България е първа в ЕС по ръст на биопроизводителите
Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров отчете траен ръст на биопроизводителите, занимаващи се с биологично производство, както и на екологично чистата селскостопанска продукция по време на семинар за перспективите за развитие на биологичното земеделие в Югоизточна Европа, който се проведе в сряда в столицата.
Все повече земеделски производители се насочват към него, тъй като нараства и търсенето от потребителите, които държат на здравословна и чиста храна без изкуствени торове.
В края на 2014 г. в Министерството на земеделието и храните са регистрирани 4092 биологични производители, преработватели и търговци, като само за 1 г. надхвърлят 4800.
Повишават се и площите, върху които се прилагат методите на биологично производство, както и на сертифицираните екологично чисти райони. Най-интензивен е бил ръстът през 2010 г., където площите се удвояват, през 2012 г. (с 56%) и 2013 г. (с 44%), когато те достигат пика си от над 56 хиляди хектара (560 000 декара), показва анализ. Покачването през този период е най-силно сред 28-те страни членки на ЕС и с над 14 пъти по-бърз темп спрямо средния за общността.
През 2014 г. общите площи възлизат на 74 351 ха, което е с около 40% повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на площите, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната, като от 0.5 % за 2010 г. достига до 1.5 % за 2014 г.
Основните култури отглеждани по биологичен начин у нас са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. От зърнено-житните култури такива са основно пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури, сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула. Друг основен сектор на биологичното производство у нас е лозарството и винопроизводството, като за последната година общото производство на биологична растителна продукция е над 38 000 тона.
Секторът на биологичното животновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение, като най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се откроява пчеларството – 18.5%, следвани от козите и овцете.
ВИЖТЕ ОЩЕ: ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ ОТЧИТАТ РАСТЕЖ НА ДОБИВА НА ЕЧЕМИК