Хлебар от Стара Загора признат от ЮНЕСКО за „Живо съкровище“
Най-добрият хлебар в света е българин и е от Стара Загора. Казва се Богдан Богданов и е признат от ЮНЕСКО за „Живо съкровище“, тъй като произвежда най-чистия и автентичен за региона хляб.
Преди да се захване с хлебарството, Богдан е бил маркетинг специалист по професия. Напуска бранша, за да отвори малка пекарна, в която да произвежда хляб по стара българска автентична рецепта, така, както нашите прадеди са го правили.
Рецептата за хляба е била отдавна изгубена и отнесена от нашите прадеди, затова заминава за Франция, където в продължение на три години се учи, експериментира и опитва рецепти, докато не докарва до съвършенство своята рецепта.
„Този хляб има характер, който аз влагам в него. Много харесвам минимализма и за мен съвършенство е, не когато няма какво повече да добавиш, а когато няма какво повече да махнеш”, споделя пекарят Богдан.
Съставките, които Богдан използва за хляба са основните – брашно, вода и сол, но тайната на рецептата му е в маята, която приготвя сам. За нея използва единствено изворна вода. Разяснява, че бактериите започват да се размножават, след като я добави към ръженото брашно, а след това маята трябва да престои на топло, за да ферментира.
Хлябът, който Богдан приготвя не съдържа никакви подобрители или консерванти и може да стои цял месец, без да изсъхне и без да промени вкуса си. „Затова в миналото нашите прабаби месели само веднъж седмично, и вкусът и състоянието на питките се запазвали цели 7 дена. Сега това се постига само с консерванти.“, споделя Богдан.