Успелите

Яна Петрова: Любовта минава през доста повече места и пречки от един стомах!

Яна Петрова е специалист по маркетинг, реклама и event мениджмънт. Координатор на десетки IT събития по света и у нас, сред които са OpenFest, IT Tour, конференциите „Conf‘‘ и QA: Challenge Accepted. Обича да оптимизира всичко и най вече в готвенето, затова и създава споделеното място за готвене CoKitchen. Вижте какво ни сподели тя за многобройните си проекти и най-голямата ѝ страст – готвенето:

Споделено място за готвене… или какво по-точно е CoKitchen?

CoKitchen e място за любителите на вкусната храна, приготвена с хубави продукти. Професионална кухня, в която може да дойдете, да сготвите това, в което сте най-добри и то да потегли към гладни хора из офисите по различните краища на София.

Как дойде идеята за него и какви трудности срещна при създаването му? Колко хора вече го развивате?

Идеята се роди като отговор на проблем, с който се сблъсках още през 2013 година - не намирах качествени варианти за неорганизирано хапване извън дома, а времето ми за готвене беше страшно ограничено. Следях доста кулинарни блогове, поддържах един собствен, и вече знаех, че за да бъде добра една храна, от основна важност са както продуктите, така и желанието и вдъхновението на готвещите. Та реших, че трябва да намеря начин за хората, за които готвенето не е основно занимание, но е страст. И да ги свържа хора с тези, които биха оценили вкусотиите им.

Трудностите по пътя бяха доста, но пък сблъсъците с хубави хора май бяха повече :)

Днес в екипа на CoKitchen сме седем човека, като около нас има и мрежа от помощници и гостуващи готвачи.

Какви хора се впускат да готвят в него? Научаваш ли нови неща от тях за готвенето и не само? Какви са те?

В CoKitchen идват различни хора - специализирали се в специфични кулинарни техники или пък диети. Понякога просто обичащи да готвят ентусиасти, които искат да ,,проверят” как специалитетите им биха се приели от странични хора. Понякога идват и хора, които търсят съвет как да започнат бизнеса си, свързан с храна. Затова и реших да започна да организирам Food Startups Meetup Sofia - за да споделяме знанията и опита, които ние и наши приятели вече сме събрали.

Покрай CoKitchen и инициативите около него се запознавам с хора от много различни сектори. Страшно интересно е всеки ден, неща се научават както за готвенето, така и за мнооого неща около него :)

Обикаляш много градове в България покрай IT конференциите ,,Conf’’. Разкажи ни повече за тях. Също така какви лектори идват и с какви хора се срещаш на самите събития?

Всяка година организираме по минимум пет IT конференции в големи български градове. Входът винаги е свободен, а освен, че самата организация е весел процес, се запознаваме с много интересни и активни хора от цялата страна. Опитваме се да организираме събитията заедно с местните общности, да създадем мост. Част от лекторите винаги са познати местни лица, а останалите пътуват от други градове, срещат се, запознават се. Заснемаме и излъчваме свободно събитието онлайн. По този начин се борим с централизацията на всякакви събития само и единствено в София, правим конференциите достъпни за всеки.

В началото на ноември ще се проведе четиринадесетото поредно издание на OpenFest и ти си от главните му организатори. Ще ни кажеш ли повече какво да очакваме от него?

Музика и интересни лекции. Със сигурност доста международни лектори, както и поредица от инициативи в седмиците преди и след самия OpenFest. В момента събираме предложения за лекции и работилници и се надяваме, че тази година ще имаме още повече гости както от страната, така и от Сърбия, Македония, Гърция и Румъния.

Обичаш да експериментираш в кухнята. Кое беше последното ти експеримент-ястие? Как беше?

Мисля, че напоследък имам по поне един успешен експеримент на ден, днешните са дори два - салата от диня с пикантен доматен сос и сармички с киноа и таханово-лимонов крем. И двете неща се получиха много вкусни!

Важното при експериментите е моментното вдъхновение, а през лятото и есента разполагам с толкова разкошни продукти, че не спирам да готвя.

Как би коментирала популярната приказка, че любовта минава през стомаха?

Тя си има много пътища, защо пък не и през стомаха.

Шегата настрана, любовта минава през доста повече места и пречки от един стомах. През създаването на доверие, уважение и запазването на любопитство.

Накрая би ли ни споделила кое е любимото ти българско ястие?

Най-любими са ми няколко ястия - постните сармички на едната ми баба, гювечът на другата, както и родопските катми от село Орехово, които ме преследват от около двадесет години. Има едни такива вкусове, които са си неизменна част от нас - успокояват ни, напомнят ни за детството или вкъщи, за пикници в полята с грах или под орехите ,,на баира”.

Снимки: Николай Зайнелов, Тихомир Лазаров и личен архив


Не се колебайте да ни изпращате предложения за интервюта в различните ни категории на contacts@uspelite.com. Включете имената на човека, който предлагате за интервю, кратко негово представяне и начин за връзка под формата на e-mail адрес/акаунт в социалните мрежи и/или телефонен номер.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Петър Нефтелимов

Петър Нефтелимов е от първите автори в Uspelite.bg и до ден днешен е неразделна част от нашия екип с над 250 публикувани статии. Автор на книгата ,,Успехът в българския ген" за 49 успели българи в страната и чужбина. Има бакалавър по биотехнологии, магистър по биобизнес и биопредприемачество и втора магистратура по бизнес администрация. Съосновател е на биотехнологичния стартъп ,,Цвете в епруветка‘‘, който се бори срещу букетите от рязан цвят, които оказват отрицателно влияние върху природата заради площите за отглеждане, голямото количество вода и въглеродните емисии от транспорт и логистика по въздух. Освен това Петър е основател на медията за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и на агенцията Zero Start, която се занимава с менторство и дигитален маркетинг. Той е част от двете най-престижни класации в България, а именно ,,30 под 30‘‘ на Forbes и ,,40 до 40‘‘ на Дарик радио.

Оставете коментар

0 коментара