Фондация "За храната": Правилното хранене на децата определя тяхното здравословно състояние
Мисията на фондация "За храната" е да популялизира и обогати познанията ни относно пълноценното и здравсловното хранене. Фокусът им е главно върху изграждането на правилни хранителни навици у децата.
Това е и тяхната цел - да израстват поколения деца с добре развито здраве. Тази година Наталия и Катя, основните лица зад тази фондация, участват в програмата "Промяната" на Нова Броудкастинг Груп и на фондация Reach for Change Bulgaria заедно с още 12 други състезатели. Повече за тяхната мисия научете от самите тях.
Разкажете ни повече за себе си.
Фондация “За храната” е създадена на 1-ви юни 2017. Няма нищо случайно - избрахме Деня на детето, за да има повече символика в това, което правим. Всичко започна през есента на 2016 година, когато Наталия и Екатерина - майки на първокласници, пряко се сблъскахме с реалността, свързана с храненето на децата в училищата.
Това означава ежедневни закуски под формата на тесто, наличието на училищни лавки, които предлагат храни с високо съдържание на захар, липсата на здравословна алтернатива. Всяка една от нас самостоятелно беше водила своята лична борба за промяна, но без резултат.
Затова се свързахме с Маги Пашова (нутриционист, кулинарен блогър и автор на книги за детското хранене) и Елена Стоева, посланик в България на глобалното движение Food Revolution (Революция в храненето), основано от английския готвач Джейми Оливър. Заедно решихме да организираме първата национална кампания “Ден на революцията в храненето”.
В рамките на 2 месеца и само с комуникация през фейсбук към нас се присъединиха Ели, Ани и Станка от Варна, Веси от Велико Търново, Дорина от Пловдив, Сибел и Бахар от Кърджали, Ели от Бургас, Ина от Русе, Албена от Монтана и много други. Заедно успяхме да организираме безплатни кулинарни работилнички в 18 града за около 1000 деца.
Включиха се над 100 доброволци от цялата страна. През май 2018 организирахме отново кампанията и успяхме да съберем 3000 деца и 350 доброволци. Надяваме се през 2019 да постигнем още по-впечатляващи резултати, както и да реализираме нашия проект за дигитален ресурсен център и клуб “За храната”.
Каква е вашата основна мисия и цел?
Мисията на фондацията е популяризиране и изграждане на обществено разбиране и подкрепа за пълноценно, природосъобразно, здравословно хранене на всички нива: деца и техните родители, баби и дядовци, учители. За целта ангажираме лекари, готвачи и други професионалисти с влияние върху общественото мнение по темата за здравословното хранене на децата.
Колко важна е темата за храненето при децата?
Правилното хранене на децата определя тяхното здравословно състояние не само в детска възраст, но и когато пораснат. Храненето на децата е в основата на тяхното правилно физическо и психическо развитие. Едно дете може да не е добър химик, да не обича да чете книги или пък да не се справя отлично в час по физическо, но няма нищо по-важно от това да бъде здраво!
Как училищата ще могат да се включат по-ефективно в темата за правилното хранене при подрастващите?
Храненето на децата зависи от много български институции - Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието, Министерство на земеделието и храните и техните подчинени агенции.
За съжаление, между всички тях липсва координация и резултатът е множество проблеми, свързани с реализацията и контрола на правилното хранене на децата.
В много случаи училищата са “потърпевши” от различни политики и програми, които се прилагат от различните администрации. Все пак директорите на училищата имат възможност да лавират, да подбират програми, а медицинските лица да упражняват пряк контрол в ежедневното хранене. В учебните програми има заложен малък брой часове за здравословно хранене, но върху тях не се акцентира достатъчно.
Тук идва и ролята на учителите, които да направят тези часове интересни и запомнящи се. Именно за това фондация “За храната” разработва дигитален ресурсен център, с който да осигури материали и да подпомогне училищата в този образователен процес.
Знаем, че всяко дете има желание да опита всякакъв вид храна, особено вредна. Откъде тръгва възпитанието за правилната култура на хранене - от родителите или от училищната институция?
Разбира се, всичко започва от семейната среда. Там се възпитават голяма част от навиците, включително и тези, свързани с правилното и здравословно хранене. Децата подражават на своите родители и е много важно да виждат ежедневно добър личен пример - с какво се хранят, какво пият. Но освен семейната среда влияние върху развитието на децата оказва и тяхната социална среда - в детската градина или в училище.
В училище децата имат много по-голяма свобода - получават джобни пари, по-свободни са в своите решения. И когато видят как приятелчетата им си купуват близалки и вафли в лавката, те инстинктивно искат да са част от тази среда, да бъдат от “готините”. Много често родители споделят с нас как изпращат на децата си домашна и качествена храна от вкъщи, но в училище често получават подигравки за това.
Това е изключително тъжно и демотивиращо за подрастващите и наша отговорност като общество е да променим това. Именно това е и една от целите на фондация “За храната” да покаже на децата, че да ядеш ябълки вместо вафли е “готино”.
Как да развием усета на едно дете към това коя храна е добра за него и коя не?
Като му даваме информация и му обясняваме каква е разликата и ефекта върху тялото при различните видове храна. Децата са изключително любопитни и умни и когато им поднесеш информацията по правилния начин, те я възприемат. Важно е също така всички ние: родители, баби и дядовци, учители, треньори, да бъдем добрия пример.
Смятате ли, че в България се обръща достатъчно внимание на този проблем? Полагат ли се достатъчно усилия от страна на институциите за подобряване качеството на храната?
Фактът, че толкова много институции, а и медии, са ангажирани с храненето на децата, показва, че се полагат усилия в тази насока. За съжаление, наличието на всички тези институции води до размиване на отговорностите, преследване на лобистки интереси и липсата на реален контрол.
Изпълнението често е оставено в ръцете на кетъринг компании, които все пак работят за печалба. Техният фокус разбираемо не е обучение или подобряване на физическото и здравословно състояние на децата и когато липсва качествен контрол и стриктни регулации, резултатът е такъв, какъвто го виждаме ежедневно: превес на тестени храни и захарни храни, които са евтина суровина и всяко дете би яло. Затова е необходимо да се актуализират много наредби и рецептурници, свързани с храненето на децата.
Участвате в програмата "Промяната" на Reach for change Bulgaria. Какво послание искате да отправите към обществото и институциите по отношение на храненето при децата?
Нашият апел към всички - родители, баби и дядовци, учители, институции, е да поставим здравословното хранене на децата в България като основен национален приоритет. От нас зависи да отгледаме здраво поколение, което да не страда от хронични заболявания.
Днешните деца са утрешните възрастни, които се надяваме да бъдат здрави и успели граждани - образовани и работоспособни, с качествен и дълъг живот, който не натоварва излишно здравноосигурителната система.
Нека всички ние - родители, учители, специалисти, готвачи, треньори, хора с влияние върху обществените норми и поведение, осъзнаем необходимостта и лично се ангажираме с правилното хранене на децата, за да има бъдеще за България.