Китайски учен с нови открития за българската роза Дамасцена

Отпадните розови листенца могат да се превърнат в суровина за месни и млечни продукти.

Китайски учен представи нови данни за уникалния произход на българската роза Дамасцена – световноизвестната Damask Rose, тясно свързана с традиционното розопроизводство у нас. Според проф. Jinyoung Hu – водещ специалист по генетика на розите в Китай – растението представлява необичаен генетичен хибрид, съчетаващ европейски и азиатски разновидности.

„Въпреки наименованието си, тази роза не се вписва напълно в ботаническата дефиниция за видова роза,“ отбелязва проф. Hu. „Тя е резултат от кръстосване между европейски и китайски сортове, което я прави изключително рядка и я отличава от повечето традиционни видове, които цъфтят само веднъж годишно.“

Именно сложният генетичен произход обяснява характерния аромат на Дамасцената и нейната висока стойност при производството на розово масло, чайове и сладкарски изделия. За фермерите, които отглеждат рози, тези научни разкрития са важни – изборът на подходящ сорт влияе пряко върху добива и качеството.

Проф. Hu подчертава, че различията в аромата и периода на цъфтеж не се дължат единствено на условията на отглеждане – те са пряко свързани с хибридната природа на растението. Това означава, че производителите трябва да залагат на доказани линии, които успешно комбинират богат аромат и устойчивост.

поле изпълнено с роза дамасцена

Български иновации с розови листенца

У нас вече се реализират проекти, насочени към по-ефективно и устойчиво използване на розовите насаждения. Университетът по хранителни технологии в Пловдив и Словашкият национален земеделски и хранителен център (NPPC) стартират съвместна инициатива за прилагане на принципите на кръговата икономика в хранителния сектор.

Основната идея е отпадните листенца от рози да бъдат преработени в нови суровини, използваеми при производството на месни и млечни изделия. Разработват се иновативни храни, обогатени с розов екстракт, които съчетават традицията с научно-техническия напредък.

Очаква се резултатите от проекта да доведат до нови технологични решения, повишаване на хранителната стойност на продуктите и засилване на научното сътрудничество между България и Словакия. Това ще подкрепи развитието на кръговата икономика и устойчивото използване на природните ресурси

Успяхме ли да те вдъхновим?

Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Подкрепи ни
Написано от
Няма коментари

Коментирай