Ученици приготвят нискобюджетни ястия в Световния ден на храната
В Световния ден на храната - 16 октомври, ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Банкя ще дадат идеи за нискобюджетни ястия, които всеки може да сготви бързо с основни продукти, включени в индивидуалните пакети за подкрепа по Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027), съфинансирана от Европейския съюз.
Професионалната гимназия е партньор на инициативата „Готвя за теб“ на Агенцията за социално подпомагане (АСП). В събитието ще се включи и шеф-готвач Иван Манчев, който е бивш възпитаник на гимназията и председател на Обществения съвет. Той ще напътства учениците, след което ще участва в оценяването на представянията им.
Младежите ще разполагат с продукти, с които обикновено се приготвя храната за цялото семейство, като брашно, захар, ориз, варива и др. Те ще представят своята визия как продуктите да бъдат вложени в питателни нискобюджетни ястия, които се готвят бързо и така спестяват енергия. Десет ученици от готварските профили на Професионалната гимназия, разпределени в пет отбора, ще представят своите рецепти за двустепенно меню по зададените условия.
Глобалната цел на Световния ден на храната е към 2030 година в света да няма глад. Темите за храната и глада засягат всяка държава, без значение дали тя се намира в най-засегнатите райони на света или не. Над един милиард души страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Недохранването е причина за забавеното физическо и интелектуално развитие и по-високата заболеваемост при децата.
Докато в развитите страни се шири неоправдано разхищение и изобилие от храна, в страните от т.нар. Трети свят положението е повече от ужасяващо. Балансът е нарушен, както в гладуващите страни, така и в презадоволените. И в двата "лагера" има смъртност поради неправилно хранене или поради липсата на такова.
Мерките по Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027) добавят принос към цялостната национална политика за смекчаване на бедността и намаляване на последиците от нея, се казва в представянето на програмата на сайта на АСП. Освен материалната помощ и подпомагането с храни, най-нуждаещите се ще получават и съпътстваща подкрепа, индивидуално ориентирана към техните нужди и проблеми. Целта е да се намери най-правилният път за повишаване качеството им на живот.