Новите успели: Доматената къща
Със своя конкурс «Новите успели», фондация LocalFood.bg отличи най-добрите микро бизнеси в сферата на земеделието и храните, стартирали своята дейност през миналата година.Това са малки производители, фермери и търговци, които се борят с неблагоприятните бизнес условия в страната, защото вярват в своите идеи.
Всеки от победителите предлага нещо добро, успешно, различно и най-вече българско. Днес Георги Кабаков ще ни накара да усетим духа на един селски дом или по-точно - Доматената къща в с. Кичево, Варненско.
Каква е историята на „Доматената къща”?
"Доматените" започнахме в началото като на шега. Имахме около сто-двеста корена домати и различни други зеленчуци и плодни дръвчета. За късмет, същата година се оказа много подходяща за отглеждане на домати. Родиха се толкова много, че се чудехме какво да ги правим и тогава идеята дойде от жена ми Илияна. Тя има познат, управител на ресторант в Златни пясъци, с когото се свързахме и той веднага прояви интерес. И така приказката започна...
През следващата година решихме да засеем още повече домати, включихме и краставици. Произведохме около тон продукция, снабдявахме няколко ресторанта в комплекса и тогава проблемите започнаха. Ниска изкупна цена - цена като на борсата във Варна - а там повечето продукти са внос от съседите ни, че дори и китайски домати се срещат от време навреме.
В един момент си дадох сметка, че нещата губят себестойност. С лятото идват и борсовите цени, идват и ядовете, че сме хвърлили толкова труд и накрая нищо. В един момент, със съпругата ми се чудехме дали изобщо да продължаваме. Вече бях подал документи за контрол и сертификация на биопродукти.
Доматът ни е с изключителни вкусови качества. Хората ни оцениха на фермерския пазар във Варна и от това се заредихме отново с енергията да се развиваме. За в бъдеще засяхме и пипер, увеличихме земята до над 4 дка, започнахме да произвеждаме и домашна лютеница по бабина рецепта.
Вече сме трета година биосертифицирано производство и така стъпка по стъпка си напредваме - без чужда помощ, без фонд земеделие, без субсидии.
А каква е Вашата история?
По професия аз съм моряк. Корабен механик. Обиколил съм много места по света. Да, хубаво и интересно е навсякъде. Винаги, слизайки на брега, с удоволствие обикалям и разглеждам колкото се може повече от чуждото, а то не е много по различно от нашето, повярвайте ми.
Тук в България се живее много добре. Имаме неповторима природа и климат, които трябва да се пазят.
От десет години вече работя в крайбрежно плаване и това ми даде тази страхотна възможност да развия идеята си за "Доматената къща". Дължа много и на жена си и семейството - страхотни са и много ме подкрепят.
Защо село Кичево?
Село Кичево е вече доста големичко, разположено над Варна. Климатът му е малко по-различен от варненския. Винаги е по студено с 1-2 градуса. Зимата пада много сняг по ниските места, където се намира и Доматената къща. Като цяло, условията са благоприятни - около нас има и 3 селски чешми, като от едната (Копаран Пропой) взимаме директно изворна вода за градините си.
Имали ли сте посетители чужденци? Какви бяха техните отзиви?
Туристи ни посещават всяка година, радват се на градината, забавляват се. Тази година са една идея по-малко. Но понякога ни изненадват с много големи групи - над 60 души и не можем да ги посрещнем, защото капацитетът ни е най-много до 20 души.
Обикновено, когато дойдат им е много интересно, но повечето се въртят около масата с баница. Посещават ни и най-различни хора от цяла България, които искат да видят с очите си как става всичко. Хора, които искат да вкусят истинското, неповторимото. Хора, които искат да вкусят от българското.
Как планирате да развиете бизнеса си?
Единственият ми проблем в момента е, че все още не разполагаме с цех за консервиране съгласно изискванията на БАБХ, но скоро и това ще стане. Качеството на продукцията ни се контролира от фирма Балканбиосерт, която е лицензиран за контрол на био производството орган, чрез периодични проверки и контрол на място.
С какво е по-различно биопроизводството?
Заниамваме се с общо три градини, които са в непосредствена близост до къщата. Работата в тях няма край почти целогодишно. Всичко е общо 4.200 кв.м. и се гледа на открито - без парници и пръскания. При производството се стремим да бъдем изцяло в синхрон с природата и времето, за да се получат нещата. Внимаваме и със спазването на цикъла на застъпване на културите.
Няма нищо по-вкусно от... ?
От българското. Ние се радваме на много успешни продажби. Хората ни научиха, запомниха и вярват в нас. Клиентите са тези, които оценяват най-добре хубавото. Когато си купят от нас винаги се връщат отново и отново. Радвам се, че приключих и с безплатните си продажби към хотели и ресторанти.
Какво трябва да знае всеки, който иска да започне микробизнес с производство на земеделски продукти?
Искам да посъветвам и другите производители да избягват да продават продуктите си на безценица. По-добре да изхвърлят и подаряват, както правим ние. Нека всички да се надигнем, за да стреснем тези наши управници и да го спират този безконтролен внос в България, поне за летните месеци. Само тогава и ние производителите ще бъдем УСПЕШНИ.