Рори Милър: Истинската истина за една националност и култура се крие в нейните села
Рори Милър е бивш преподавател по английски с пътешественически дух и едно-единствено желание - да бъде добър човек, който прави добри неща за другите. Рори обикаля всички краища на България, за да събере от възрастните хора по обезлюдените села автентични готварски рецепти и техники на готвене, които да издаде в хубавата книга – "На око - рецептурник".
Рори, здравей, разкажи ни повече за "На око - рецептурник"? Каква е идеята и целта? Въобще как ти хрумна и как ще я представиш достъпно и модерно за младите?
Този проект е кулминацията на поредица от неща. Всъщност това е колекция от традиционни рецепти, събрани лично от мен със съдействието на бабата и дядото. Това, което е почти по-важно (за мен и изобщо), е биографията на тези уникални и щедри личности, както и кратка история на селата и регионите, които обитават. Преразказвам моя опит от събирането на всяка рецепта, като всяка от тях има свой собствен раздел, посветен на региона, селото, човека и рецептата.
Както можете да си представите, времето и личните разходи за мен, за такъв проект, са много големи и понякога могат да бъдат наистина обезсърчаващи. Но откакто за пръв път успях да се посветя на тази кауза и да видя от първа ръка ефекта, който всяко наше посещение прави върху тези хора, става все по-лесно.
За да видим тази истинска радост и чистота, тяхната дълбока признателност и благодарност към нас само защото им дадохме това кратко време да седнат и слушат, да им кажем, че ни е грижа, че наистина сме заинтересовани и впечатлени от техния живот и изпитания - това наистина променя живота и пробужда.
Те имат толкова много да дадат.
Те обичат и се посвещават толкова много най-често на хора или каузи, които не им дават смисъл... които се опитват последователно да ги игнорират и злоупотребяват. Те дори знаят това, но отказват да ги изопачат.
Искам да покажа на хората това. Искам те да видят колко прекрасни са тези хора и техният начин на живот... че може би трябва да приемат и някои от тях, че може би трябва да започнат активно да защитават и да помагат на тези хора, които дадоха всяка капка от живота си на поколения, които, изглежда, че ги забравиха, или по-лошо, смеят им се и ги обиждат, въпреки че те са корените, от които са израснали тези прекалено хладни, всезнаещи гнили плодове.
Ще представим проекта в мултидисциплинарна поредица, включваща поименно печатната книга, която се финансира групово и се създава от екип от талантливи хора с истинска страст към това, което проектът се опитва да постигне. Освен частите, които обясних по-горе, съдържанието на книгата ще съдържа и бележки към рецептите от известни съвременни готвачи в България и как те биха променили рецептата, за да я направят по-своя, както и раздели, посветени на регионални напитки или коктейли, които ще бъдат преработени с познати домашни съставки от някои от най-добрите и известни бармани в страната.
Освен това сме активни също в социалните мрежи, както и на нашия уебсайт и в youtube. Планираме да пуснем поредица от кратки видеоклипове за нашите пътувания и екскурзии до селата, докато събираме рецепти. Ще имаме и някои много интересни партньорства с конкретни медии, за да може обществеността да следи нас и нашия напредък.
През следващата година планираме поредица от събития, които ще представят проекта, рецептите и каузата му, както и ще предложат на обществеността възможности да подпомогне финансово подобренията в селата, в които ходим, и да закупим ръчноизработени стоки и занаятчийски изделия от хората, които посещаваме. Обсъждаме дори с туристическа компания и създаване на своеобразна обиколка на селата.
Нещата около проекта се развиват непрекъснато, с много идеи и възможности. Така че сме наистина развълнувани да видим как и какво ще се развие с времето!
Кое е любимото ти българско ястие и защо?
Невъзможно е да отговоря... аз нямам такова. Най-вече защото това, което си мислех, че разбирам от българска кухня, сега го преоткривам всеки ден. Това, което мога да кажа, е, че българските продукти - плодове, зеленчуци и билки - нямат равни.
Оригиналните автентични български ястия и традиции, за съжаление, имат тенденцията да изчезват с по-старите поколения. Трудно ли е да се откриват хора, знаещи и пазещи рецепти и традиции?
За щастие, повечето от тези ястия и традиции все още се запазват живи чрез бабите и дядовците, живеещи в селата. Въпреки това в моя случай все още е трудно като чужденец, който е много НЕзапознат със страната, културата и нейните хора, да успея да организирам такава експедиция.
Затова се обединихме с невероятната организация "Фабрика за идеи", която е и организатор на "Резиденция Баба", с цел да осигурим и запазим българските традиции, както и селата, които имат силна нужда от всякакъв вид помощ. Те са тези, които организират логистиката, избират селата и осъществяват контактите със сътрудниците - те са съществена част от този проект и без тях нямаше да можем да направим буквално нищо.