Успелите

"Гурме за напреднали" - кулинарни истории, забъркани от познавачи и ентусиасти

Официалната премиера (ще последват още събития след нея - stay tuned!) на "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" ще се състои на 25 май, вторник, от 18:30 ч. в столичното кино Cabana (което не е точно (или само) кино). Защо ти казвам това? Защото истински се вълнувам за излизането на тази книгa и се надявам и ти да споделиш вълнението ми.

Какво е "Гурме за напреднали"?

"Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" съдържа кулинарни истории, но НЕ Е готварска книга. Дори да има някоя и друга рецепта, друго обединява авторите. Всички те, макар и много различни един от друг - шеф готвачи, кулинарни ентусиасти, журналисти, творци, познавачи на добрите напитки, ценят храната отвъд способността ѝ да задоволява глада ни.

Защото най-вкусната храна е споделената, тази, която обединява хората, свързва ни с невидими нишки от вкусове и аромати, които често остават с нас завинаги.

Как се ражда идеята за "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали"?

На този (и следващия) въпрос ще ни отговори авторът на проекта и съставител на сборника Светлозар Желев.

Книгата е своеобразно продължение на "За бавното живеене и насладата от живота", която излезе през миналата година. Храната е едно от нещата, които носят онази наслада, която ни е толкова необходима в живота. Много често обаче я подценяваме и гледаме на нея само като нещо, което приемаме като необходимост. Отношението към нея е особенa и важна част от човешката цивилизация и изисква специално внимание. Личните кулинарни истории дават възможност да обърнем поглед към различни измерения на вкуса, да си зададем въпроси и до потърсим нашите собствени отговори. Сигурен съм, че всеки ще намери нещо за себе си в тази книга.

А какво да (не) очакваме да намерим на страниците ѝ?

Тя не е рецептурник или история на храната, не търси противоречия, дали между висока кулинария и гурме културата и домашната храна, простите ястия, които са се превърнали във важна част от традиционната култура, или веганство срещу месоядство. Тя изследва и показва различните индивидуални пътешествия и откривателство в търсене на удоволствието. В нея ще намерите богата информация за готвенето, ястия, питиета, ресторанти, места, препоръки и идеи, спомени и преживявания, и рецепти даже, които ще дадат възможност на всеки да открие собствена гледна точка към вкуса, храната и гурме кухнята. Всичко е лично и пътя можеш да извървиш само сам. Тя е подарък за нас и близките ни, който ще зарадва сетивата и ума.

Кои са авторите в книгата?

Иван Бакалов, Ясен Бориславов, Раймонд Вагенщайн, Антони Георгиев, Адриана Гюзелева, Десислава Иванова, Ясен Захариев, Ясен Козев, Петър Михалчев, Ина Михалчева, Карин Околие, Веселин Савов, Гергана Симеонова, Адриана Стефанова, Дарина Такова, Мона Чобан, Любомир Чонос, Петя Щифлер, Веселин Юнаков. Всички тези хора и самият Светлозар Желев ще те пренесат в свят, наситен с вкусове и аромати, и заедно ще се впуснем в кулинарно приключение.

Ако се загледаш в шестото име, Десислава Иванова, ще забележиш, че то съвпада с моето име. И макар че много чудни жени носят точно тази комбинация от малко име и фамилия, името в случая наистина е моето - аз съм един от съавторите в книгата (ура!).

Когато бях поканена да участвам с текст (заради работата си като книжна сладкарка в инициативата ни с Пролет Трифонова Trouble Bakers), изпитах най-вълнуващото вълнение в живота си (или поне със сигурност е в топ 3!). След като еуфорията ми премина, осъзнах, че реално трябва да седна и да напиша нещо... Какъв е крайният резултат ще разбереш, ако решиш да прочетеш книгата (поне съм сигурна, че останалите истории ще са страхотни!). Не мога да кажа дали текстът е добър, или не чак толкова (със сигурност не е най-доброто нещо, което някога съм писала, то винаги тепърва предстои), но е мой. Десински до последната точка и до голяма степен "бабешки" (ако си чел Да имаш баба, ще разбереш какво имам предвид).

Какво остана за финал?

Ако имаш нужда от едно различно събитие, аз и останалите автори ще те чакаме в кино Cabana на 25 май, вторник, от 18:30 ч., за да си поговорим за сладката, солената, горчивата, киселата и пивката страна на живота.

Книгата излиза с логото на издателство Колибри, а автор на корицата е талантливият художник Живко Петров.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Десислава Иванова

Като порасне Деси иска да стане светла вълшебница и вярва, че ако отвори достатъчно гардероби, ще намери Нарния. Обича: книги, сладкиши, небивалици и птици. Обожава: Игинатора. Не обича: четни числа (освен 8). Мрази рукола! Пристрастена е към фъстъчено масло.

Оставете коментар

0 коментара