Новите успели: Крафт пивоварна Ромбус
Със своя конкурс «Новите успели»,фондация LocalFood.bg отличи най-добрите микро бизнеси в сферата на земеделието и храните, стартирали своята дейност през миналата година.Това са малки производители, фермери и търговци, които се борят с неблагоприятните бизнес условия в страната, защото вярват в своите идеи. Всеки от победителите предлага нещо добро, успешно, различно и най-вече - българско. Започваме от Крафт пивоварна Ромбус. За семейния бизнес в България ни разказва Габриела Стайкова.
Каква е историята на „Ромбус”?
Всичко започна от любов към бирата. Преди 5 години започнахме да си приготвяме домашна бира за лична консумация. Запленени от магията на пивото, решихме да експериментираме с различни рецепти, което само увеличи любопитството ни за нови и нови вкусове. Пивото е социална напитка, която е по-сладка споделена със семейство и приятели. Така се роди идеята за крафт пивоварна, която да ни позволи да запознаем повече хора с разнообразието от вкусове и аромати, което бирата предлага. Крафт бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят, за щастие крафт бирената революция в България е факт.
Според легендите Ромбус е най-старото име на река Марица, която протича в близост до пивоварната в гр. Пазарджик. Ромбът пък е основата на много от българските символи, свързани със семейството и сродството. И тъй като крафт пивоварна Ромбус е семейна пивоварна, фигурата се оказа много подходяща. Името отразява фамилната линия на пивоварната.
Какви видове бира предлагате?
Има огромно разнообразние от стилове и всеки един от тях се отличава с характерни вкусове и аромати. Някои от тях традиционно не се асоциират с бира. Нашата цел е да покажем този огромен диапазон на пивото, този огромен букет от нюанси и вкусове. Добрият вкус се възпитава. Пивоварната ни работи от близо 1 година, през която успяхме да предложим на пазара над 20 вида пиво, някои от тях доста нетипични за българския вкус. Горди сме с нашата специална селекция, която включва пиво отлежало в дъбови бъчви, което изпитва сетивата с богатството на вкуса си – шоколад, винена стипчивост, опушени нотки, ванилия, малцова сладост, червени плодове.
За нас добрата бира е оптимален баланс между съставките, които галят небцето.
Кога разбрахте, че бирата, която произвеждате за лична консумация, трябва да бъде споделена с повече хора?
Още след първото приятелско събиране бяхме сигурни, че трябва да споделяме пивото ни с повече и повече хора. Около година по-късно започнахме да работим по изграждането на крафт пивоварна.
От 2012 година насам пък Асоциация на Домашните Пивовари в България (АДПБ) работи усилено да популяризира изкуството да се прави бира в домашни условия. Организират се ежегодни събития, на които преди участвахме като домашни пивовари, а сега като крафт пивоварна. Домашното пивоварство обогатява бирената култура и ние активно го подкрепяме.
А кой от продуктите ви ще накара всеки да заобича пивото?
Много често при нас идват хора, които заявяват, че не обичат бира. За щастие всеки от тях си тръгва озадачен.
Има хора, които просто не са открили своя стил пиво. Ние предлагаме безплатна дегустация на всеки, дошъл в пивоварата и всеки сам открива своя стил.
Всяка от съставките - малц, хмел, мая и вода, както и ферментацията и отлежаването имат своя принос за вкуса и аромата на пивото. Плодови аромати, ябълка, круша, банан се дължат на маята и на ферментацията, а не на добавени плодове. Хмелът е отговорен за горчивината и за пикантни, флорални, цитрусови и тропически аромати. Шоколадовите и кафени нюанси идват от степента на изпичане на малца.
Тъмните и препечени бири се комбинират отлично с шоколадови десерти, ароматни сирена и червени меса, допълвайки вкуса им. Киселите бири са идеална компания за ароматни сирена, морски дарове и леки десерти.
Няма универсална бира, всяка има своя характер, който сам трябва да откриеш, за да се влюбиш.
Какво ви прави различни?
Разнообразие и качество.
Къде можем да се насладим на крафт бирата ви?
На място в пивоварната предлагаме бутилирана и няколко вида наливна бира. Също така във всички специализирани магазини и на почти всички места в страната, на които се предлага крафт бира. На сайта ни са публикувани локациите, на които можете да ни откриете, както и любопитни факти за пивото.
Какво трябва да знае всеки, който иска да развие своя семеен бизнес в България?
Най-важното – търпение и упоритост. Всеки един прохождащ бизнес е свързан с много лишения, компромиси и препятствия, но човек не трябва да губи желание за работа.
Ние вярваме, че си струва да останеш в България. Защото тук си у дома.
Все повече млади и амбициозни хора се връщат в България и реализират идеите си тук. Защото България си е супер.