Успелите

Солта на живота

В рубриката на Успелите – На заем от– всяка седмица ще може да четете най-добрите текстове на лайфстайл журналиста и автор Елена Колева, които през годините са излизали на страниците на различни български списания. Още за авторката и нейните текстове може да намерите в блога ѝ wordpark.org

Всеки път, когато чувам името Антъни Бурдейн, в ума ми изниква думата бордей... Бордей на вкуса? На глада? На мъжествеността? В крайна сметка какво още бихме могли да искаме от един мъж освен да скита с нас из вкусовите брадавици на света, да умее да борави с остър нож, да ни сготви Камбоджа или Арабските градини, а вечер да ни оставя сити?

Подозирам, че Бурдейн е способен да ни нахрани дори с червеите на собствените ни съмнения. Кухнята му не е стая, а съзнание, култура, Виетнам, нанизаната на шиш Земя. И колкото повече вкусвам от историята на гастрономическия Джак Керуак, толкова по-ясно ми става: най-апетитните неща на този свят се раждат в ръцете на талантливия циник. Единствено те познават и карантията, и солта на живота – този див, суров, таен, хилядолетен, охолен, приемствен, безсрамен, великодушен, надмогващ и неописуем вкус на Живота.

Никога не се е страхувал да изглежда като абсолютен идиот, да се вози на стар паянтов влак до хималайско село или да признае, че най-важната вещ в ръчния му багаж, след бележника, е Imodium-ът. Щастлив е да пече костите си тук – на няколко питиета под шафраненото слънце. Да се търкаля като индийско орехче – полусъзнателен в някаква разпадаща се колиба в Пенджаб. Трябва да признае, че я предпочита дори пред някой от любимите му реставрирани колониални хотели, навремето част от британската или френската империи.

Тук храната пристига, когато пристига. Музиката е каквато пуснат по местната станция. Жегата – цветна и трансцендентална. Мислите ти – ситни и бланширани като елда. Но пък можеш да ядеш омари или пилешко бутче на скара бос, усещайки пясъка и мравките между пръстите на краката си. Едва тогава разбираш, че храната, културата, хората и пейзажите са едно неделимо цяло. Мамка му, толкова по-вкусно е да се храниш бос!

Може и да държи чифт резервни джапанки в джипа под наем – в случай че му се прииска миризливо сирене от местната бакалия, но не смята да ги използва. Всичко, което иска сега, е да натопи очите си в муса на небето и да продължи по криволиците на вкуса. Хубавото е, че с годините предпочитанията му станаха по-прости. Пикантни нудъли от Виетнам, пържолата на чиято и да било баба или гледката как дъщеря му Ариане преглъща пиле Кацу.

Пътуването невинаги е красиво. Невинаги е удобно. Понякога боли и може да ти разбие сърцето. Но докато се движиш и оставяш следи след себе си, няма проблем. В замяна пътуването оставя следи върху теб. Погледна малките жигосвания на живота върху своя и се опита да направи сладко-кисела физиономия. Те имаха точно такъв вкус. Дължеше ги изцяло на ранните и тъмни часове преди първите смени, в които сядаше на масата по хавлия и с полузатворени очи палеше цигара и започваше да разказва за гангстерите и плъховете на “висшата” кулинария.

„Поверително от кухнята“... Мемоарите му показаха на хората касапския тезгях на илюзиите, а него самия натикаха в безкраен тунел от херметизирани летищни пространства. Какво толкова каза в книгата? Просто истината – сурова и незастроена. Каза, че отвъд тавана, обсипан със звезди Мишлен, са наркотиците, тестостеронът, кръвта и счупените кости. Че да имаш съвест рядко е добър кариерен ход. Че ако не забиеш вилица в ръката на шефа, той няма да те уважава повече.

Че в малката общност от главни готвачи в Ню Йорк преобладават кръвосмесителните връзки. Че в недрата на ресторантския търбух има една субкултура, чиято вековна милитаристична йерархия има вкус на ром, педерастия и пърхане на мигли. И че въпреки всичко я намира за напълно комфортна като хубава топла вана. Каза също, че храната е секс. Нима щеше да стане толкова добър готвач, ако не бе изсмукал онази сурова скарида посред бял ден и то пред очите на родителите му? Мамка му, беше само на девет…

Едни от най-хубавите неща в живота се държат като сезоните, тантричния секс и седемстепенното меню – следват строго определен ред. Ще ви сервира и пикантния спомен в скаридата, но преди това нека уточни нещо. До момента със скаридата (а тя се превърна в нещо като тотем на удоволствието) детството му имаше средностатистически американски вкус на пържоли и хамбургери. Тогава за него бе далеч по-важен вкусът на хората. Можеше да усети френската нотка, която баща му добавяше в блъдимерито на собствената му кръв. Вярваше, че тъкмо татковата френска жилка прави кръвта му вкусна – като Coq au vin или Петел в червено вино. Обичаше този негодник и това си е. И може би неслучайно, когато дойде новината за неговата смърт, той се намираше в едно селце и белеше скариди. Няколко часа по-късно отвори хладилната чанта на спомените. Върна се в детството, когато баща му – тогава музикален продуцент с усет към удоволствието и простите неща – го запознаваше с куп интересни личности. Ах тази палавница, Джанис Джоплин! С нейното „Ще купонясвам, докато съм на тази земя…“ можеше да овкуси дори лайно. Антъни едва изчака да стане на десет, за да опита от нейния пиперлив стил на живот – наркотици, алкохол, безразборния секс. Трябва да признае: тъкмо последната подправка пресоли връзката му с училищната му любов Нанси. Такава бе реалността – за него тялото не беше храм, а лунапарк и искаше да се наслади на въртележката.

 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Елена Колева

Казвам се Елена Колева и ако искам, мога да нарека Бурдж Халифа “трегер на небето”. Аз съм писател на свободна практика и в момента довършвам дебютния си роман. По време на дългото ми пътешествие като автор в INTRO, MAX, AMICA и L’Europeo, научих нещо важно: да жонглираш умело с думите не е достатъчно. Ако искаш да докоснеш читателя, трябва да ги изживееш. За текстовете ми ме вдъхновява тежката промишленост на Любовта. Още от тях можете да откриете на моя блог, посветен на писането, www.wordpark.org.

Оставете коментар

1 коментар

  1. Timo
    2018-02-14 23:26:37 Reply

    Много думи , вулгаризми без никакъв смисъл . Авторката е с голям интелектуален дефицит , но с желание да е писател и журналист . Препоръката е: Не мъчете хората да Ви четат глупавите ви , вулгарни и безсмислени текстове .
    Въпрос на талант , финес и интелект да умееш заинтригуващо да представиш една личност .

    • Киро
      2019-01-09 12:08:07

      На мен пък ми хареса и не знам Тимо какво толкова се вдъхновява, че и обяснява какъв бил интелектуалният капацитет на авторката. Доста нелепо изказване.