Успелите

Евангелина Стаматова е участник на Световното по правене на песто

В шестия пореден световен шампионат по приготвяне на песто по авентична рецепта участваха 100 състезатели от най-различни държави, като за първи път България има свой представител - Евангелина Стаматова.

Събитието се състоя в залата на Висшия съвет на херцогския дворец в град Генуа. Това е историческа сграда в центъра на град Генуа и главен домакин на основните културни събития. На шампионата се впуснаха около 100 състезатели от цял ​​свят, които се надпреварваха кой ще направи най-хубавото песто Дженовезе по оригинална рецепта, с използването на традиционни съставки – босилек, кедрови ядки, чесън, пармиджано реджано, пекорино фиоре сардо и зехтин екстра върджин, като го приготвят изцяло на ръка.

На участниците са осигурени всички необходими съставки и инструменти, като трябва да използват традиционния уред изработен от мрамор и дървена ръкохватка, наречен „mortaio”.

12990969_805488956224468_210738827739284033_n

Група от експерти дегустатори и гастрономи избират 10 финалисти, които ще участват във втори финален кръг и един от тях получава титлата – шампион.

Тази година шампион стана Алесандра Фаше на 37 години, която е родом от Генуа и помощник-готвач по професия. Участниците в състезанието бяха от САЩ, Великобритания, Франция, Норвегия, Германия, Швейцария, Испания, Северна Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Република Того, Чешка Република, България, Албания, Шри Ланка и Филипините.

pesto-final-535x357

Шампионатът е отворен за ентусиасти, любители и професионалисти в кухнята от всички страни в света.

Целогодишно в различни държави се провеждат квалификации за участие във финалната фаза, а от следващата година предстои организиране на квалификации за световния шампионат и в България. Победителят от тези квалификации ще представлява България на следващия световен шампионат в Генуа.

Евангелина е представител на Бистро „Песто”, чийто собственик е Марио Монтесоро, който е родом от Генуа, но живее и работи повече от три години в България. В своето заведение Марио радва жителите и гостите на столицата с най-добрата и автентична италианска храна. В бистрото изцяло може да се насладите на духа на Италия. То се намира в центъра на София, на ул. „Ангел Кънчев” 18А.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ДЕТЕ С НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДНО IT СЪСТЕЗАНИЕ С 800 УЧАСТНИЦИ

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Ели Ефтимова

Студент в Икономически университет-Варна спец. Индустриален бизнес. Интересувам се от спорт,здравословно хранене,пътувания и позитивна психология. Обичам да надграждам себе си и мога да се определя като амбициозен,забавен и добър човек,който обича да обогатява собствената си култура непрестанно.

Оставете коментар

0 коментара