Успелите

Сиси Симеонова от Sofia2Go: Хапването с кауза е по-вкусно!

Сиси Симеонова е съосновател на бългapcĸaтa ĸoмпaния Ѕоfіа2Gо , която е пoлyфинaлиcт в eвpoпeйcĸoтo cъcтeзaниe зa coциaлни инoвaции Тhе Еurореаn Ѕосіаl Іnnоvаtіоn Соmреtіtіоn. Българският стapтъп e избpaн cpед 560 ĸaндидaтcтвaли oт цялa Eвpoпa. Светослава е с инженерно образование, но е и страстен гурман! Тя вярва в идеята, че трябва да мислим и живеем по по-устойчив начин - и в интерес на нашата планета! 

Сиси, ще ни разкажеш ли за European Social Innovation Competition и вашето участие?

European Social Innovation Competition е състезание, организирано от Европейската комисия и Европейския съвет по иновации, което цели да подпомогне стартиращи компании от ЕС, които са насочени към решаването на социални и икономически проблеми, проблеми, свързани с околната среда и устойчивия начин на живот!

Имахме честта да сме избрани сред 560 стартиращи компании и да бъдем една от трите, състезаващи се за награден фонд от 50 000 евро. Очакваме през месец ноември да разберем дали сме сред топ 10 финалистите в състезанието, като 3 ще получат финансовата субсидия.


Как се зароди идеята за Sofia2Go?

Идеята се зароди през далечната 2016 г., когато заедно с моята сестра и съосновател Деница живеехме в Порто, Португалия. Обичахме да откриваме вкусните места в града, следвайки готини канали в Instagram. С идването си в София създадохме нашия собствен food blog - Sofia2Go, който днес има над 10 100 последователи.

През 2020 г. решихме, че общността ни от фудита е нараснала достатъчно, за да ги обединим зад каузата да спасим годната храна от изхвърляне - един модел, вече познат в западния свят, но все още нишов за българския пазар.

Сега на уебсайта ни може в реално време да откриете вкусна храна, приготвена по-рано през деня, да я закупите с отстъпка онлайн и да я вземете от място. Така, освен че пестите време да хапвате в пиковите часове, пестите средства и откривате нови местенца около вас. Не на последно място, помагате и за опазването на околната среда!


Определяш ли себе си като социален предприемач?

Напълно! За мен никога не е било самоцел да бъда предприемач, винаги съм стояла зад определени каузи. Радвам се, че мога да използвам бизнес и инженерните си умения, за да помагам на околната среда и обществото ни!

Защо е толкова важна борбата с разхищението на храна? Защо трябва да „спасяваме“ храна?

Според статистиката в България от ХоРеКа сектора годишно се изхвърлят над 100 милиона порции храна. В световен мащаб цифрите са още по-ужасяващи - близо ⅓ от произведената за година храна накрая се оказва в контейнерите.

Важно е да спасяваме храна, за да намалим вредните въглеродни емисии, за да оценим храната не просто като ресурс и за да подкрепим любимите ни бизнеси.


Разкажи ни за актуалните ви инициативи и предстоящи събития?

Заедно с екипа на Sofia2Go осъзнахме колко е важно, преди да започнем решаването на големия проблем с разхищаването на храна, да му дадем гласност, тъй като по темата не се говори много последните години, въпреки че статистиката е смразяваща.

На 1-ви октомври дадохме старт на серия от събития под надслов “Да спасим добрия вкус” и заедно с победителя в Master Chef България, Мария Жекова, шеф Виктор Жечев, Михаела Белорешка и Маги Джанаварова дискутирахме проблема и някои възможни решения. На 23-ти октомври планираме цял ден посветен на нулевия отпадък - Zero Waste Pop-up & Foodie Day заедно с Quartal Food Park, където ще подкрепим други устойчиви бизнеси. Сред гостите ни отново ще бъдат известни лица като Мария Силвестър, Мария Жекова, инфлуенсъри и шеф готвачи, с които в отворена дискусия с публиката ще разгледаме казуса от различни страни и ще дадем конкретни предложения и стъпки, как да разхищаваме по-малко в ежедневието си. Освен това планираме още събития с кулинарната академия HRC Academy и други наши партньори, които подкрепят каузата ни.

Какво е за теб хубавата, качествената храна?

За мен храната не е просто нужда, а изкуство. Започнах да я оценявам, след като подехме Instagram канала си и успях да опозная ХоРеКа сектора и хората, които работят в него. Хубавата храна е цялостно изживяване - от поднасянето, през аранжирането на чинията, детайлите, виното, атмосферата, вкуса, аромата… Всичко това е съчетание от емоции и празник за човека. Именно това се опитваме да покажем и с платформата ни - че трябва да се наслаждаваме на вкусната храна и да я ценим. Вярваме, че ястието, сготвено за обяд, е все така апетитно дори няколко часа по-късно, когато го взимаш за вечеря през нашата платформа. Важно е самото преживяване и спасяването на добрия вкус.


Лесно ли откривате партньори за инициативата си?

За наша най-голяма радост - ДА! Често партньорите ни сами ни откриват чрез социалните мрежи, изявите ни по телевизията и в печатните медии. За мен това е най-голямото доказателство, че моделът ни работи. Вече имаме над 35 партньори - ресторанти, магазини, сладкарници, пекарни. Тепърва има хиляди места за откриване, но съм сигурна, че сме по правилния път и създаваме стойност за всички участници в процеса.

Какво означава да пазаруваш и да се храниш устойчиво? Какви са стъпките и как се постига това? 

Да пазаруваш, да се храниш, въобще да живееш устойчиво не е лесна задача, но с малко тренинг всичко се постига. За мен беше лесно да заменя пластмасата вкъщи, а когато това е невъзможно - рециклирам. Планирам добре какво да напазарувам, чета етикетите, интересувам се кои марки са по-устойчиви и естествено, хапвам вкусно от нашата платформа Sofia2Go


Пожелай нещо фууди на читателите ни.

Пожелавам им да не спират да опитват от вкусотиите, които животът им предлага, но да го правят разумно - хапването с кауза е по-вкусно!

Снимков материал: Личен архив Светослава Симеонова

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Габриела Трендафилова

Магистър по "Международен туристически бизнес", бакалавър по "Мениджмънт", допълнителна специалност по "Журналистика". Обожавам хубавата домашна храна и съм кулинар по душа. Обичам природата, но най-вече морето. Уважавам добрите обноски и доброто възпитание в хората. Обичам да пиша и вярвам в силата на правилно използваните думи.

Оставете коментар

0 коментара