Успелите

Даниела Иванова: Аз създавам, не съм от имитаторите!

Даниела Иванова живее от 29 години във Франция. По професия е интериорен дизайнер, но в момента е кулинарен стилист и творец. Казва, че обожава професията си на интериорен дизайнер, защото е нея много трябва да се твори, както и да си винаги на ниво, да се учиш постоянно и да обновяваш непрекъснато знанията си.

Но в момента кулинарията заема първо място. Определено професията ѝ на интериорен дизайнер ѝ помага да създава своите ястия по един изключително изискан, нежен, красив и различен начин. Може да се уверите сами, като се насладите на изящните ѝ ястия в Instagram или във Facebook групата ѝ - Кулинарията на Даниела Иванова

Разкажете ни повече за вас, за любовта ви към кулинарията и страхотното чувство за естетика?

Имам мой личен стил и винаги съм отказвала да имитирам нещо, което вече съществува. Мисля, че винаги може да намерим нещо ново и интересно. Всъщност, когато творя и създавам нещо - следвам този път. В предишната ми професия – интериорен дизайнер, винаги съм правила неща, които са различни, защото няма смисъл да повтаряме работата и творенията на другите хора. Аз създавам, не съм от имитаторите!

Дори за мен понякога може да бъде обидно, ако имитирам някой. Затова създавам личните си рецепти, които интерпретирам по мой начин, по мой вкус и търся съвършенството! А естетиката винаги е била част от моя живот. Още от дете имах дарба за съчетаване на цветове и форми. Когато бях малка по време на Комунизма, нямахме много избор на дрехи, затова си купувах платове, рисувах моделите, а моя приятелка, която можеше да шие, създаваше дрехите, като по този начин те бяха единствени.

Още от тогава си имах мой личен стил. Дори всеки ден, когато сервирам ястия за моето семейство, на масата винаги има цветя, за мен това е нещо нормално и един вид е уважение към другите хора. Още навремето, когато чух фразата „Красотата ще спаси света“, беше нещо, което ми говореше!


Трудно ли се създават авторски рецепти?

То си идва вътре от мен. Имам памет на вкусовете. Често, когато видя един продукт, примерно зеленчук или плод, веднага мога да кажа с какво друго може да се съчетае, все едно имам някаква библиотека в паметта си, която ми казва, това се свързва и съчетава с това. Всъщност много от рецептите създавам в главата си, после работя много върху вкуса.

Това е най-важният момент, работя върху вкуса и опитвам вече наистина дали съчетанието и дозата са добри, защото за мен хармонията на вкусовете е много важна. И когато вече стигна съвършенството, поне за моя вкус, тогава работя за представянето на ястието. Двете си вървят ръка за ръка. Не е трудно, за мен е нещо, което е съвсем нормално!

Винаги съм била в света на изкуството и съм творяла, и професията ми беше такава. Аз самата съм учудена колко е лесно за мен да го правя. На 50 години аз започвам някакъв друг живот и изпитвам голямо удоволствие да го правя!


Кой готвач е ваш вдъхновител?

Аз много харесвам френската кухня, тук е центърът на световната кулинария. Черпя вдъхновение от Ан-Софи Пик. Тя е първата жена, която е получила звезди „Мишлен“, и нейната кухня много ми допада. Моето виждане се доближава много до нейната кухня. За мен тя е абсолютен кулинарен перфекционист и абсолютна поетеса на вкусовете. Имам доста възможности да се вдъхновявам от творчеството на кулинарни шефове, сега имаме избор.


Кой е любимият ви български продукт?

Аз винаги имам вложени български продукти и нещо българско в ястията ми. Най-любимият ми продукт е киселото мляко, след това сиренето. Харесвам и българските техники на готвене.

Откъде черпите вдъхновение?

От всичко, вдъхновявам се от хората, дори сезоните! Всичко, което е красиво - книги, скулптури, картини. За мен са важни цветовете и аз ги намирам навсякъде!

В повечето случаи работя моите ястия с хармония на цветове и форми, това е всъщност кулинарна архитектура. И всичко е вдъхновение за мен - всичко положително и красиво ми създава удоволствие да творя!


Цветята в храната ви украса ли са, или освен елемент и вкусово са част от ястието?

Цветята са вкусни. Винаги използвам ядливи цветя без нитрати. Живяла съм в Казанлък и експериментирах с розите още от малка - правих ги на салати. Може би от там се зароди и любовта ми към цветята. Цветята в храната са важен елемент за мен, защото имат вкус и аз ги съчетавам с моите ястия.

Много се интересувам за вкусовете им, опитвам. Където живея, има доста производители на цветя и постоянно ходя да им досаждам, за да се уча. Това е свят, който не е толкова познат. А в България почти всеки използва цветя – като подправки или в чайовете. Просто те са част от нашата храна, но не обръщаме внимание. В момента подготвям книга с рецепти, правени с цветя, растения, подправки и билки.

Нашата природа е богата на тези елементи и трябва да ги използваме. Те не просто са красиви и имат вкус, но и имат богат набор от витамини, минерали и различни елементи, необходими и важни за нашия организъм.


Кога да очакваме книгите и ще бъдат ли достъпни за българския пазар?

Подготвям книга, която ще излезе след няколко месеца във Франция, с традиционни рецепти от края, в който живея там. За България подготвям книгата с цветята и книга с рецепти, подходящи за българския вкус. За съжаление, имам проблем с българските издателства и ще трябва да мина през френско издателство.

България не е голяма държава и трябва да се поддържат българските таланти!


Разкажи ни за Objectif Top Chef?

Имах няколко предложения от предаването, но все отказвах. Не се чувствах подготвена, за мен всичко беше много ново, нямах и вяра в себе си, защото готвя отскоро. Но семейството ми и приятелите ми ме подкрепиха и ми казаха отиди, това е възможност! Реших се, но не отидох да печеля, а просто да видя, и не очаквах, че ще имам такова признание от шеф с „Мишлен“ звезди и въобще цялата продукция.

Предаването ли ви направи популярна?

Не, не ми даде това популярност, всъщност популярността ми беше започнала да се развива от доста време. Контактът с хората, това всъщност ме прави популярна. Но участието в предаването ми даде повече самочувствие и вяра в себе си, че наистина моето място е в този кулинарен свят!

Какви нови проекти ви предстоят?

Ангажирана съм с различни проекти – предстоящите книги, видео канал. Но винаги си казвам, че нещата трябва да се правят поетапно. Да работя повече в България и да работя повече за имиджа на България – в момента това е най-важно за мен!

Бихте ли пожелали нещо на читателите ни?

Пожелавам им само прекрасни неща, щастие, да бъдат добри и да уважават хората!

Снимков материал: Личен архив Даниела Иванова 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Габриела Трендафилова

Магистър по "Международен туристически бизнес", бакалавър по "Мениджмънт", допълнителна специалност по "Журналистика". Обожавам хубавата домашна храна и съм кулинар по душа. Обичам природата, но най-вече морето. Уважавам добрите обноски и доброто възпитание в хората. Обичам да пиша и вярвам в силата на правилно използваните думи.

Оставете коментар

0 коментара