Успелите

Огнян Гаджев: Всичко започва с една мисъл!

Днес ви срещаме с един предприемач от Стара Загора. Огнян Гаджев - роден и израснал в Стара Загора. Има завършено висше образование специалност "Икономика и френски" в САЩ. Специализирал е в Париж и Токио, посетил е повече от 40 държави, но в крайна сметка избира по-трудното - да живее и да се развива в България. Женен е тук и има дъщеря на почти 3 години. Имат семейна фабрика за производство на зеленчукови консерви, където работи като управител.

Разкажи ни за това как започна да се занимаваш с производство на лютеница - от началото до днес. 

Фабриката ни е построена през 1995 година от баща ми, а първият ни продукт е пържени манатарки в консерви, които все още произвеждаме. Имаме партньори в повече от 10 държави, част от тях са САЩ, Китай, Сингапур, Франция, Германия, Испания, Полша, Унгария и други. През 2010 година наш клиент от САЩ ни попита дали можем да правим лютеница, защото там има пазар. Тогава започнахме да правим множество опити и баща ми си спомни за старата рецепта от баба му за домашна лютеница. Допитвахме се за мнение до много хора, познати и непознати. След множество опити достигнахме идеалната комбинация от съставки и технология на производство. Технологът ни и шеф на производството добави и някои подправки, което направи рецептата уникална. През 2012 година почти случайно започнахме да продаваме насипна лютеница. Няколко клиенти ни попитаха дали бихме им продали лютеница на килограм, която да си затворят вкъщи, понеже имат много излишни буркани. От тогава продажбите на лютеница растат между 15% и 25% на година, което е доказателство за успешен продукт. Много хора откриха, че това е вкус, познат от бабите им.

Какви са перспективите пред такъв бизнес в България и чужбина? 

Производството на храни е една от най-неблагодарните дейности като цяло. Ако искате да забогатеете бързо, ориентирайте се другаде. Всяка година са нужни нови и нови инвестиции в машини и сгради, за да отговаряме на всички изисквания. Работната ръка вече навсякъде е дефицит, цените на суровините непрестанно скачат. Но като оставим това настрана, производители като нас започват все повече да се ценят.

Българите си изпатиха от евтини и некачествени стоки, пълни с оцветители, набухватели и консерванти, здравословното хранене набира скорост. Факт е, че допреди 5 - 6 години над 70% от продукцията ни беше за износ. Както споменах, в последните 2 години заявките към българския пазар са с доста голям ръст. Тъй като в момента говорим конкретно за лютеница, не е трудно да се огледаме в магазините и да видим, че стелажите са затрупани с всякакви видове лютеница от множество производители. Всеки смята, че е лесно.

Да, ако имаш нужните машини и специалисти зад гърба си, не е трудно производството на лютеница. Трудно е да спечелиш доверието на клиента. Доверие, което ние градим от 10 години и все още сме в началото, но благодарение на това доверие работата ми доставя още по-голямо удоволствие.

Кои според теб са най-важните качества, които един човек трябва да притежава, за да създаде успешен бизнес? 

Търпение, постоянство, здрави нерви, предприемачески умения и много упорит труд. Първите три качества ми бяха доста чужди преди 15 години, когато започнах работа във фирмата. България не е от „подредените“ държави, в които правителство и министерства стоят зад малкия и средния бизнес. Ежедневно се сблъскваш с хора и институции, които, вместо да си вършат работата и да ти съдействат да свършиш твоята, търсят причини да ти пречат. Името и безценните позиции, които баща ми беше изградил преди мен, облекчиха културния шок, който преживях след прибирането ми от САЩ. Те станаха и база, на която аз стъпих и доразвих.

Считам, че характерът на човека влияе изцяло и на виждането му за бизнеса, с който се занимава. Трябва да цениш себе си, за да може чрез продукта, който създаваш и предлагаш, клиентът също да те оцени. Според мен е недопустимо да използваш химия и консерванти и да се наричаш производител на храна. Аз лично с удоволствие и без никакви задръжки храня дъщеря си с нашата лютеница, защото знам, че е истинска, пълна с витамини и е полезна за нея.

Говорейки за дъщеря ми, не на последно място бих препоръчал и здраво семейство, защото, както казва баща ми: „Работата трябва да ти доставя удоволствие, но трябва да се прибираш вкъщи с още по-голямо удоволствие“. Няма по-приятно и разтоварващо чувство след натоварен ден от семейния уют. Тук е моментът да благодаря на жена ми за силата и крилете, които ми дава всеки ден, вярвайки безрезервно в мен.

Кои са принципите, на които никога не изневеряваш в своята работа? 

При нас работата е основно сезонна. В месеците от юли до декември работим по 12 - 14 часа почти без почивни дни и това е доста натоварващо. Да, аз съм шеф, собственик и управител, но никога не работя по-малко от работниците и никога не показвам умора пред тях. Дори често пъти съм с усмивка на лицето. Сутрин си върша работата в офиса, но от обед влизам в производството и продавам насипна лютеница. Случва се да беля чушки с жените, да пакетирам буркани или дори да изхвърлям боклуците с мъжете.

Един лидер трябва да увлича, да създава настроение и среда за работниците, като работи редом с тях, а не да дирижира от подредения си офис и да им вика с наставнически тон. Работниците ми изкарват хляба. Моя работа е те да са доволни и спокойни, а това ще доведе до качествен продукт, което ще доведе до щастлив клиент, което ще доведе до повече пари за мен. Елементарно е, нали?

Ако имаш възможност да седнеш на вечеря с всеки човек на планетата, кой би избрал и какво би го питал? 

Освен от дъщеря ми най-голямо вдъхновение черпя от успелите хора и техните истории. Винаги разпитвам за първите години, с какво са се сблъскали, какви препятствия и трудности са имали, как са ги преодолели. Щом ще имам възможност за вечеря, от живите хора бих предпочел Шон Картър (Jay-Z), Ралф Лорен, Дуейн Джонсън, Опра Уинфри и дори Томи Хилфигър, които са започнали от нула и са създали империи. Който от тези хора се съгласи да ми разкаже лично историята си, ще е вечеря за милиони.

Завърши с послание към хората, които имат желание да започнат нещо свое, но все още се колебаят да го направят. 

Всичко започва с една мисъл, с една мечта. Затова вярвайте в себе си и вярвайте в съдбата си! Излизайте все по-често от комфортната си зона и не се страхувайте да рискувате, но разумно. Правете нужните проучвания за всяко действие и се подгответе за всички възможни стечения на събитията. Пътувайте! Срещите с нови хора и култури зареждат и мотивират. Четете!

Знанието наистина отваря всички врати. Ако не обичате да четете, препоръчвам да гледате възможно най-много клипове с участници в TED Talks. Не се страхувайте от загуби, те ни правят по-силни. Със сигурност имам много повече загуби, отколкото победи, но винаги ще обичам да се впускам в битки. Контактувайте само с най-добрите и с хора, които споделят вашите възгледи.

Избягвайте негативните хора, които ежедневно се оплакват от живота или работата си, особено в социалните мрежи. Не теглете бързи кредити или кредити от банката с условия, които не са ви изгодни. Избягвайте лесните пари. Парите трябва да се заработят с много труд и лишения, трябва да се изстрадат, за да ги оценим, да ги съхраним и да ги увеличим!

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Венелин Добрев

Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“, която по-късно става uspelite.bg. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

Оставете коментар

0 коментара