"Българско кисело мляко" вече е защитено наименование за произход
Българското кисело мляко – вълшебният продукт, който се смята, че е познат от около 4000 години. Българите се гордеем с него, а доста често, когато чужденци посещават страната ни, те си тръгват със спомена за киселото мляко. Държавата ни не само се смята за откривател на причината за подквасването на млякото, но и вероятно произвежда най-здравословното кисело мляко в света – главно благодарение на бактерията Lactobacillus bulgaricus. Преди дни се появи една доста интересна новина, която искаме да ви споделим.
Европейската комисия одобри включването на "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Наименованието следва да бъде добавено към списъка от 1641 вече защитени селскостопански продукти.
Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на eAmbrosia - правен регистър на наименованията на селскостопански продукти и храни, вина и спиртни напитки, регистрирани и защитени в целия ЕС.
"Българско кисело мляко" е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация.
Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, която се използва при производството му.
В съобщението от министерството се посочва, че инициативата е на групата производители Сдружение "Български традиционни млечни продукти". Заявлението бе изпратено от Министерството на земеделието и храните до Европейската комисия през февруари 2021 г.
"Българско кисело мляко" е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа".
Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт. При "Българско кисело мляко" очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко - краве, овче, биволско, козе или смесено.
Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.