Успелите

Пространството Хабитати: Ежедневните ни избори определят реалността, в която живеем

Хабитати е споделено пространство, създадено в Русе, за всички любители на апетитните печива, качествените фермерски продукти, крафт бирата и ароматното кафе. Мястото цели да предостави уютна обстановка за срещи на близки и далечни "видове" - любопитни, позитивни и отворени хора, които търсят начини да разнообразят ежедневието и работата си, да почетат на тихо с чаша кафе в ръка или пък да посетят вълнуващо събитие с приятели.

Заедно с една от създателките на Хабитати - Ани - в следващите редове ще научиш повече за идеята зад споделеното пространство, ключовата роля на качествените продукти и вдъхновението да променяш заобикалящата те реалност към по-добро.

Защо Хабитати?

Защото искахме да създадем място, където нашите гости (пък и ние самите) да се чувстват като у дома си - в своята среда, сред хора, с които споделят общи интереси, вкусове и възгледи. В същото време искаме да дадем и среда за нашите партньори - малки ферми, занаятчии и производители, най-вече от Русе и региона, така че да се чувстват на място и да достигат по-лесно до своите хора. Затова в Хабитати е уютно и удобно, може да се насладите на домашни печива от качествени продукти. Тук е удобно за работа през деня, за среща с приятели или просто за време със себе си и някоя от нашите книги. Освен това мястото е организирано така, че да дава възможност за провеждане на различни събития и сбирки.

Важно ли е за вас да използвате фермерска продукция от местни производители? Така не само подкрепяте местното производство, но и предлагате на клиентите качествена храна и стока.

За нас е важно да влагаме качествени продукти в печивата, които произвеждаме. Затова казваме, че са домашни - във вида и с продуктите, които бихме използвали и вкъщи. Няма заместители, нито консерванти - използваме само кафява захар, много лимец, маслиново масло от кюспе, немско краве масло, истински яйца, сирене и т.н. Печем често и по малко, така че да е прясно.

Толкова е просто - вкусът се постига с истински продукти и отношение към храната.

Преди да отворим пекарна, всъщност се занимавахме със земеделие - отглеждахме орехи и произвеждахме продукти от орехи и лимец. Така че сме се сблъскали с действителността на малкия фермер, предизвикателствата по пътя към реализация на продукцията и срещата с клиентите. 

Затова за нас е важно тук да даваме “сцена” на трудолюбиви и смели малки производства, които влагат много любов и отношение към това, което правят. Можем да разкажем по нещо за всеки от тях, защото ги подбираме внимателно, познаваме ги и сме опитвали лично всичко, което ви предлагаме. 

Тук ще откриете русенска крафт бира, прясно изпечено 100% арабика кафе (най-доброто в Русе), вино от Северна България, мезета, чипс от броколи, горчици, паста, пчелни продукти, тахан, гранола, лютеница, сосове... пълна програма.

Хабитати сбъдната мечта ли е?

Хабитати “се пече” повече от пет години в главите ни. Преминал е през различни наименования и форми - винен бар, бирария, пекарна, работилница за домашни храни, сборен пункт за фермерски продукти, споделено работно място. А накрая се реализира неочаквано и определено без много време за планиране. И събра всичко на едно място - нашите Хабитати, нашият втори дом. Така че да, сбъднахме една мечта. 

Но както казват хората - внимавай какво си пожелаваш. Защото всяка мечта изисква здраво бачкане, гъвкавост, упоритост и малко лудост. И много приятели! 

Как се появи идеята?

Както споменах, фермерското ни минало беше свързано с отглеждане на орехи. Когато дръвчетата бяха още малки, решихме да използваме големите свободни пространства между тях, като насадим... нещо. Лимецът тогава все още беше забравена култура в България, но звучеше интересно. Така се сдобихме и с насаждения от лимец. Първата реколта изядохме сами, защото реално не знаехме какви са възможностите и качествата на лимецовото зърно. По него време аз (Ани) бях докторант и прекарвах много време вкъщи - така започнаха и първите ми експерименти в пекарството и в частност с лимеца. Разбира се, че търсенето на рецепти и експериментите в кухнята бяха много по-интересно занимание от писането на дисертация. 

Новите ми интереси в пекарството в комбинация с “таланта” ни да създаваме уют и да предразполагаме и посрещаме хората започнаха да насочват вниманието и интересите ни в посока да го превърнем в бизнес.

Тогава така и не намерих смелост да го започна сама, защото Деян беше посветен на друго. През следващите години все намирахме оправдания и други интересни занимания, но идеята си тлееше и се доразвиваше. До септември 2020 г., когато се оказахме на кръстопът и се наложи в рамките на седмица да вземем решение накъде поемаме, дали искаме да се впуснем заедно в това предизвикателство, или да го отложим отново за неопределено време. В пика на пандемията. И го направихме. И взехме правилното решение. 

Качеството на храната важно ли е за вас? Какво мислите за масовите производители на закуски и подобните пекарни?

Не е важно, то е най-важното. И колкото повече места с качествена храна се появяват, толкова повече хората ще разбират нуждата от тях. Този процес на осъзнаване се движи в правилната посока.

Не толкова бързо, колкото ни се иска, но наша задача е да сме двигателите на тази промяна. Да се кооперираме, да се подкрепяме помежду си и да създадем мрежа, да възпитаме вкусове и отношение към храната, която даваме на тялото и на душата си. 

Масовите производители ги има, защото все още много хора търсят тъкмо тях. Но при тях се губи личното отношение, губи се прекият контакт с клиента - оттам той се превръща просто в потребител, който потребява каквото му се даде, няма обратна връзка, няма напасване към вкусовете. За качеството не би било честно да се обобщава.

За сравнение, при нас има постоянен личен контакт с клиентите ни, търсим тяхното мнение, питаме, слушаме, променяме. Учим се взаимно. Създаваме място, където всеки да открие нещо за себе си. Та, масовите производства ги има, това е нормално, всеки се бори за своето място и има място за всички. Ние в ежедневието си отдавна сме предпочели да влагаме парите и вниманието си в по-малки бизнеси, идеи и каузи. Тези с лично отношение и контакт.

Защото това е инвестиция и оценка за хората, които стоят зад тях, за идеите и визията им. Това са и критериите при избора на партньори, с които да работим в Хабитати.

Разкажете ни повече за организирането на сбирките ви.

Ние сме от ония хора, които обичат срещите, приятелите, хубавите разговори и общите приключения. Нямаше как това да не се отрази и в работата ни. Още повече, че и двамата имаме професионален опит в организация на събития от различен тип. 

Това е и основна задача на Хабитати - да събира хора, да им дава пространство за споделяне на идеи, планове и вкусове. Да срещаме производители и потребители. 

Така се случи, че още с отварянето на нашето място забраниха всякакъв тип събирания. Едва в края на май 2021г. (повече от половин година по-късно) успяхме да осъществим първото си събитие - представяне на една от винарските изби, чиито вина могат да се открият при нас. Така гостите ни имаха възможност не само да дегустират напитката, но и да се запознаят лично с технолога и идеолога, да чуят историите му, да похапнат вкусни мезета (част от тях от други производители, които могат да се открият при нас) и да споделят една апетитна вечер с приятели. И така се започна.

Последваха дегустация и среща с хората, стоящи зад бранда кафе, с който работим. После още вино, след това дойде ред и на русенската крафт бира Dunav Craft Brewery. Нашите бирени вечери с наливна бира и печива се оказаха успешни и търсени.

И всеки път, когато видим пространството живо и пълно с хора, смях и усмивки, разбираме, че точно това е, което търсим. Бъдете готови за още вкусни срещи, сБирки и разкази.

Откъде черпите вдъхновение за рецептите си? Смятате ли, че сте различното място в Русе?

Част от рецептите са си онези домашни рецепти, до които съм достигнала след многократни експерименти през годините вкъщи, например шоколадовият кекс от лимец с вино и кафе, лимецовите бисквити с орехи и коняк или моят прочит на родопската шупла (фалшив тутманик). 

Обожавам добрите готварски книги, имам си кулинарна библиотека с около 50 такива - за традиционна кухня, веган, улична храна, лимец, модерна кухня, суперхрани, всичко. Книгите и кулинарните блогове са основният ми източник на вдъхновение. Често резултатът във фурната е комбинация от 4 – 5 рецепти. Винаги, когато чета съставките, си представям какъв би бил вкусът от комбинацията на различните продукти и преценявам дали това е моето нещо. Е, разбира се, има и немалко несполучливи експерименти. 

Случва се клиенти да споделят рецепти от своя репертоар или да дадат интересни идеи за промяна на нашите рецепти. Винаги подхождаме с любопитство и тестваме. 

Дали сме различното място? Определено. Не защото няма други интересни. В града имаме прекрасни сладкари, опитни пекари, но нашето място носи нашия дух, нашите ценности и разбирания. 

Също така с времето то се променя, защото клиентите и приятелите ни също оставят своя отпечатък тук. Например емблематичните мебели в Хабитати, изработени от бъчви, са дело на наш много близък приятел, който прави това като хоби. На стената над кафемашината сме принтирали и залепили огромна фотография - земеделски пейзаж от околностите на Русе, заснет от приятел фотограф. А в момента може да разгледате и част от първата лична изложба на акварели, дело на наша редовна клиентка, която обича да прекарва работните си следобеди при нас. 

Пожелайте нещо на читателите ни.

Пожелаваме им да дойдат на гости в Хабитати. А дотогава - да не забравят, че ежедневните избори, които правим, определят това в каква реалност ще живеем.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Габриела Трендафилова

Магистър по "Международен туристически бизнес", бакалавър по "Мениджмънт", допълнителна специалност по "Журналистика". Обожавам хубавата домашна храна и съм кулинар по душа. Обичам природата, но най-вече морето. Уважавам добрите обноски и доброто възпитание в хората. Обичам да пиша и вярвам в силата на правилно използваните думи.

Оставете коментар

0 коментара