Тайните кътчета на Варна: Averi Beers | Част втора
След като вчера ви запознахме с първия от компанията авери, които стоят зад магазина за крафт бира Averi Beers, днес си говорим с Венци, който по време на излизането на този материал кръстосва улиците на Париж и се наслаждава на почивката си. Той (и един изключително способен дърводелец) е основният двигател на идеите за всички симпатични сувенири и отварачки, които можете да намерите в Averi-те, както и дизайнер на една много причудлива чантчика за бира, за която ще стане дума в следващите редове.
Венци: Идеята е постоянно да има нещо иновативно, което сме създали сами, за да си личи неподражаемия стил на магазина във всеки детайл - абсолютно всичко си е вложено и направено от нас. Барплотът, бюрото, етажерките...няма нито един елемент (освен столовете), който да е купен. Всичко сме си го правили сами с идеята да накраме хората да се чувстват по-близки до нас. Просто сякаш самите гости усещат, че в направата на нещата е вложена емоция и любов. Не гледаме да сме масови и не следим тенденциите в каталога на IKEA, за да се обзаведем с най-модерното (смее се). Искаме да сме близо до хората и те да се чувстват близки до нас. Все пак сме Averi : )
Kaто погледнеш и сувенирчетата ни са уникални. Един приятел, дърводелец ни прави отварачките по наш дизайн. Заедно с него седнахме и си говорихме за някаква чантичка за бира. Първоначално започнахме да я правим с панти, но не стана. След това сложихме пружинки и се получи крайния резултат, който виждате в момента. Дълго време се чудихме как да си брандираме нещата и решихме да си направим горещ печат. С горелка го нагряваме и си маркираме дървените неща. И това пак си дойде като наша хрумка. Сега мислим да си направим едно табло за отварачки с дърворезба, за да може всички отварачки да са на едно място, а не така пръснати.
Идеята за изкарване на хмела в стъкленички дойде от това, че се занимаваме с домашно пивоварство. Дори даваме на някои желаещи да сдъвчат, за да видят какво наистина има в бирата им. След като човек го опита и види, че е горчив го свързва с горчивината на бирата. Имаме например и мая за бира - тя ѝ позволява да ферментира на различна температура в зависимост от вида на бирата. Докато правихме магазина толкова идеи ни бяха дошли - мислехме да има музикална колонка, която пуска запис на звука от отваряне и сипване на бира....и още десетки други свежи хрумвания, които чакат своя ред да видят бял свят.
За нас важи правилото "Прави нещо, което обичаш, за да не работиш нито ден през живота си". Понякога влизам в магазина доста уморен, но в момента, в който прекрача прага и видя, че има клиент, който има нужда от помощ при избора си, просто ми минава всичко и гледам веднага да го насоча, да му предложа нещо подходящо, което да задоволи вкуса му. Много е хубаво като видиш, че някой е открил "своята бира" и е доволен. Като цяло клиентите постоянно преоткриват нови неща, защото разнообразието ги подтиква.
Тук непознатите стават познати на по бира. Наши редовни клиенти постоянно се запознават с нови и нови хора. Нещо като бирена социална мрежа. Един клиент ми беше казал, че последните му 15 запознанства са направени тук. Най-хубавото е, че случват непринудено. Самата обстановка предразполага за това.
Oчаквайте трета част утре с последните двама авери от компанията на Averi-те - Алекс и Алдо. До тогава разгледайте и други интересни материали на нашия сайт, а вечерта да ни откриете в някое от тайните кътчета на Варна.