Успелите

Момичетата от Зелена работилница: Не спираме да вярваме, че можем да изпълним мисията си

Мечтателите, които се крият зад стартиращата фирма „Зелена работилница“ са Таня Григорова, Йоана Желева и Иванина Черкезова. Te сa млади маркетинг ентусиасти по професия, мастър шефове в кухнята и перфекционисти в ежедневието си. Казват, че притежават необходимите основни познания както по маркетинг, така и по финанси за създаването на успешна бизнес стратегия. И го доказват! Също така допълват: „Имаме огромен интерес в областта на кулинарията и здравословния начин на живот, затова решихме да съчетаем всички свои любими занимания в едно и да създадем бизнес, който да прави хората една идея по-здрави и щастливи!“ Какво още ще ни разкажат момичетата от „Зелена работилница“ ще разберем сега...

Кое ви вдъхнови да създадете „Зелена работилница“?

Вдъхнови ни желанието за промяна. Нашата най-голяма мечта е да успеем да убедим повече хора, че здравословната храна е вкусна. Надяваме се да успеем да повлияем на начина им на живот поне малко. Ние сме все така вдъхновени, както бяхме и в началото, и наистина се стремим към една твърде идеалистична цел, но не спираме да вярваме, че можем да успеем да изпълним мисията си.

Напоследък се забелязва тенденция към по-здравословно хранене. Смятате ли, че това е от съществена необходимост за пълноценен живот?

Ние сме това, с което се храним. Няма как това, което консумираме, да не влияе на нашето ежедневие. Затова е важно да обръщаме внимание на храната и да се научим да разпознаваме от какво се нуждае тялото ни наистина.

Наслушали сме се на много различни теории относно глутена. Защо той е толкова вреден за организма и как вие се борите с него?

Вредните ефекти от глутена са породени от факта, че той е протеин, който според редица проучвания не се разгражда от човешкия организъм. Той може да бъде изключително вреден, когато се приема в прекомерни количества. В днешно време тестените изделия, хлябът и пшеничните продукти заемат една нездравословно голяма част от ежедневното ни меню. Една от основните заблуди на потребителите е, че ако продуктите, които купуват, не съдържат пшенично брашно или житни култури под някаква форма, значи не съдържат глутен. Това не е съвсем така. Едно от основните свойства на глутена е жилавата консистенция, което го прави „перфектната” добавка към всеки продукт за подобряване на консистенцията. Поради тази причина потребителите приемат количества, които не осъзнават. В определени количества глутенът се съдържа дори в храни, които не подозораме като: кетчуп, сирене, кашкавал, колбаси, алкохолни напитки... Ефектите от тези количества могат да се изразят по различен начин като отпадналост, подут стомах, болки в костите, анемия, рязка промяна в теглото и много други.

Как се създава собствена продуктова линия от безглутенови продукти?

С много труд, неуспешни опити и най-вече нестихващо желание. Самата консистенция на смесите е различна, поради липсата на глутен в брашната, които използваме. Необходими са множество експерименти и опити, докато се достигне до желания ефект и визия на продукта. Създаването на един безглутенов продукт е истинско предизвикателство дори за професионални кулинари, а за изработването на цяла продуктова линия се изисква изключително много търпение и воля да продължаваш да опитваш, докато не успееш да постигнеш перфектната гъстота на сместа и най-точната температура на изпичане. В крайна сметка усилията си струват!

В началото на 2017 г. ще отворите и собствена пекарна. Разкажете ни повече за това.

Планираме подобно нещо, но предпочитаме да не си поставяме времеви рамки. Искаме да създадем едно различно място, което не просто да продава, а да образова. Процесът е доста сложен и затова не се захващаме с определянето на конкретен момент, в който ще бъде отворено. Следете ни!

Какви нови проекти и инициативи да очакваме от Вас?

Ние не спираме да творим, главите ни не спират да раждат нови и нови идеи, така че ако ни следите, няма да останете разочаровани. Подготвяме много интересен проект, който се надяваме да стартира съвсем скоро и сме нетърпеливи да ви разкажем повече за него, но следете страницата ни, където ще разкриваме своите малки тайни малко по малко.

А вие обичате ли да похапвате тайничко „забранени“ неща?

За нас няма забранени неща, а единствено неподходящи количества и некачествени продукти. Смятаме, че крайностите са тези, които ни ограничават. В ежедневието си се храним здравословно и умерено, но не непременно безглутеново през цялото време. Държим да подчертаем, че НЕ подкрепяме цялата изкуствено създадена и комерсиализирана индустрия на безглутеновите продукти, чиято единствена цел е да натрупа печалба, възползвайки се от здравословните проблеми на хората и наложените от някого „модерни” храни и диети.

От вашите лични наблюдения какво обича да похапва българинът? 

Българинът обича традиционната кухня - баница, боб, тиквеник и т.н. Това е и причината ние да използваме типични български продукти и подправки - ние също държим на българското и искаме да го съхраним, но по един малко по-нестандартен начин.

С оглед на това, че произвеждате гризини и сладки курабийки, като използвате брашна и добавки без глутен, можете ли да адаптирате работата си към типично българските тестени изделия? Имате ли подобни идеи?

Имаме много идеи за адаптиране на типично български тестени изделия в безглутенов техен вариант. Вече дори имаме значителен брой рецепти, които постоянно се стараем да подобряваме. Най-голямото ни желание е да можем да удовлетворим максимално разнообразните потребителски вкусове и да сътворим безглутенов вариант не само на типично българските изделия, а и на всеки един възможен продукт. 

Какъв е пътят към успеха на младия предприемач в България?

Пътят е страшен, но славен! 

Няма да лъжем никого - пътят към успеха действително е осеян с множество предизвикателства и изпитания, но точно те ни каляват като хора и ни мотивират да продължаваме да работим в името на това, в което вярваме.

Какво ще кажете на младите хора, които искат да създадат нещо свое тук в страна ни?

Да не се поколебават дори за миг, а веднага да се заемат с реализирането на мечтите си тук в България. Защото усилията си заслужават всяка една безсънна нощ, прекарана в създаване на нещо полезно за всички нас.

Може да последвате момичетата от „Зелена работилница“ и тяхната работа в:


Не се колебайте да ни изпращате предложения за интервюта в различните ни категории на contacts@uspelite.com. Включете имената на човека, който предлагате за интервю, кратко негово представяне и начин за връзка под формата на e-mail адрес/акаунт в социалните мрежи и/или телефонен номер.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Силвия Дончева

От град Бургас съм, на 24 години, бакалавър със специалност "Българска филология". Обожавам да чета и анализирам „до кокал“ всичко изчетено, а когато не чета – пиша. Обичам разходките сред природата, източната култура, срещите с различни, интересни и мотивирани хора, и кучето си.

Оставете коментар

0 коментара