Успелите

Светлана Пейчева: Обичайте България - тя е пълна с възможности!

Светлана Пейчева е инженер по професия, но се занимава с безброй неща – предприемачество, маркетинг, продажби, приготвя здравословни десерти, харесва ѝ да пише и да създава красиви неща.

Обича България и се опитва непрекъснато да открива хубавото тук. Това е причината да не гледа новини, защото за нея светът е това, което е около нея, което може да докосне и да промени. Споделя, че не може нищо да направи, когато някъде по света избухне бомба, но може да се включи в кварталния протест за ЖП подлез, или да създаде продукт, който да накара повече хора да се хранят здравословно. Точно това и прави. Повече в следното интервю.

7 години учиш инженерство в Университета в Щутгарт, Германия. През това време нито за миг нямаш съмнения, че след завършването си ще се върнеш в България. Защо?

Да, 7 години живях, учих и работих в Щутгарт. Щутгарт е родният град на компании като Daimler, Bosch, Porsche и аз имах щастието да уча перспективната специалност Електротехника и Информационна техника там. Още по време на следването си работех по специалността си в Daimler, в Bosch и във Fraunhofer. След завършването си продължих да работя във Fraunhofer. Перспективите бяха много добри, но имаше нещо, което ми липсваше. Германия е много подредена страна с огромни стабилни бизнес структури. Там е много трудно да се стартира нов бизнес, а ние със съпруга ми, искахме точно това, искахме да създаваме.

Идеята да се върнем в България назря последната година. Правехме списъци "За и против Германия срещу България" и винаги Германия водеше, но в крайна сметка сърцето победи.

От Германия имам прекрасни спомени, даде ми много добър опит, но България е страната, която ми дава свобода да изразя себе си, в България има много голямо поле за развитие, защото България се развива. И аз смятам, че ние неслучайно сме се родили тук, ние сме тези, които трябва да променяме и развиваме родината си.

Жените инженери във випуска ти се броят на пръсти. Ти защо избра тази по-предпочитана от мъже специалност?

Не аз я избрах, тя мен избра. Винаги съм била много добра в математиката и точните науки, когато завърших гимназия обаче беше модерно да се учи икономика и аз исках това, но по стечение на обстоятелствата попаднах в Техническия университет. Първоначално не бях доволна, но впоследствие се оказа, че това е най-доброто, което някога ми се е случвало, защото там срещнах съпруга си. Казват, че на света има един човек, който е предназначен точно за теб, този човек вече повече от 15 години е до мен. Когато двамата се обединим в една обща цел, ние сме непобедими.

Съосноваваш една от първите фирми за фотоволтаични централи в България. Разкажи ни повече за това.

Да, когато 2008 г. се чудехме дали да се върнем в България, видяхме една възможност, която съответстваше на нашата квалификация. Точно тогава бяха приели Закона за енергията от възобновяеми източници. В Германия тази област беше доста напреднала вече, а в България тепърва щеше да се развива. Това беше невероятен шанс за нас. Намерихме много добри немски партньори, които ни подкрепиха. И така от 2008 г. до сега Мотто Инженеринг е проектирала и изградила стотици фотоволтаични системи. Смея да твърдя, че ние сме една от най-добрите и стабилни компании в тази сфера.

Как се реши на следващата стъпка да създадеш здравословните веган барчета amara и Rawganic? Откъде дойде идеята за рецептата?

Това беше моя голяма мечта. Аз много обичам да похапвам сладки неща, но същевременно се храня здравословно и много внимавам, какво ям. Така открих една ниша. Успях да убедя нашите съдружници, едно друго прекрасно семейство, и така четиримата се впуснахме в приключението amara & Rawganic.

Първоначално нямахме точна идея за рецептите, имахме само цел – да създадем най-вкусните здравословни десертчета, даже да създадем такива, които да са по-вкусни от нездравословните. Отне ни 3 месеца непрекъснато разработване и усъвършенстване на нови рецепти, но успяхме – непрекъснато получаваме комплименти, много хора се учудват, когато разберат, че това, което току-що са пробвали, е здравословен продукт без никакви аромати, овкусители и други химии.

Заложихме на български плодове като черни и златни череши, бели черници, ябълки, сини сливи, кайсии, шипки – с учудване установихме, че българските плодове в много случаи превъзхождат популярните напоследък екзотични супер храни. Във всеки продукт има също така около 30% български био лешници. Съчетаваме плодовете и лешниците с уникален истински шоколад и кадифено какаово масло.

Каква е разликата между RawGanic Bar и amara Bar?

При Rawganic акцентът е върху плодовете – уникално съчетание от много плодове, лешници, семена, подправки и кадифено разтапящо се в устата какаово масло.

При amara имаме сладка основа от плодове, лешници, какаово масло и подправки. Основата заливаме с истински шоколад. Черният шоколад е произведен директно от какаовите зърна и е с 80% съдържание на какао, а белият шоколад е с оризово мляко и 54% съдържание на какао.

amara е единственото сурово барче покрито с истински шоколад, съчетанието от сладката плодова основа с този уникален шоколад е почти пристрастяващо. Дори съвсем наскоро една клиентка ни "заплаши", че ще ни осъди, защото нашият десерт amara Бяла черница с бял шоколад пристрастява. (усмихва се)

Какво би казала на хората, които имат негативно мнение към барчета и по повод вкуса най-вече?

Честно, не съм се сблъсквала с такива хора и не ми се е налагало да казвам, каквото и да било. Имало е хора, които гледат скептично, но след като опитат остават приятно изненадани и започват да ни разпитват за състава и начина на приготвяне.

За коя храна би съжалявала, че я вкусваш?

Не мисля, че има такава храна, аз съм много любопитна и винаги поръчвам нещо ново в заведенията. Дори и да съм разочарована от избора си, не съжалявам. От друга страна така попадам на уникални съчетания, които могат да ме вдъхновят за нови продукти.

Нещо за финал?

Обичайте България, тя е пълна с възможности.


Не се колебайте да ни изпращате предложения за интервюта в различните ни категории на contacts@uspelite.com. Включете имената на човека, който предлагате за интервю, кратко негово представяне и начин за връзка под формата на e-mail адрес/акаунт в социалните мрежи и/или телефонен номер.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Петър Нефтелимов

Петър Нефтелимов е от първите автори в Uspelite.bg и до ден днешен е неразделна част от нашия екип с над 250 публикувани статии. Автор на книгата ,,Успехът в българския ген" за 49 успели българи в страната и чужбина. Има бакалавър по биотехнологии, магистър по биобизнес и биопредприемачество и втора магистратура по бизнес администрация. Съосновател е на биотехнологичния стартъп ,,Цвете в епруветка‘‘, който се бори срещу букетите от рязан цвят, които оказват отрицателно влияние върху природата заради площите за отглеждане, голямото количество вода и въглеродните емисии от транспорт и логистика по въздух. Освен това Петър е основател на медията за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и на агенцията Zero Start, която се занимава с менторство и дигитален маркетинг. Той е част от двете най-престижни класации в България, а именно ,,30 под 30‘‘ на Forbes и ,,40 до 40‘‘ на Дарик радио.

Оставете коментар

0 коментара