-
Давайте на мозъка подходящата храна
Така, както храната е необходимото гориво за тялото, тя е от съществено значение и за здравето на мозъка. Някои от следните храни, освен че подобряват мозъчната дейност, те също така намаляват риска от деменция:
- Омега 3 мастните киселини оказват благотворен ефект върху здравето на мозъка. Най-добрият източник на Омега 3 са студеноводни риби като сьомга, риба тон, пастърва, скумрия, сардина и херинга, както и орехи, ленено семе, тиква и тиквени семки, броколи, спанак и бъбрек.
- Плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти, предпазват мозъчните клетки от увреждане.
- Зеленият чай е богат на полифеноли – мощни антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, способни да разрушават мозъчни клетки. Доказано е, че редовната консумация на зелен чай подобрява паметта и забавя стареенето на мозъка.
- Червеното вино е добър източник на ресвератрол – чудодейният антиоксидант, който се съдържа в люспите на гроздето. Това вещество засилва потока на кръв към мозъка и ограничава риска от болест на Алцхаймер. Разбира се, количеството също е от значение. Всеки е наясно, че с алкохола не бива да се прекалява. Специалистите съветват, че препоръчителното количество за жени е една чаша, а за мъже – максимум две чаши от рубинената течност на ден.
Човешкият мозък има невероятната способност да се променя, независимо от възрастта. С правилна стимулация, мозъкът е способен да образува нови невронни пътеки и да подобри съществуващи връзки.