Успелите

Другата страна на шоколада, или защо продуктите на La Fève by Pavel Pavlov са така неповторими

Как ви звучи бонбон с чесън или пък шоколад с грейпфрут и боб тонка? Това са само малка част от необикновените продукти, които La Fève by Pavel Pavlov предлагат. Широката гама от шоколадови изделия може да зарадва любим човек или пък да погали собствените ви сетива. Те правят нещо повече от шоколад, те правят изкуство. 

Преди време ви разказахме как екипът на La Fève by Pavel Pavlov успя да спечели 8 отличия на един от най-престижните конкурси за шоколад — Academy’s Fourteenth Golden Bean Awards. Днес ще си поговорим малко повече с тях.

Млади, готини и амбициозни хора изграждат екип, с който искат да покажат, че и у нас е възможна реализация, че и България може да е приют за новаторското, за екстравагантното, за добавено-стойностното и за добре-премисленото. Ето какво още ни споделиха те: 

Как решихте да създадете такивa екстравагантни продукти в България?

Честно, убедени сме, че България може да е уютен дом за екстравагантното. Решението ни не е импулсивно — харесваме дома си, чувстваме се добре тук и силно и искрено вярваме, че скокът към неочакваното скоро ще бъде нещо нормално. С две думи — само хубаво ни чака.

Спечелихте 8 награди на престижен конкурс за шоколад. Дълго ли време се подготвяхте за него?

Само цял живот. Работим това, което обичаме и го правим заради удоволствието от учудените погледи на хората, които пробват бонбоните ни. Наградите са следствие, не цел.

Кога се зароди любовта ви към шоколада?

На седми септември преди девет години. Шегуваме се, няма конкретна дата. Полека-лека откривахме дебрите на шоколада, разкривахме тайните му. Като деца, всички сме обичали шоколадови яйца. С времето открихме, че истинският шоколад е богат, жив и няма нужда от пластмасова играчка, за да те заведе в нови светове.

Дълго време работите и живеете в Норвегия, какво ви накара да се върнете у нас?

Това, че много хора ни казваха, че тук не може. Инатливи и упорити сме. Често казваме, че невъзможното ни привлича много повече от трудното. В невъзможното има мистика, има риск, има учестено сърцебиене в неделя сутрин, има кръв, сополи и дращене с нокти по грапава стена, докато намерим топлината и светлината.

Доколкото знам, шоколада е един от най-трудните продукти за работа. Кои са неговите тънкости? Дайте ни съвет.

От опита ни, съвет, който не се изтърква е да третирате температурата като съставка. В ателието ни имаме четири различни хладилника, всеки настроен на различни градуси.

В процес на забъркване на ганашите ползваме едни температури, за “затваряне” на бонбоните подготвяме различните видове шоколади на друга температура. Разликата между много добър и изключителен продукт е именно в обръщането на внимание на подобни процеси.

Имате страхотен екип, как го сформирахте?

След десет минути всички заедно ще излезем да вечеряме, да се прегръщаме и да се радваме на задругата ни. Ключът е в това, че се харесваме. Полека-лека се научихме и да си вярваме. При нас работят различни видове хора, всеки с различен тип дарба. Важното е да успеем да помогнем на всеки да диша свободно и да знае, че ако реши да скочи, винаги ще го/я подкрепим.

Разкажете ни за шоколада с чесън, как, защо и има ли много привърженици този вкус?

Чесънът има много, много комплексен вкус. Свикнали сме да го ядем в сос за паста, в таратор, в огромна купа с печени чорбаджийски чушки. Но чесънът е като един надарен музикант, който може да си играе със стиловете, в които се представя. 

Vinnie Colaiuta е изключителен джаз-барабанист, когато свири с Chick Core. И изключителен поп-барабанист, когато свири със Sting. И изключителен рокоподобен барабанист, когато свири с Frank Zappa. Чесънът има много лица и точно като Colaiuta може да е изключителен в различни роли.

Имате ли си фаворит сред толкова много видове?

Тук ще сме кратки: не.

Кое е различното между вашите бонбони и останалите?

Доверието в небцето на публиката. Убедени сме, че хората биха харесали неочаквани вкусове, ако са им поднесени с уважение и ако зад тях стоят безкрайни опити и донатъкмявания. Обичаме да си играем, след което обаче, да осъзнаем отговорността си и да не оставим нещата в експериментална фаза, а да ги завършим стегнато и повече от просто “добре”. 

Какво предстои от тук нататък пред La Feve?

Скоро пуснахме шоколади. Пред нас има хиляди възможности и разклонения — износ, разширяване на портфолиото, задълбочаване и вглъбяване в процеса със суровини и производство “bean-to-bar”. Преди това, обаче, трябва да сме сигурни, че всичко, което првим тиктака и е под конец. Ще направим големи, уверени стъпки веднага щом усетим, че сме стъпили здраво на земята.

Пожелайте нещо на нашите читатели.

Да пробват. Винаги да пробват. Много да пробват. Нещо ще им хареса, нещо — няма. Но, ако не пробваме, никога нищо няма да преобърне представите ни. 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Каролина Занкова

Вярва, че доброто ще спаси света. Силно запалена по поезията с нотка любов и щипка лудост, с привкус на ирония. Изучава „Медии и журналистика“ в УНСС. Специално място в сърцето ѝ заемат пухкавите, елегантни и драскащи животни, наречени котки.

Оставете коментар

0 коментара