Ваня Гошева: Хората казват, че „няма по-голям от хляба“ - вярно е!
Днес се срещаме с Ваня от гр. Банкя. Определя себе си като „предприемач по душа“! От няколко години се занимава с производството на жив хляб. Споделихме ви за нея, когато през януари спечели една от трите големи награди в предизвикателството за стартиращи предприемачи Rinker's Challenge #3.
Хляб за живот е проектът на Ваня Гошева, която започнала да прави „жив“ хляб, за да се справи с тежката мигрена на 8-годишния си син. След подкрепата на близките си, скоро тя превръща това в малък бизнес. Ваня приготвя вкусен жив хляб и козунаци, които доставя редовно до детски градини. Целта ѝ е всяко дете да се храни с жив хляб, за да има „хармония в коремчето, което подрежда и главата“.
С финансирането планира да утрои производството си, което сега е средно 60-70 хляба дневно. Тя получи 20 000 лв и едногодишна менторска помощ от Мариана Павлова (експерт, бизнес развитие в Банка ДСК) и Александър Хинков (съосновател на Uspelite.bg).
Как откри живота, който се крие в хляба?
Големият ми син започна да получава пристъпи на силно главоболие, когато беше на около три годинки. Беше много страшно, защото пристъпите бяха мъчителни и болезнени, лекарите бяха безсилни. Лечението, което предлагаха - неприемливо.
Започнах да се информирам за процесите в нервната система и връзката с храненето. Така, разбирайки, че бактериалният баланс е много важен и маята е враг, един ден си забърках квас. Гледах го, изучавах го, работих с него... резултатите започнаха да са впечатляващи. Хлябът ставаше страхотен. От момента, в който спряхме маята, пристъпите на детето ми изчезнаха.
От този ден досега, не съм спирала да се уча от хляба, от целия процес - забележително е! Толкова просто, а толкова силно и истинско - живот! Хората казват „Няма по-голям от хляба“ - вярно е.
Превърна нещо, което е помогнало в личен план в бизнес с послание - как достигна дотам?
Когато детето ми спря да страда, аз започнах да споделям това, през което минаваме и да се опитвам да събудя у хората съзнанието, че здравето е възможно и е нещо естествено.
Така един ден на вратата ми дойде колет. Отворих го и започнах да плача. 17 семейства бяха събрали пари, бяха купили хлебарски пособия, кошници за втасване, имаше ленени кърпи за хляб, пари в брой и един прекрасен плакат с надпис: „Обичаме те и вярваме в теб!"
Ето това беше моментът, в който си дадох сметка, че искам да правя хляб за другите.
Какво е специалното във воденето на бизнес „със сърце“?
Че е много истинско, зареждащо и удовлетворяващо. Когато искаш да даваш и да се учиш, нещата се получават по естествен начин.
С какво се различава „Хляб за живот“ от останалите хлябове, които срещаме в пекарните?
Хлябът, който правим е преминал дълъг ферментационен процес и това позволява максимално разграждане на веществата в брашното. Осигурява естествени ферменти и пробиотици за храносмилателната система. Любовта и отдадеността, с които правим хляба, го правят различен.
За мен хлябът е стихия. Правенето на хляб събира в себе си силата на земята - зърното, силата на водата, силата на огъня.
Започват ли хората да осъзнават нуждата от качествена храна?
Определено ДА!
Две от целите ти за достигане са училища и детски градини - как се приема идеята в тези среди?
Приема се прекрасно. Детските градини са приоритет, тъй като са пълни с деца. Когато дадем възможност на детския организъм да се развива нормално и осигурим добър баланс в коремчето, резултатите са забележителни - децата стават по-спокойни и здрави. Нещо досадно като неприятна алергична реакция може да бъде предотвратена чрез нормализиране на чревния баланс.
Децата са неподправени и истински. Майката на едно момченце ми се обади, за да ми каже, че любимата храна на сина ѝ е от хляба на Ваня с масълце. Това е нещото, за което работя! Прекрасно!
Ти си един от тримата отличници в Rinker's Challenge #3 - каква беше промяната за теб и какви са очакванията ти след получената подкрепа?
Конкурсът Rinker е нещо специално за мен. Много ми даде, много взех от това. Голяма промяна е в начина на мислене. Изчистване концепцията за бизнес и фокусирането върху това, което е важно.
В момента инвестираме в техника и изграждане устойчив производствен процес. Очаквания нямам. Те са нож с две остриета. Всички в Rinker са много даващи и споделящи хора - хора с идеи и знания. Това, което знам е, че са зад мен и ме подкрепят. Аз мога да се радвам и да съм благодарна. Вярвам, че имаме смелостта, отдадеността и любовта, за да се развиваме.
Ако говорим за големи мечти - които са твоите най-смели?
Моите мечти не са материални. Мечтая да правя хляб, да е в по-големи мащаби, но на правилното време и по правилния начин. Мечтая - свободна съм в това.
Вярваме, че в това, с което се занимаваш има послание - какво е то?
Посланието е ЖИВОТ! Да сме щастливи и свободни, а не гладни и ограничени.
Не се колебайте да ни изпращате предложения за интервюта в различните ни категории на contacts@uspelite.com. Включете имената на човека, който предлагате за интервю, кратко негово представяне и начин за връзка под формата на e-mail адрес/акаунт в социалните мрежи и/или телефонен номер.