Ново хоби по време на пандемия? Татуист ни показва как да отглеждаме зеленчуци на терасата
Да, можеш да произвеждаш храна дори и в градски условия. Доказателство за това е италианският татуист Алесандро Витале, който в последните 9 месеца не е пазарувал плодове и зеленчуци от пазарите, тъй като... сам ги произвежда на своята тераса!
С идването на пандемията Алесандро, който е на 29 години и от 6 години живее в Лондон, решава да преструктурира задния двор на апартамента си (който се намира на партерен етаж в жилищна сграда) и да го превърне в миниградина, където да произвежда зеленчуци.
Вдъхновен от дядо си, Алесандро преобразува малкото пространство и изкарвайки „първа реколта“, спира да пазарува зеленчуци от пазара. Към днешна дата Алесандро вдъхновява и други как да постигнат собствено производство, като за целта е създал канал в YouTube, който е нарекъл Пикантни мустаци. В него татуистът качва видеа, с които се опитва да накара и други хора да се влюбят в домашното производство на зеленчуци за лична нужда, като често дава съвети как да направим своята миниградина, дори и да нямаме толкова голяма тераса.
Алесандро винаги е имал страст към отглеждане на свои продукти. Преди да се премести в по-голям апартамент с тераса, той отглежда пипер и мента в саксии на прозореца на жилището си. С идването на пандемията вижда възможност да започне собствена продукция в новия си дом, където вече има тераса с размери 8 на 5 метра.
Използвайки рециклирани бутилки, Алесандро създава вертикална зеленчукова градина, за да засажда различни зеленчуци и подправки. Включително успява да създаде и минипарник. С първата си реколта събира 30 различни вида зеленчуци, сред които моркови, чесън, броколи, зеле, карфиол, копър и праз. Татуистът се гордее и с 35кг. домати и 10 кг. пипер, неговата стара страст.
Напълно органичен минидвор!
Миниградината, която Алесандро отглежда на партерната си тераса, е 100% органична. За зеленчуците си италианецът използва добре познат пестицид – листа от коприва, които събира от близък парк. За наторяване използва алое вера, което също намира във въпросния парк. Тези свои знания младият човек дължи на дядо си:
„Спомням си как ходех с дядо ми да се грижим за градината му. Дядо имаше пиперени семена от различни части на света. Когато дойде време да се прибира реколтата, си спомням, че очите ми толкова много залютяха от силния мирис, че чак се напълниха със сълзи“, спомня си днес Алесандро.
И докато дядо му го е научил как да се грижи за домашна зеленчукова градина, то баба му, също италианка, му е предала своите тайни за вкусни домашни гозби, за чиято направа татуистът използва зеленчуците, които сам произвежда. Грижата за градината и готвенето му отнемат няколко часа всеки ден, но това не му тежи, тъй като се е превърнало в негово хоби и начин за разпускане.
По материали на elhorticulor.org