Евангелина Стаматова е участник на Световното по правене на песто
В шестия пореден световен шампионат по приготвяне на песто по авентична рецепта участваха 100 състезатели от най-различни държави, като за първи път България има свой представител - Евангелина Стаматова.
Събитието се състоя в залата на Висшия съвет на херцогския дворец в град Генуа. Това е историческа сграда в центъра на град Генуа и главен домакин на основните културни събития. На шампионата се впуснаха около 100 състезатели от цял свят, които се надпреварваха кой ще направи най-хубавото песто Дженовезе по оригинална рецепта, с използването на традиционни съставки – босилек, кедрови ядки, чесън, пармиджано реджано, пекорино фиоре сардо и зехтин екстра върджин, като го приготвят изцяло на ръка.
На участниците са осигурени всички необходими съставки и инструменти, като трябва да използват традиционния уред изработен от мрамор и дървена ръкохватка, наречен „mortaio”.
Група от експерти дегустатори и гастрономи избират 10 финалисти, които ще участват във втори финален кръг и един от тях получава титлата – шампион.
Тази година шампион стана Алесандра Фаше на 37 години, която е родом от Генуа и помощник-готвач по професия. Участниците в състезанието бяха от САЩ, Великобритания, Франция, Норвегия, Германия, Швейцария, Испания, Северна Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Република Того, Чешка Република, България, Албания, Шри Ланка и Филипините.
Шампионатът е отворен за ентусиасти, любители и професионалисти в кухнята от всички страни в света.
Целогодишно в различни държави се провеждат квалификации за участие във финалната фаза, а от следващата година предстои организиране на квалификации за световния шампионат и в България. Победителят от тези квалификации ще представлява България на следващия световен шампионат в Генуа.
Евангелина е представител на Бистро „Песто”, чийто собственик е Марио Монтесоро, който е родом от Генуа, но живее и работи повече от три години в България. В своето заведение Марио радва жителите и гостите на столицата с най-добрата и автентична италианска храна. В бистрото изцяло може да се насладите на духа на Италия. То се намира в центъра на София, на ул. „Ангел Кънчев” 18А.
ВИЖТЕ ОЩЕ: ДЕТЕ С НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДНО IT СЪСТЕЗАНИЕ С 800 УЧАСТНИЦИ