Успелите

Ресторант в Ню Йорк наема баби от цял свят, вместо профестионални готвачи

През 2007 година италианецът Джо Скаравела решава да създаде ресторант, вдъхновен от традиционните семейни ястия, които неговата баба е приготвяла. Първоначалната му идея е да наеме различни италиански баби, приготвяли вкусни вечери за семействата си в продължение на десетилетия. След това решава да потърси жени от цял свят, които да обогатят менюто със своите местни гозби. В момента в ресторанта работят готвачки от Бангладеш, Алжир, Тринидад, Сирия, Аржентина, Доминиканската република, Япония, Беларус, Полша, Франция и доста от Италия.

Джо Скаравела отваря ресторанта в памет на своите покойни майка и баба, които винаги са носили комфорт и уют с гозбите си .

"Просто се опитах да пресъздам онази част от живота ми, която беше изчезнала. Това е като терапия за мен.", казва той. 

В началото в кухнята започват да работят жени от различни региони на Италия, но собственикът бързо осъзнава, че това е грешка. 

„В този момент научих, че не можете да поставите две дами от една и съща култура в кухнята едновременно“, споделя Джо. 

И така, решава да отвори врати за представителки на най-различни близки и далечни култури. Това носи както разнообразие в менюто, така и спокойствие в кухнята. Всички те готвят на ротационен принцип, а ресторанът разполага със специален календар, благодарение на който клиентите могат да се ориентират и да изберат деня, в който готви тяхната любима баба. 

„Ние не сме готвачи. Ние сме просто баби и споделяме нашата култура“, каза Марал Цейликман, която работи в ресторанта от седем години.

Собственикът вярва, че никой не готви по-добре и по-сърдечно от една баба. Много от посетителите избират ресторанта, защото гозбите ги връщат към отминалите години на детството и с носталгия си припомнят щастливите дни. 

Идеята е рецептите да са прости и вкусни, но изпълнението не винаги е лесно. Все пак ресторантът трябва да снабдява кухнята със съставки за различни готвачи, които изискват специфични и често трудни за получаване съставки. Собственикът разказва за случаи, в които някои жени прекарват дни в търсене на перфектната подправка или дори са готови да купят изсушени билки и сами да приготвят желаната смес. 

Най-специалното на ресторанта е, че носи усещане за сплотеност и доверие, които обикновено срещаш, когато се прибереш вкъщи. Той помага както на клиентите, така и на самите готвачки, които често са останали сами у дома и им липсва да се грижат за някого.

„Всички ме целуват. Искат да се снимат с мен“, каза една от тях. „Всеки казва:

„О, обичам те, ще дойда отново. Искам да те видя отново."

С годините дейността на ресторанта се разраства и вече предлага безплатни готварски уроци, продава продукти, наречени Nonnas of the World на своя сайт и събира рецепти на nonnasoftheworld.com

 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара