Защо астронавти на НАСА посадиха пиперки в космоса?
Международната космическа станция (МКС) стартира експеримент по отглеждането на пиперки на борда. Новината пристигна директно от Космоса от профила на астронавтката на НАСА Меган Макартур в Туитър.
В поста си тя пише:
"Днес започна експериментът "Plant Habitat-04''. За първи път ще отглеждаме пиперки в космоса, това е трудна задача с оглед на дългия период на покълване и узряване. Те са отличен източник на витамин C и имат страхотен вкус."
Отглеждането на чушки е част от експериментите на Агенцията за производство на хранителни култури, а семената са пристигнали на борда на космическата станция чрез 22-рата мисия на търговските услуги за снабдяване на SpaceX, която стартира през юни.
Plant Habitat-04 има за цел да култивира 48 семена лют пипер, които да растат около четири месеца, преди астронавтите да ги приберат. Полетният инженер Шейн Кимбро, който е част от мисията на NASA SpaceX Crew-2, започна експеримента като напои семената. Кимбро има опит в отглеждането на зеленчуци извън атмосферата. През 2016 г. той помага в отглеждането на червена маруля "Превъзходен" като част от експеримента Veg-03.
Пиперките са поставени в една от трите специални клетки за растеж Advanced Plant Habitat (APH) в орбиталната лаборатория, където астронавтите отглеждат култури. Съоръжението е голямо колкото кухненска печка и разполага със 180 сензора и контроли за наблюдение на растежа на растенията и околната среда.
Какви са ползите?
Както знаем, чушките са изключително богати на витамин C. Те съдържат още витамин B6, цинк, фосфор, калий, желязо и редица други вещества, полезни за човешкия организъм. Зеленчукът има здрава структура, което означава, че има голям шанс за успешен растеж в микрогравитация. Друг плюс на пиперките е това, че не изискват да бъдат подлагани на термична обработка преди консумация.
Различните цветове и мирис на чушките оказват благоприятно влияние на физическото и психическото здраве на астронавтите. Важен елемент в експеримента е и вкусът на зеленчука, а засаждането на различни култури в Космоса цели да намери решение за захранване на екипажите при бъдещи дългосрочни мисии до Луната и Марс.