Тайните кътчета на Варна: Averi Beers |Част първа
Чарът на един град не се крие в шумните заведения, лъскавите витрини и претъпкани с блъскащи се хора булеварди. Основната притегателна и истинска същност на града, неговта сърцевина се е спотаила в тайните му кътчета - тесните улички със стари къщи, носещи спомена за стари истории и изживяни животи. Крие се в разнообразните заведения и малки магазинчета, в които можете да размените хубава дума дори с непознат човек. Но истинският чар на един град се крие в хората - онези прекрасни човеци, които те посрещат с усмивка в момента щом прекрачиш прага на техния магазин, ресторант, бар или хотел. Именно те, приятелю и техните истории са сърцевината на атмосферата на едно място. И ние ще ти ги разкажем.
Преди седмица зарадвахме София с акцията ни Лайка всеки ден. От днес ще започнем да ви развеждаме из нашите любими места в Морската столица на България. Открийте с нас тайните кътчета, които красивата Варна крие в своите улици. Първото от тях е един малък симпатичен магазин за крафт бира в центъра на града - Аveri Beers. Сядаме на по бира в три различни дни с "Averi"-те създали това място - Карен, Венци, Алдо и Алекс, за да чуем историята на това тайно кътче.
Карен: Четиримата се намерихме покрай катеренето, макар че с Венци се познавам отпреди. Тримата - аз, Венци и Алекс карахме курс по катерене при Алдо, който беше инструктор. Самият курс беше яко преживяване - всеки уиекнд ходихме на катерене, спяхме по хижи или на палакти, а вечер се събирахме край огъня с бира в ръка. Постепенно станахме големи приятели. Един ден решихме, че трябва да си варим бира и си купихме един комплект от интернет и започнахме. В началото търсихме рецепти онлайн и ги пробвахме. Като навлязохме малко по-сериозно на майтап решихме да участваме на един конкурс. Там имаше награда за етикет на домашна бира и спечелихме първо и второ място. Има едно момиче, което ни прави дизайна на етикетите - Шве. Тя много ни помогна тогава. След участието в конкруса и интереса, който предизвикахме нещата неминуемо стигнаха до отварянето на магазина.
Първите думи на хората, които ни откриват тепърва са: "Уау!". Тук е като аптека (смее се). Честно казано преди да започнем да се занимаваме с това не бях чувал дори за половината от бирите, които предлагаме. А сега постоянно идват и нови - работим с няколко вносителя (общо взето с почти всички). Като вкарат нещо интересно ние гледаме да го заредим, за да може да предложим разнообразие на клиентите си. Само тук в момента има над 150 вида бира. Някой ден мислим да си направим и бар, но за момента нямаме възможност. Иначе в главите ни се върти възможността за Averi Bar, но е рано още. Хубавото е, че има интерес към разннобразие при покупката на бира и от страна на клиентите. Днес ще изпиеш една, утре -друга. Не е като да си купиш телевизор.
Имаме бира от първата пивоварна в света. Не знам защо точно се води първата - бира се е правело и преди това, но най-вероятно е първата лицензирана пивоварна от пеирода 1040-та - 1080-та година. Ние обаче сме фенове на тези, които експериментират, защото и ние сами това правим. Аз след като опитам една бира не повтарям и пробвам само нови неща. Българските ни предложения за момента са "Диво пиво", местната на "Glarus", "Бял щърк", "Ах! Бирена работилница" и "Rose Brew", която се вари в Лондон и е с добавена българска розова вода. Имаме доста бири, които са с оценка 98/100 и 99/100 в различни елитни сайтове за оценяне на бира. Например тази бира Cocoa Psycho е с какаови черупки и е на първо място в света в своята категория. Стилът е руски имперски стаут.
Също така има опушени бири и такива, които са отлежавали в бъчви от уиски. Например тази на La Trappe (Ла трап), която е Oak Aged. Всяка партида от нея отлежава в различна комбинация от бъчви, като следващия път селекцията на бъчви за отлежаване е друга. Заради това всяка нейна партида е уникална и това превръща самата бира в доста колекционерска понеже знаеш, че всяка комбинация я има само веднъж. Дори алкохолният градус е друг. Срокът и на годност е след 2035-та, така че след години ще струва доста. Не знам кое ще е по-ценно - парите, или това, че ще я изпиеш. (смее се).
Ние самите варим домашна бира, която се надявам да видя скоро на рафта. Tя се отличава с това, че две еднакви партиди няма, а и пак казвам, че ние се стараем да експериментираме. А и когато си го направиш сам е най-сладко. Общо взето правим два-три стила, с които дори участвахме на конкурса пролетта и се представихме доста добре. Догодина може пак да опитаме.
При нас самото име на магазина създава усещане. Averi Beers звучи като "С авери на по бира". Много е яко когато на някой клиент му звънне телефона и въпросът от другата страна е "Какво правиш?" или "Къде си?" и той каже: "При Аверите съм!". Става нарицателно за мястото и се получава готино - с аверите при Аveri-те.
Oчаквайте втора част и трета част от представянето на това тайно кътче с другите трима създатели Алекс, Алдо и Венци. Можете да се насладите на страхотната атмосфера в Averi Beers и чрез снимките на нашата фотографка Габриела Павлова.
Венелин Добрев
Невена Христова
2016-01-22 14:24:37 ReplyЧудесно! А защо не е посочен адресът на заведението? Моля да се поправите.
Венелин Добрев
2016-01-22 18:02:20Здравейте, адресите умишлено не са посочени. Целта ни е да провокираме читателите сами да открият местата. Все пак нещата са доста улеснени - можете просто да цъкнете на активния линк на името на магазина, за да отидете на тяхната Facebook страница. Там го има посочен.