Първата люта ферма в България за непознатия свят на лютото и иновациите в бизнеса

Днес ще ви разкажем за първата люта ферма в България – Hotfarm. В интервюто си поговорихме с две прекрасни момичета – Елена и Славена, които подтикнати от своето семейство, влагат всичко от себе си в сбъдването на една мечта. С общи усилия цялото семейство създава собствен бранд, продукти, а наскоро и нова люта чушка.

Всичко започва през 1997 година, когато се захващат със земеделие. Целият си опит и познания получават от книги, но най-вече от практиката, която за тях е ежедневие и начин на живот. През 2012 година откриват света на лютите чушки и оттогава те се превръщат в тяхната най-голяма любов и страст. Отглеждат около 150 сорта люти чушки, като затварят целия цикъл на прозиводство – от засаждане, откъсване на плода, до завършения продукт и всичко това – собственоръчно. Разполагат с 15 оранжерии, където отглеждат всички растения по най-добрия начин. Вижте какво още ни споделиха Славена и Елена за тяхната люта ферма:

Как две момичета решават да се впуснат без да се замислят в идеята на своя баща и едва ли не да захвърлят всичко? 

Елена: Не беше съвсем така. Всъщност, баща ни Христо, мечтаеше за Hotfarm няколко години преди ние да се включим. Той много искаше да го подкрепим още когато се запали по лютите чушки през 2011 година, но нито аз, нито сестра ми, нито майка ни мислихме, че тази идея да имаш ферма за чушки и да правиш люти продукти има някакъв потенциал във всеки смисъл на думата. Много странно хоби имаше баща ни, даже ни изглеждаше налудничаво. Той обаче не спираше да говори за тези люти чушки и че това е невероятен зеленчук. В един момент даже бяхме отегчени и не искахме да слушаме за неговите люти чушки, сосове, колко точно са люти, откъде идват или пък, че отглежда най-лютата чушка в света по рекордите на Гинес у дома.

Сега като се замисля, определено е било постижение, защото той беше първия, който успя да отгледа успешно тази чушка у нас. Не знам дали знаете, но най-лютите чушки идват от най-топлите страни, от много различен климат и почва и въпреки това, той успя да отглежда повече от успешно тези чушки в България. И не си представяйте, че ги е гледал в саксии вкъщи, той сееше цели оранжерии с тях и имаше невероятно голямо количество от тези чушки.

При него се получи като късмета на начинаещия или пък силната му любов към тези растения, или пък за да ни покаже, че може, много успешно му се получаваха нещата в началото. Все едно Вселената първо ти каза: “Давай, можеш, абсолютно възможно е да го направиш” после обаче започва да ти подлага и трудности, които да решаваш. Аз може би от всички ни повярвах последна в идеята му за ферма и лют бранд. А и за разлика от сега, преди изобщо не обичах люто. Връщайки се в 2011 година, отчитам това като наша грешка. Баща ни е визионер и има невероятно чувство за бизнес, но вярвам, че всичко се случва в правилния момент и когато си готов. 

От съвсем малки винаги сме помагали на родителите ни. Те винаги са се занимавали със земеделие и по точно отглеждане на “нормални” зеленчуци. И още докато бях малка мечтаех да имам нормална работа. Може да ви звучи глупаво, но аз исках да работя от 8 до 5, да имам почивни дни и да избягам от тази къртовска работа и всичко да зависи от теб. Когато пораснах осъществих мечтата си, но тогава реално работех за нечия друга мечта и съблюдавайки отстрани желанието на родителите ми (мама също много се запали по това да създава люти продукти) да постигнат нещо смислено, те не просто отглеждаха зеленчуци, те създаваха история. Поне аз така го приех и реших, че няма по-добра възможност от това да ги подкрепя. От една страна, защото сме семейство, от друга, защото колко често се случва в живота да имаш свободата да твориш?

Родителите ми вече бяха създали фермата, имаха собствено предприятие, бранд, продукти и това всичко беше за нас. Заедно със сестра ми решихме, напук на мнението на останалите хора, че ние няма да се развием по този начин, ние решихме да се впуснем в това приключение. Това всъщност е най-добрата възможност, която сме имали някога да развиваме себе си. За да имаш собствен бизнес трябва да разбираш от много неща, не да си специалист във всичко, а да знаеш кое как се случва, защо и какво искаме да постигнем. Днес, живеем нашата обща мечта. Да развиваме Hotfarm, а с него да растем и ние и да помъдряваме. 

Славена: Аз бих добавила, че по време на пандемията най-много влязох в семейния бизнес. Въпреки, че донесе много лошо за целия свят, мен ме отрезви и връщайки се на село, при мама и тати, във фермата ни, аз видях истински пътя на един продукт – от семенце до бутилка и си казах, че този продукт има място на световния пазар. Преди това, продуктите ни можеха да се намерят главно по фермерски пазари, а днес в 4 страни. И представяте ли си какво удоволствие ни носи това, да го посеем, да го отгледаме, да го направим, да му залепим етикет и да го видим в супермаркет в Полша, например?

Когато държа някой наш продукт в ръката си, аз си представям, че държа света. Вярвам в потенциала на човешките възможности и че те нямат граници. Предизвиквам себе си всеки ден да постигна и още, да науча и още, да дам още. Любопитна съм повече от преди и това много ми помага в работата ми. И най-важното, колкото и тривиално да звучи, ние всички знаем защо и за кого го правим. Собственият бизнес е много трудно начинание, семейният – още повече. Започваме да бъркаме ролите си в един момент, когато обядваме или вечеряме заедно ние говорим само за работа, но… имаме обща цел и това ни сплотява още повече. 

Разкажете ни за вашата ферма.

Славена: Нашата ферма е най-зареждащото и невероятно място. Място, което не може да се срещне другаде в България. В нашата ферма всеки посетител може да види един изцяло затворен цикъл на производство – от семенце до краен продукт, всичко, създадено от нашето семейство. В нашата ферма ние създаваме над 40 продукта за големи и за малки, за хора, които не обичат изобщо люто, до такива, които са екстремни с този вкус. От сладко от люти чушки през сосове, разядки, туршии до люто кафе и други продукти.

В нашата ферма ние съчетаваме духа на селото, защото тя се намира в с. Страшимирово на 14 км от Варна, точно на брега на Варненското езеро, и модерното време, в което живеем. Нашият дом, оранжерии, демонстрационна оранжерия, предприятие и дегустационна зала, всичко се намира в нашата ферма.

Лятото и есента провеждаме единствените по рода си Люти Турове в България, където всички фенове на лютото, на екстремните изживявания, на земеделието, на българското производство, идват във фермата ни и ние ги посрещаме с нашия специален лют коктейл. Развеждаме ги из фермата и им разказваме историите на лютите чушки и ги запознаваме с над 60 вида люти чушки. След това им поднасяме домашно приготвена храна в няколко степени, като докато си хапват опитват и нашите продукти от леко пикантно до екстремно люто. Интересното тук е, че дори хора, които не обичат люто стигат до сос от най-лютата чушка в света. Това е така, защото храната, която подготвяме е специално подбрана за това и подготвяме самия организъм от люто, което едва се усеща и плавно преминаваме към по-силно. Ние най-обичаме тези хора, които за първи път се сблъскват с лютия свят и го преоткриват. 

Всичко, което ще кажа наистина няма да е достатъчно, просто трябва да го усетите. Затова Ви каня в нашата ферма, за да Ви потопим в един изцяло различен, вълнуващ, предизвикателен и интересен свят  – светът на лютото, като ни имайте пълно доверие, ние знаем какво правим. 

А вие любители ли сте на лютивия вкус?

Елена: Преди да започнем да създаваме люти продукти изобще не обичах люто. Дори черният пипер ми лютеше и ми беше изключително неприятно. Но тъй като трябваше да познавам продуктите ни, нямаше как да не ги опитам. Още по време на създаването им, което е изключително дълъг процес, опитваме продукта, докато не постигнем перфектния вкус. Постепенно започнах да свиквам и да ми харесва. Днес, не сядам на масата без люто. 

Лютият вкус е вкус към който се привиква и се учи и всеки може да бъде толерантен към него, стига да знае как да започне и с какво. Аз съветвам тези, които изобще не обичат люто, но биха искали да го добавят в менюто си, защото е много полезно, да започнат с нашето сладко от люти чушки, което е и нашия бестселър. Със сигурност ще ви хареса.

Славена: Аз обичах леко пикантно, но винаги съм искала да обичам повече люто. Когато баща ни разбра, че с историите на лютите чушки няма да спечели интереса ни, той започна да ни разказва за ползите от лютите чушки и тъй като аз винаги съм се интересувала от здравословното хранене и природосъобразен начин на живот много исках да добавя люто във всеки един мой ден. Реално самата аз се ентусиазирах да науча всички ползи от лютите чушки, които са безброй много. Толкова много, че можем да се направи отделна статия за тях.

Започнах постепенно да вдигам нивото на лютивост и вече е част от ежедневието ми. Тук може би е важно да кажа, че аз съм с много чувствителен стомах и продуктите, които произвеждаме, са именно за тази част от хората, които обичат люто, но не могат да ядат или имат чувствителен стомах. Ние използваме различна технология, с която махаме всички семена и ципи, изпозлваме само пресни люти чушки и не слагаме допълнително подправки и други съставки, и така даваме възможност на хората с чувствителен стомах да консумират люто по-безопасно и спокойно. 

Как решихте да създадете “Люто Шоу”? 

Славена: Когато бях в университета имахме задача да направим проект – някакво предаване, шоу, което да се излъчва. Тъй като вече бях запалена по лютото беше ясно, че моят проект ще бъде свързан с люто шоу. По това време открих и американското youtube предаване HotOnes и реших моя проект да е подобен на това предаване само че в България. Доста високо оцениха проекта ми и аз самата много се вълнувах по време на създаването му. След това така си остана.

През 2019 година ни писа Константин Кънев известен като Nothx да направим заедно Люто Шоу. Толкова много се зарадвах и веднага си направихме среща. Споделих му и му показах моя проект и реално след няколко срещи и точно по време на пандемията Люто Шоу вече беше факт и с много голям успех. Много хора научиха за нашите продукти и започнаха да поръчват още повече. Преди месец стартира вече и 3 сезон на Люто. Сред гостите му са били Ники Кънчев, Дивна, рапърът 100 кила, Китодар Тодоров, Лъчо и Тото от Скандау и много други. 

Елена: Люто Шоу е много интересен проект. Идеята е да се води разговор между водещ (Nothx) и гост, като водещият задава любопитни въпроси докато двамата си хапват люти крилца, от леко люти до крило от най-лютата чушка в света. Много е трудно, почти невъзможно да прикриеш реакцията си, когато се подлютиш и затова смятам, че Люто има такъв успех. Много е истинско, интересно и различно. 

Кой е вашият любим продукт?

Елена: Не знам дали се подразбра по-горе, но най-любимият ми продукт е този, който ме запали по лютото – сладкото ни от люти чушки. Използвам го почти за всичко. За сирена, кашкавали, морски дарове, за месо, марината на месо, за паста, дори и за десерти. Аз съм майка на две деца на 6 и на 2 годинки и те също похапват люто. Като на по-големия – Никола му е любим BBQ сосът ни, който е и най-слабо лют, а Даяна, която е на 2 години, обича леко пикантните ни сладка без захар, които ѝ давам без грам притеснение, защото в тях има само плод, сок от ябълка и много малко люто, почти не се усеща. 

Славена: Моят най-любим продукт, без който не сядам на масата и го изпозлвам за всичко, е HotDamnSauce или БасиСоса. В него има пресен чесън и си го слагам дори и на салата. 

Споделяте много интересни съвети за отглеждане на чушки в домашни условия. Кое е най-важното, което трябва да знаем?

Славена: Най-важното, което трябва да знаем е, че това са екзотични растения, които идват от други климатични пояси и трябва добре да се запознаем с това и с ботаниката им. Трябва да им създадем условията, които са им необходими, за да растат добре тук. Най-лютите чушки идват от най-топлите страни, важно е да знаем влажността и почвата, която е най-подходяща за тях. Хубаво е преди да се захванем с това начинание да прочетем и запознаем именно с тези неща, а останалото е лесно. Хубава торфена смес за зеленчукови разсади, торене, светлина и вода. Превес над това обаче взима грижата и любовта, много е важно да ги отлгеждаме с любов и търпение. 
В нашия сайт сме публикували наръчник за отглеждане, в който сме подбрали ценни съвети и самия път как да си отгледаме тези растения в домашни условия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HotFarm (@hotfarm)

Работите ли върху нови продукти?

Елена: Тази година я посвещаваме на нашия нов сорт люта чушка, която баща ми създаде и култивира в продължение на 8 години. Нарекохме я “Български дух” и през март 2022 получихме световен сертификат, който признава този сорт, за нов в света и е с лютивина около 200 000 сковила, което е огромно постижение за България.

Най-лютата българска чушка до момента беше “Български Морков” с лютивина от 10 000 до 30 000 сковила, което за нашите географски ширини е било максималната лютивина. Нашата чушка е много интересна, защото като растение прилича на българските ни люти чушки – по храстовидна, но като плод прилича на най-лютите в света. Тази година подготвяме много интересни продукти именно с нашия собствен сорт “Български дух”, като няма да разкривам повече. Съвсем скоро официално ще обявим и продуктите ни. 

Първия ни продукт, който направихме с тази чушка беше Люто Кафе. 

Предлагате доста екстравагантни сладка и кафета. Как се роди идеята за люто сладко? 

Славена: Много готин въпрос. Както Ви споделихме в началото, женската част от нашето семейство изобщо не подкрепяхме баща ни в новото му начинание. След дълги и трудни убеждения от негова страна, първата, която се запали по лютото беше мама. И тъй като искаше да се извини на тати, че не го е подкрепила от самото начало, искаше да измисли нещо нестандартно, различно, екзотично с уникален вкус и приложение и по този начин да му поднесе извиненията си. Помня, че мама много дълго време търсеше перфектния вкус и рецепта. Беше дълго пазена тайна от него. Така се роди идеята ѝ за сладко от люти чушки – каза му, че в живота трябва да присъстват и лютия и сладкия вкус, а баланса между тях е този, които винаги търсят. Може би и затова този продукт е нашия бестселър. 

Твърдите, че може да накарате човек, който не яде люто да се влюби в него. Как става това? 

Елена: С правилния продукт, съчетан с подходяща храна. Лютият вкус е приложим навсякъде в кулинарията. Важно е да се започне с леко пикантно и постепенно да се увеличи силата на лютивина. Много хора свързват лютото с Агресивна храна, но това е разтегливо понятие. Ние наистина създаваме продукти, чиято лютивина едва се усеща и са подходящи именно за тези хора. От своя страна, лютото, по-скоро капсаицина в него, забързва кръвообращението в тялото ни и метаболизма, затова е хубаво да го добавим в менюто си. А любовта идва, когато усетиш щастието от консумацията на люто. Когато консумираме люто се отделят хормоните на щастието – ендорфин и допамин и доказано ни прави по-щастливи. Затова, хапвайте повече люто. 

Какво си пожелавате за новата година?

Славена: Аз ни пожелавам здраве и вдъхновение. Останалото зависи от нас. Поставила съм си много високи цели и смятам да ги преследвам с всички рискове, които носят и трудности по пътя на осъществяването им. 

Елена: Бих допълнила само една по-спокойна и мирна година за всички ни. 

 

Успяхме ли да те вдъхновим?

Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Подкрепи ни
Написано от

Вярва, че доброто ще спаси света. Силно запалена по поезията с нотка любов и щипка лудост, с привкус на ирония. Изучава „Медии и журналистика“ в УНСС. Специално място в сърцето ѝ заемат пухкавите, елегантни и драскащи животни, наречени котки.

Няма коментари

Коментирай