Шеф Цветомир Николов: Най-важно е да си стъпил здраво на земята
Днес Ви срещаме с един от най-добрите шеф готвачи у нас - Цветомир Николов. Цветомир е висок 2 м и 5 см, рус и ако това Ви напомня на нещо, то е може би онзи филм с великия Пиер Ришар - "Високият рус мъж с черната обувка". Но тук сме далеч от света на киното, а сме в света на кулинарията. За Цветомир може да се говори много, защото не е еднолика личност, но ще се фокусираме върху няколко неща. Вдъхновен от таланта на баба си, чиракувал при Гордън Рамзи, част от екипа, който е избирал готвач за българската експедиция на Антарктида, работи по 16 часа на ден и има свой собствен ресторант Niko'las 0/360.
Кой е Цветомир Николов?
Цветомир Николов е един напълно нормален млад мъж, вярващ в бъдещето си в родната България. Работи шест от седемте дни на седмицата, от седем сутринта до дванайсет вечерта, в името на успеха на проекта Niko'las 0/360, в който се гмурна с Галина Виденова, също такъв човек - обичащ да пътува, да снима и любопитен да опитва. Човек, който с много труд, желание и упоритост е стигнал до тук, а това "тук" не е кой знае колко далеч - по-скоро е само началото на всичко. На 32 години е наясно, че животът тепърва ще го учи на още много неща.
Как се зароди любовта ви към готвенето?
Любовта ми към готвенето се зароди покрай покойната ми баба, на която съм кръстен, която ни отгледа с домашните зеленчуци и уроците как се правят лехите, за да полееш всичко в градината, научи ни за всяка традиция за празниците, които винаги са свързани и с храната.
Обикаляли сте много по света, но има ли по-вкусна храна от българската?
Когато дойдете в нашия ресторант, ще разберете коя е храната, която харесвам най-много.
Били сте ученик и на Гордън Рамзи. На какво ви научи той? Как се работи с него?
От човек като него има много за учене: най-вече как се гради бизнес и екип, който да ти помогне в работата. Това, което аз научих, е, че този е най-трудният бизнес.
Какви умения са нужни, за да стане човек шеф готвач?
Уменията, които всеки един човек трябва да притежава, за да работи в кухня, са много! Да бъдеш шеф готвач е нужно само едно плюс всички други умения - няма да ни стигне времето, за да изброя всички качества, но това, което е най-важно според мен, е да бъдеш стъпил здраво на земята. За съжаление, в днешно време почти не останаха хора, които да са стъпили така стабилно, струва ми се. Всеки втори е шеф готвач, но няма и идея как се гради екип, име и място. Просто излиза от телевизионен формат и воала! - аз съм шеф готвач.
Били сте и част от българския екип за експедиция на Антарктида като готвач. Какво е чувството да готвиш на най-студеното място на Земята?
В Антарктида не съм бил - Галина Виденова беше част от екипа там. От нея знам, че е важно да си наясно: не отиваш за купон, а за да осигуриш храната, от която се нуждаят 10, 20 или повече души, в доста спартански условия. Купон има, но ако си го направите, след като си свършите работата и ако времето позволява. Аз бях част от екипа, който избра новия готвач за кампанията тази година.
Ако трябва да се върнете в детството си, кое е ястието, което ви е останало завинаги любимо?
Ястията от детството ми са много: баницата, която баба ми точеше на ръка, козунаците, които месехме по 18 часа, а и телешкият език, който за пръв път панирах самостоятелно на 8 години.