Светлана Пейчева: Обичайте България - тя е пълна с възможности!
Светлана Пейчева е инженер по професия, но се занимава с безброй неща – предприемачество, маркетинг, продажби, приготвя здравословни десерти, харесва ѝ да пише и да създава красиви неща.
Обича България и се опитва непрекъснато да открива хубавото тук. Това е причината да не гледа новини, защото за нея светът е това, което е около нея, което може да докосне и да промени. Споделя, че не може нищо да направи, когато някъде по света избухне бомба, но може да се включи в кварталния протест за ЖП подлез, или да създаде продукт, който да накара повече хора да се хранят здравословно. Точно това и прави. Повече в следното интервю.
7 години учиш инженерство в Университета в Щутгарт, Германия. През това време нито за миг нямаш съмнения, че след завършването си ще се върнеш в България. Защо?
Да, 7 години живях, учих и работих в Щутгарт. Щутгарт е родният град на компании като Daimler, Bosch, Porsche и аз имах щастието да уча перспективната специалност Електротехника и Информационна техника там. Още по време на следването си работех по специалността си в Daimler, в Bosch и във Fraunhofer. След завършването си продължих да работя във Fraunhofer. Перспективите бяха много добри, но имаше нещо, което ми липсваше. Германия е много подредена страна с огромни стабилни бизнес структури. Там е много трудно да се стартира нов бизнес, а ние със съпруга ми, искахме точно това, искахме да създаваме.
Идеята да се върнем в България назря последната година. Правехме списъци "За и против Германия срещу България" и винаги Германия водеше, но в крайна сметка сърцето победи.
От Германия имам прекрасни спомени, даде ми много добър опит, но България е страната, която ми дава свобода да изразя себе си, в България има много голямо поле за развитие, защото България се развива. И аз смятам, че ние неслучайно сме се родили тук, ние сме тези, които трябва да променяме и развиваме родината си.
Жените инженери във випуска ти се броят на пръсти. Ти защо избра тази по-предпочитана от мъже специалност?
Не аз я избрах, тя мен избра. Винаги съм била много добра в математиката и точните науки, когато завърших гимназия обаче беше модерно да се учи икономика и аз исках това, но по стечение на обстоятелствата попаднах в Техническия университет. Първоначално не бях доволна, но впоследствие се оказа, че това е най-доброто, което някога ми се е случвало, защото там срещнах съпруга си. Казват, че на света има един човек, който е предназначен точно за теб, този човек вече повече от 15 години е до мен. Когато двамата се обединим в една обща цел, ние сме непобедими.
Съосноваваш една от първите фирми за фотоволтаични централи в България. Разкажи ни повече за това.
Да, когато 2008 г. се чудехме дали да се върнем в България, видяхме една възможност, която съответстваше на нашата квалификация. Точно тогава бяха приели Закона за енергията от възобновяеми източници. В Германия тази област беше доста напреднала вече, а в България тепърва щеше да се развива. Това беше невероятен шанс за нас. Намерихме много добри немски партньори, които ни подкрепиха. И така от 2008 г. до сега Мотто Инженеринг е проектирала и изградила стотици фотоволтаични системи. Смея да твърдя, че ние сме една от най-добрите и стабилни компании в тази сфера.
Как се реши на следващата стъпка да създадеш здравословните веган барчета amara и Rawganic? Откъде дойде идеята за рецептата?
Това беше моя голяма мечта. Аз много обичам да похапвам сладки неща, но същевременно се храня здравословно и много внимавам, какво ям. Така открих една ниша. Успях да убедя нашите съдружници, едно друго прекрасно семейство, и така четиримата се впуснахме в приключението amara & Rawganic.
Първоначално нямахме точна идея за рецептите, имахме само цел – да създадем най-вкусните здравословни десертчета, даже да създадем такива, които да са по-вкусни от нездравословните. Отне ни 3 месеца непрекъснато разработване и усъвършенстване на нови рецепти, но успяхме – непрекъснато получаваме комплименти, много хора се учудват, когато разберат, че това, което току-що са пробвали, е здравословен продукт без никакви аромати, овкусители и други химии.
Заложихме на български плодове като черни и златни череши, бели черници, ябълки, сини сливи, кайсии, шипки – с учудване установихме, че българските плодове в много случаи превъзхождат популярните напоследък екзотични супер храни. Във всеки продукт има също така около 30% български био лешници. Съчетаваме плодовете и лешниците с уникален истински шоколад и кадифено какаово масло.
Каква е разликата между RawGanic Bar и amara Bar?
При Rawganic акцентът е върху плодовете – уникално съчетание от много плодове, лешници, семена, подправки и кадифено разтапящо се в устата какаово масло.
При amara имаме сладка основа от плодове, лешници, какаово масло и подправки. Основата заливаме с истински шоколад. Черният шоколад е произведен директно от какаовите зърна и е с 80% съдържание на какао, а белият шоколад е с оризово мляко и 54% съдържание на какао.
amara е единственото сурово барче покрито с истински шоколад, съчетанието от сладката плодова основа с този уникален шоколад е почти пристрастяващо. Дори съвсем наскоро една клиентка ни "заплаши", че ще ни осъди, защото нашият десерт amara Бяла черница с бял шоколад пристрастява. (усмихва се)
Какво би казала на хората, които имат негативно мнение към барчета и по повод вкуса най-вече?
Честно, не съм се сблъсквала с такива хора и не ми се е налагало да казвам, каквото и да било. Имало е хора, които гледат скептично, но след като опитат остават приятно изненадани и започват да ни разпитват за състава и начина на приготвяне.
За коя храна би съжалявала, че я вкусваш?
Не мисля, че има такава храна, аз съм много любопитна и винаги поръчвам нещо ново в заведенията. Дори и да съм разочарована от избора си, не съжалявам. От друга страна така попадам на уникални съчетания, които могат да ме вдъхновят за нови продукти.
Нещо за финал?
Обичайте България, тя е пълна с възможности.
Не се колебайте да ни изпращате предложения за интервюта в различните ни категории на contacts@uspelite.com. Включете имената на човека, който предлагате за интервю, кратко негово представяне и начин за връзка под формата на e-mail адрес/акаунт в социалните мрежи и/или телефонен номер.