Кампнанията "Да спасим добрия вкус" представя начини за справяне с разхищението на храна
На 3 декември бе дадено начало на кампанията "Да спасим добрия вкус - експертите говорят", организирано от стартиращата компания Sofia2Go с подкрепата на Kitchen 59 и Kaufland България. Събитието е част от поредица "Да спасим добрия вкус", което се провежда за трета поредна година.
Целта на инициативата е да предостави повече информация на обществото по проблема с разхищението на храна у нас и по света. Като част от дейността на събитието бе организирана панелна дискусия, в която се включиха изявени експерти от ХоРеКа сектора.
Участниците в кампанията бяха Любен Койчев - главен готвач на ресторант "Таланти" и носител на “Национална кулинарна купа България” 2016, Филип Спасов - шеф готвач с опит в различни отрасли от ХоРеКа сектора и участник в първото издание на Hell's Kitchen, Стефан Цонев - собственик на ферма GreenToGo, Гepгaнa Димитpoвa - мeниджъp "Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции" в Каuflаnd Бългapия, и за финал - Мила Михова, оперна певица, позната в социалните мрежи и като страстен привърженик на темата за (не)разхищението на храна.
Източник: Sofia2Go
Целта на панела бе да се обсъдят решения и да се предложат конкретни мерки, които ХоРеКа секторът може да предприеме за справяне с казуса по разхищението. Една от засегнатите теми - тази с трудностите за бизнесите да даряват храна, също бе обсъдена и ще бъде част и от следващото събитие от поредицата.
“Вярваме, че ценителите на добрата храна сме тези, които имаме най-голяма отговорност за намаляване на разхищението й. Затова заедно с едни от най-изявените готвачи и гастрономи на България подканихме обществото да подкрепи зелената ни идея”, сподели съоснователката на компанията Сиси Симеонова.
Част от фокуса на събитието бе разглеждането на проблема с разхищението на храна от производителите на храната до достигането ѝ до крайния потребител. Гергана Димитрова, мeниджъp "Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции" в Каuflаnd Бългapия, сподели как големите вериги у нас, а и не само, се опитват да борят този проблем. Те планират добре, полагат усилия в иновативното опаковане на продуктите, както и в маркетинга - пазаруването на намалена цена е “новото 20”.
Представител на ресторантьорския бранш, шеф Филип Спасов, сподели, че дори в ресторанти с две и три звезди Michelin във Франция се изхвърлят десетки килограми храна на ден, както и подчерта, че коренът на проблема за него се крие в ниската кулинарна култура на подрастващите у нас. За шеф Любен Койчев един от способите да намалим хранителните отпадъци в кухните на ресторантите е да бъдат те по-креативни - да създават “от нищо нещо” както неговият екип има тази практика.
Стефан Цонев от ферма Green To Go представи трудностите пред младите и иновативни фермери у нас. Те се борят с проблема като създават опаковки, достатъчни за едно готвене (на бейби спанак например), намаляват периода на доставка, като се стараят винаги да дават само най-свежа крайна продукция. Работят и в посока на това да образоват малки (и големи) как да се хранят сезонно и устойчиво.
Накрая на дискусионния панел се присъедини и Мила Михова, която бе и един от най-активните участници. Самата тя е завършила няколко от аматьорските курсове на кулинарната академия HRC, а по време на редица от пътуванията си е научила повече за кулинарията като цяло. Като виден представител на отрасъл култура у нас, Мила споделя, че нуждата на храната да се гледа като на нещо повече от ресурс, като на нещо сакрално, е изключително голяма.
Организаторите на събитието Sofia2Go са си поставили за цел да се борят срещу проблема с разхищението на храна като предлагат на онлайн платформата си останалите непродадени порции и продукти на заведения, пекарни, хотели и супермаркети на намалена цена в ненатоварените часове.
Стартиращата компания е полуфиналист в европейското състезание за социални иновации - The European Social Innovation Competition, организирано от Европейската комисия и Европейския съвет по иновации, където са селектирани сред 560 кандидати от цяла Европа. От април месец насам, откакто платформата е активна, са спасени над 200 кг храна.
Източник на корица: Sofia2Go