Джордж Ахерн - човекът, който спаси над 1000 тона продукция и я дари на хранителни банки
Април 2020 г., Джордж Ахерн чува, че фермери унищожават продукция, която не могат да продадат. Каква е неговата реакция? Взима камиони назаем и започва мисия, която ще зареди хранителни банки на територията на САЩ с над 1360 тона зеленчуци, а това дава храна на хиляди нуждаещи се.
Историята започва класически - с пост във Фейсбук на 29 април. Джордж Ахерн е чул, че фермери в Източен Вашингтон изхвърлят картофи и лук; пита дали някой има камион, който може да заеме, за да превози изхвърлените култури до хранителни банки в Западен Вашингтон. Получава бърз отговор - конвой от четири камиона, и успява да помогне за осигуряването на провизии за хранителните банки в региона. Джордж Ахерн споделя за The Seattle Times:
Върнахме 9,36 тона, когато първоначалната ми цел беше един тон.
Благотворителните акции и усилия продължават! Днес съществува EastWest Food Rescue - организация, която доставя над 10 800 тона култури на над 160 хранителни банки. Тази дейност помага и на продоволствената сигурност, но и на фермерите - организацията им плаща, тъй като пазарите за някои от техните култури изчезнаха или се стесниха след появата на COVID-19.
Нанси Балин е дамата, която е сред първите отговорили на запитването на г-н Ахерн. Днес тя е един от директорите на организацията. За The Seattle Times тя споделя:
Всичко започна заради COVID-19. Те (фермерите) веднага изгубиха всички договори за ресторанти, които имаха за картофите и лука. И тъй като европейските държави бяха затворени, не ги изнасяха... По времето, когато всичко се случи, картофите от реколта 2020 бяха в земята, а тези от 2019 г. - в хладилно съхранение. Проблемът е, че когато реколтата от 2020 г. е готова, тази от 2019 г. трябва да изчезне или няма къде да бъдат прибрани новите картофи. Земеделците са изправени пред ужасен избор - да унищожат картофите от 2019 г., за да могат да съхранят тези от 2020, или просто да оставят тези от 2020 да изгният в нивите...
Организацията започва своята дейност, когато фермерите събират своята продукция - картофи и лук, а днес вече берат и плодове. Първоначалната визия на Ахерн е скромна - да спаси реколтата, а след това да спре. Той самият споделя (пред The Seattle Times), че отдадеността му към организацията отнема от личното му време и ангажименти, но знае, че има общности, които се нуждаят от храна, и това го крепи. Помощта за гладуващите и за фермерите. Смисълът.