих… 

В следващите 13 години обиколих САЩ надлъж и нашир, бях в 46 щата и с голямо удоволствие пътувах по пътищата на Америка и се запознах с културата на всеки щат. 

По време на първата бригада започнах работа като “busser”- човекът, който разчиства масите в голяма хотелска верига. След това преминах буквално през всяко ниво и позиция в хотелиерския и ресторантьорския бизнес - от сервитьор, до управител на кухня, закуски, вечери в огромни хотелски ресторанти, после - управител на цяла верига, ивент мениджър в бутиков хотел с няколко зали, барове и ресторант и т.н. 

В целия този опит работих здраво, но и търсех моето нещо, така да се каже. Намерих го, когато започнах работа за Four Seasons - първо в един от най-големите ски курорти в САЩ, във Вейл, а след това - като аутлет мениджър в техния хотел в Хонолулу, Хавай. За тях работих 7 години и усвоих как да създавам и поддържам най-важното в петзвездното обслужване - постоянството - не само в качеството на храната, а и в обслужването.

Историята около завръщането ми в България е малко куриозна, дори смешна. Имам един приятел, който работи във фирма за застраховки, а самата фирма предлага и ПОС-терминали. В един разговор с негова колежка, тя е споделила, че има нов хотел, който отваря в София и иска оферта за такива терминали. На мен ми стана доста интересно и го помолих да проучи. Той веднага ми даде информация, че хотелът ще бъде Hyatt, след което аз успях да намеря в Linkedin профила на генералния мениджър Лоран Шодер и му написах един имейл, че желая да се завърна в България.

Тогава нямах план, но си бях казал, че ако се върна, трябва да работя за световно известна верига хотели. Той веднага ми отговори, кандидатствах и на следващата седмица започнаха интервютата, които продължиха над един месец. Получих оферта от Hyatt и трябваше след 13 години в САЩ да се пренеса в България от два щата (Хавай и Колорадо) за буквално две седмици. И го направих! Много съм щастлив, защото исках поне единият от нас с брат ми да е близо до нашите родители тук, а и вече имах нужда от промяна. И тя дойде с възможност, която дори не съм очаквал, че ще се появи, защото Hyatt е наистина световен бранд, топ име в тази индустрия. Оказа се, че не съм единственият - една колежка се е върнала след години в Китай, когато е разбрала, че може да работи тук, в тази верига!

Едно нещо бях си обещал, преди да си купя еднопосочния билет за България, и това е, че няма да променям начина си на мислене и да правя компромиси. В The Revolutionary работя със съмишленици със същата нагласа. Главен готвач е човек, работил в Мишлен ресторанти по цял свят, с изключително високи изисквания към качеството на храната и екипа, но и със смела концепция за авторската си кухня. F&B директорът на хотела е испанец, който не отстъпва от стандартите на Hyatt в цяла Европа. Заедно с тях и екипа, ние наистина предлагаме революционни интерпретации на класически италиански ястия, на изключително достъпна цена.

Вдъхновяващо е, че от стените на ресторанта ни гледат портретите на революционерите, които са променили света към по-добро - това е идеята минали и бъдещи визионери да се срещнат на едно място. Харесва ми и че, вместо да се фокусираме върху някакви измислени правила в ресторантьорството, ние търсим възможно най-човечния подход, за да предоставим първокласно обслужване. Имаме тази свобода и мисля, че успяваме да постигнем нещо без аналог. Почти година по-късно след като се върнах успявам да запазя обещанието си и да спя спокойно! 

Може да звучи авантюристично, но бих желал един ден в България да можем да се похвалим с по-добра култура в ресторантьорството и хотелиерството. През изминалите години се случва поне по веднъж да успея да прекарам ваканция в България и съвсем честно мога да заяви, че маниерите и поведението на хората се променят в положителна посока. Вярвам, че това, което правим с колегите ми, може да помогне цялостно нещата да се придвижат напред. 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Елена Пенева

Елена Пенева е управляващ директор на Creative Energy Hub и журналист с над десетилетие опит и хиляди публикации в множество български и европейски медии. Обича да се вдъхновява от истории на успешни българи и с радост ги разказва в Uspelite.bg

Оставете коментар

0 коментара