Успелите

Изкуството да си пивовар в България

Произвдоството на домашна крафт бира едва ли е най-лесната сфера за реализация в България. Трудните условия по лицензиране, сложната технология и другите трудности, които съпътстват вскеи бизнес, който стъпва на бъгларския пазар биха отказали мнозина. За щастие на ценителите на бирата Божидар Александров и Димитър Георгиев са от хората, които са сред пионерите в областта. Чрез последователни стъпки, усилена работа и никакви компромиси откъм качество (и до ден днешен процесът на правене и бутилиране на бирата Blek Pine се прави ръчно) те успяват да извървят пътя от това да варят бира в гараж до отварянето на една от първите български крафт пивоварни - Gb Craft Brewery "Blek Pine"

Божидар е на 28 години щастливо женен с две прекрасни дъщери. Колегата му Димитър също води прекрасен семеен живот и очаква дъщеричка.

"С пивоварство решихме да се занимаваме преди около три години. На едно бирено събътие пред столичен мол се запознахме с Г-н Пампов. Той е предсетател на АДПБ (Асоциация на домашните пивовари в България). Хората от асоциацията бяха много любезни и ни почерпиха домашна бира. От този момент решихме да започнем да си варим бира в домашни условия и станахме домашни пивовари. Домашното пивоварство е най-доброто хоби според нас, там експериментите са безкрайни и идеите идват буквално една след друга. След близо една година домашно варене на бира решихме да си нарпавим малка пивоварна и да имаме право да продаваме легално бира."

Двамата приятели споделят, че са получили голяма помощ от колегите си от Glarus и "Диво пиво". Благодарение на тях са спестени много време и нерви. Решават бирата да се казва Blek Pine, защото улицата на домашната им пивоварна се казва "Белите борове".

1919420_932751606800414_7579780367124210440_n

"Една нощ докато довършвахме поредната ни домашна варка избхраме логото случайно. Шишарката я харесахме за символ благодарение на нашия добър приятел Людмил Фотев. Именно шишарки донесени от съпругата му стоят в основата на нашето лого. Относно варенето в домашни условия - бирата минава през доста етапи, за да стане това което е. При много малките пивоварни като нас етапите не са 100% автоматизирани, а голяма част от производествения процес се прави на ръка. Скоро ще покажем на аудиторията от бирени ентусиасти в България новия си проек и там нещата ще бъдат обяснени подробнп. Така повечето хора, които искат да се занимават с домашно пивоварство, а защо не и крафт такова, ще могат да получат отговори на своите въпроси".

ВИЖТЕ ОЩЕ: 18 бизнес идеи, с които да стартирате собствен бизнес

Интересните етикети на бутилките са дело на дизайнера Теодор Георгиев, с който, колкото и парадоксално да звучи, двамата пивовари не се познават лично. Надяват се скоро да се прибере в България и да изпият по няколко бири с него за добрата работа. Споделят, че са му много благодарни, защото буквално в последния момент ги спасява с дизайна на етикетите, за които му се доверяват напълно.

12540307_10206452432962004_1222998926_n

"Персепктива за развитие на крафт пивоварството у нас има. Според мен има много път да се извърви докато нещата придобият по-големи мащаби, но нали все пак трябва да се направи първата крачка. Вече има няколко крафт пивоварни, има и джипси брюъри (хора, които варят в чужди пивоварни своята бира и я продават у нас). Всички ние допринасяме за развитието на крафт пивоварството и се стремим да правим все по-качествени бири. В конкуренцията се ражда и развитието на една такава култура."

Техният съвет за успех на младите хора е "РАБОТА И ПАК РАБОТА". Смятат, че  трябва да се работи всеки ден, без значение дали е събота неделя, или празник, защото цената на успеха се дължи именно в работата.

"Много хора си мислят, че постоянно пием бира и се забавляваме, но това, уви не е така. При нас забавлението идва с работата, просто нещата вървят ръка за ръка. Нямаме време да бездействаме по кафета и да се мотаем безцелно напред-назад."

Може да намерите и опитате Blek Pine в много столични барове, благодарение на 100 Бири и Пивотека. Крафт бирата може да бъде намерена и във Варна при нашите приятели от Averi Beers, за които ви разказахме като откривахме заедно тайните кътчета на Морската столица. 

 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Венелин Добрев

Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“, която по-късно става uspelite.bg. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

Оставете коментар

0 коментара