Компостиране на отпадъци в "Студентски град": как да превърнем боклука в нещо полезно
Компостирането е метод, чрез който отпадъците се превръщат в органична тор. В София има две зони за компостиране, едната от които се намира в „Студентски град“. Тя съществува от 2015 г. по проект на „Зелена София“, но наскоро студенти я откриват наново и ѝ придават нов облик.
Превръщането на отпадъците в тор е процес, който отнема между две седмици и година. За успешното му изпълнение е необходимо съоръжението да бъде поставено на сянка. Хората могат да изхвърлят в компостера органични отпадъци като черупки от яйца, обелки от зеленчуци, картон и всичко растително, но не и животинско. Получената биотор ще се използва за наторяване на междублоковите пространства в квартала.
"В зависимост от количеството на отпадъка, превръщането му в тор може да отнеме между две седмици и една година. Също така зависи от времето и големината на остатъците, които се слагат вътре. Няколко са основните правила на компостирането - трябва да има баланс между зелена и кафява маса. Важно е зоната за компостиране да бъде на сянка, частиците да се разбъркват редовно, за да могат по-лесно да се смелят.", споделя организаторът на реновирането на зоната Гергана Димитрова пред Bulgaria ON AIR.
Преди 4 години, малко след като е открита зоната в района на „Студентски град“, компостерът е откраднат. С помощта на дарения студентите успяват да реновират мястото и да го приведат в по-добър вид.
„Компостерът е 680 литра. Той е дарение от Никола Рахнев и сме облагородявали мястото с доста хора като екоклуба на УНСС например.“, добавя Гергана Димитрова за 24 часа.
За момента зоната е заключена заради предпазни мерки, но организаторите се надяват в бъдеще тя да се превърне в социално място.
Снимки: visitthefarm.com, 24часа.bg