Успелите

Рори Милър: Истинската истина за една националност и култура се крие в нейните села

Рори Милър е бивш преподавател по английски с пътешественически дух и едно-единствено желание - да бъде добър човек, който прави добри неща за другите. Рори обикаля всички краища на България, за да събере от възрастните хора по обезлюдените села автентични готварски рецепти и техники на готвене, които да издаде в хубавата книга – "На око - рецептурник".

Рори, здравей, разкажи ни повече за "На око - рецептурник"? Каква е идеята и целта? Въобще как ти хрумна и как ще я представиш достъпно и модерно за младите?

Този проект е кулминацията на поредица от неща. Всъщност това е колекция от традиционни рецепти, събрани лично от мен със съдействието на бабата и дядото. Това, което е почти по-важно (за мен и изобщо), е биографията на тези уникални и щедри личности, както и кратка история на селата и регионите, които обитават. Преразказвам моя опит от събирането на всяка рецепта, като всяка от тях има свой собствен раздел, посветен на региона, селото, човека и рецептата.

Както можете да си представите, времето и личните разходи за мен, за такъв проект, са много големи и понякога могат да бъдат наистина обезсърчаващи. Но откакто за пръв път успях да се посветя на тази кауза и да видя от първа ръка ефекта, който всяко наше посещение прави върху тези хора, става все по-лесно.

За да видим тази истинска радост и чистота, тяхната дълбока признателност и благодарност към нас само защото им дадохме това кратко време да седнат и слушат, да им кажем, че ни е грижа, че наистина сме заинтересовани и впечатлени от техния живот и изпитания - това наистина променя живота и пробужда.

Те имат толкова много да дадат.

Те обичат и се посвещават толкова много най-често на хора или каузи, които не им дават смисъл... които се опитват последователно да ги игнорират и злоупотребяват. Те дори знаят това, но отказват да ги изопачат.

Искам да покажа на хората това. Искам те да видят колко прекрасни са тези хора и техният начин на живот... че може би трябва да приемат и някои от тях, че може би трябва да започнат активно да защитават и да помагат на тези хора, които дадоха всяка капка от живота си на поколения, които, изглежда, че ги забравиха, или по-лошо, смеят им се и ги обиждат, въпреки че те са корените, от които са израснали тези прекалено хладни, всезнаещи гнили плодове.

Ще представим проекта в мултидисциплинарна поредица, включваща поименно печатната книга, която се финансира групово и се създава от екип от талантливи хора с истинска страст към това, което проектът се опитва да постигне. Освен частите, които обясних по-горе, съдържанието на книгата ще съдържа и бележки към рецептите от известни съвременни готвачи в България и как те биха променили рецептата, за да я направят по-своя, както и раздели, посветени на регионални напитки или коктейли, които ще бъдат преработени с познати домашни съставки от някои от най-добрите и известни бармани в страната.

Освен това сме активни също в социалните мрежи, както и на нашия уебсайт и в youtube. Планираме да пуснем поредица от кратки видеоклипове за нашите пътувания и екскурзии до селата, докато събираме рецепти. Ще имаме и някои много интересни партньорства с конкретни медии, за да може обществеността да следи нас и нашия напредък.

През следващата година планираме поредица от събития, които ще представят проекта, рецептите и каузата му, както и ще предложат на обществеността възможности да подпомогне финансово подобренията в селата, в които ходим, и да закупим ръчноизработени стоки и занаятчийски изделия от хората, които посещаваме. Обсъждаме дори с туристическа компания и създаване на своеобразна обиколка на селата.

Нещата около проекта се развиват непрекъснато, с много идеи и възможности. Така че сме наистина развълнувани да видим как и какво ще се развие с времето!


Кое е любимото ти българско ястие и защо?

Невъзможно е да отговоря... аз нямам такова. Най-вече защото това, което си мислех, че разбирам от българска кухня, сега го преоткривам всеки ден. Това, което мога да кажа, е, че българските продукти - плодове, зеленчуци и билки - нямат равни.

Оригиналните автентични български ястия и традиции, за съжаление, имат тенденцията да изчезват с по-старите поколения. Трудно ли е да се откриват хора, знаещи и пазещи рецепти и традиции?

За щастие, повечето от тези ястия и традиции все още се запазват живи чрез бабите и дядовците, живеещи в селата. Въпреки това в моя случай все още е трудно като чужденец, който е много НЕзапознат със страната, културата и нейните хора, да успея да организирам такава експедиция.

Затова се обединихме с невероятната организация "Фабрика за идеи", която е и организатор на "Резиденция Баба", с цел да осигурим и запазим българските традиции, както и селата, които имат силна нужда от всякакъв вид помощ. Те са тези, които организират логистиката, избират селата и осъществяват контактите със сътрудниците - те са съществена част от този проект и без тях нямаше да можем да направим буквално нищо.


Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Габриела Трендафилова

Магистър по "Международен туристически бизнес", бакалавър по "Мениджмънт", допълнителна специалност по "Журналистика". Обожавам хубавата домашна храна и съм кулинар по душа. Обичам природата, но най-вече морето. Уважавам добрите обноски и доброто възпитание в хората. Обичам да пиша и вярвам в силата на правилно използваните думи.

Оставете коментар

0 коментара