Вкусна победа: 3-то място за наши ученици на международно кулинарно състезание
Ученици от Софийска професионална гимназия по туризъм бяха отличени с 3-то място на международно кулинарно състезание, провело се в Казарго, Италия. Екипът, който представи училището се състоеше от Мартин Радославов, Върбан Димитров, Марио Стойков и Димана Костадинова заедно с техния преподавател инж. Юлия Панджерова.
Основната тема „Здравословно хранене плюс нула отпадък – храни и напитки”, зададена на конкурса, е включвала изготвянето на нискокалорично тристепенно меню. За да изпълнят изискванията, представителите на професионалната гимназия приготвят севиче от лаврак със зеленчуци; фарширован пъдпъдък със скариди и зелени аспержи върху вълна от царевичен крем и ароматен биск; рейндроп от ябълки в компанията на малинова гранита и супа от хибискус, обвита в облак от парфюм. Ястията са били поднесени с български вина. В състезанието са взели участие възпитаници от 19 училища от Италия, Русия, Полша, Унгария, Словения, Франция.
В Софийска професионална гимназия по туризъм се проведе и регионален кръг от Националното състезание по професии в 4 категории. В надпреварата се представят и младежи от специализирани училища в Благоевград, Хисаря, Перник, Пирдоп, Велинград, Хасково, Раковски, Петрич, Смолян, Пловдив, Кърджали, Банкя, Сопот, Асеновград, Костинброд, Разлог, Пазарджик и Кюстендил.
„Най–добър млад готвач” става Христо Фильов от Софийска професионална гимназия по туризъм. Победител в категория „Най–добър млад хлебар/сладкар” бе за Андрей Керин от ПГТ ”Проф. д-р Асен Златаров”- Пловдив. Като „Най–добър млад сервитьор” бе класирана Мария Палийска от СУ ”Христо Смирненски” - Хисаря, а отличието за „Най–добър млад барман” получи Пламен Благоев от ПГТХТ „Никола Димов” - Пирдоп.