Най-полезните храни, с които да си набавите всеки необходим витамин
За да ни служи добре и да се радваме на добро здраве, тялото ни се нуждае от огромна гама хранителни вещества, които не може да си изгражда само. Антиоксиданти, минерали, микро- и макроелементи, въглехидрати, протеини - кой не е чувал за тези продукти? Ако ви е направило впечатление, че нещо важно липсва в този списък - прави сте. Не е споменат компонентът, който пръв изниква в съзнанието на всеки, когато се замисли какво трябва да осигуряват най-полезните храни. Този компонент са витамините. Говорейки за полезни храни, добре е да представим тези от тях, чийто прием снабдява тялото с всеки отделен витамин.
Най-полезните храни за набавяне на най-необходимите ни витамини
Днес можем да си набавим всички необходими ни витамини, при това в оптимални количества, с приема на разнообразни хранителни добавки. Нека обаче оставим това на хората, които не са привърженици на здравословното и правилно хранене. За всеки модерен човек снабдяването на организма с витамини би следвало да се търси именно чрез храните. Чрез най-полезните храни. Ето на кои от тях да разчитате, за да си набавите основните и най-необходими витамини.
Лятото предлага уникалния шанс да си набавяте всички необходими витамини с помощта на вкусни и пресни храни, вместо с хранителни добавки. Възползвайте се от този шанс.
Витамин А
Защо ни е необходим: той има незаменима роля за поддържане и засилване на имунната система, за репродуктивните способности и най-вече за зрението. Най-полезните храни, съдържащи витамин А: най-високо съдържание на витамин А има в сладките картофи, телешкия черен дроб, яйчения жълтък, морковите и рибата.
Витамин В6
Той подпомага метаболизма и разграждането на храната, стабилизира кръвната захар, подпомага имунната система в образуването на антитела и участва в синтезата на хемоглобин, т.е. предпазва от анемия. Най-полезните храни по отношение на високото им съдържание на витамин В6 са рибата, свинския и говежди черен дроб, пилешкото месо и най-вече нахутът. Изчислено е, че в една малка купичка консервиран нахут се съдържат 55% от дневната нужда витамин В6.
Витамин В9
По-известен като фолиева киселина, този витамин е изключително важен за бременните. Но не само. Той участва в процесите на делене на клетките и при синтезата на белтъци в организма. Най-високо съдържание на витамин В9 има в зелените листни зеленчуци, ядките и млечните продукти.
Витамин В12
Той е важен за нормалното функциониране на нервната система, за синтезата на ДНК, за образуването на нови еритроцити и за предпазването от анемия. Най-високо е съдържанието на витамин В12 в животинските продукти. Някои видове миди са толкова богати на този витамин, че само с една порция от около трийсетина мидички си набавяте над 20% от дневната нужда от В12. Други богати негови източници са телешкият черен дроб и различни видове риба: пъстърва, сьомга и риба тон. Добрата новина е, че много от зърнените закуски днес са допълнително обогатени на витамин В12 и набавянето му в оптимални дози е по-лесно от всякога.
Витамин С
Добрият стар витамин С, познат на всеки човек е изключително важен антиоксидант. Също и незаменим участник в редица жизненоважни процеси като метаболизма на белтъците и синтезата на невротрансмитери. Много вероятно е цитрусите да са първата ви мисъл, когато се замислите за най-полезните храни, осигуряващи много витамин С. Истината е, че истинските лидери в това отношение са червените чушки, кивито, броколите и брюкселското зеле.
Витамин D
Подпомага усвояването на калция и натрупването му в костите. Освен това има незаменима роля за растежа на клетките, за имунната система и за предпазване от инфекции и възпаления. Витамин D можем да си синтезираме и сами под действието на слънчевите лъчи, но невинаги в достатъчни дози. Затова е необходимо да разчитаме и на приема му с определени храни. Най-високо съдържание на витамин D има в мазните риби (сьомга, скумрия), млечни продукти и изкуствено обогатени храни като зърнени закуски и сокове.
Витамин Е
Той също действа като силен антиоксидант, предпазващ клетките от негативното въздействие на т.нар. свободни радикали. Освен това е важен за дейността на имунната и репродуктивната система, за поддържане на кръвоносните съдове и за съсирването на кръвта. Най-полезните храни за набавяне на достатъчно количество витамин Е са ядките и качествените растителни мазнини. Водещи сред тях са слънчогледовото олио и семки и бадемите.
Витамин К
Той е жизненоважен за нормалното съсирване на кръвта. При продължителен недостиг на витамин К ще кървите обилно дори при леки наранявания на кожата. Сред най-полезните храни с високо съдържание на този витамин са зелето, броколите, спанакът, синапеното семе, цвеклото, ряпата.
Важно е да си набавяте всички витамини при това редовно. Лятото предлага бърз и лесен достъп до различни суперхрани, които са богати на витамини от всяка група. Възползвайте се максимално от него.