Подкрепи готварски работилници за деца с увреждания “Готви с мен”
Ако има нещо, което пандемията отново запали у много от нас, то е желанието да готвим. Не по задължение, а защото готвенето има толкова много ползи отвъд крайния резултат и може да бъде безкрайно приятно и полезно занимание. Повече по този вкусен и ароматен въпрос може да научиш от текста ми 5 ползи от готвенето, или как пътят към психичното здраве минава през кухнята.
Като създател и книжна сладкарка в Trouble Bakers и човек, който непрофесионално се занимава с печене и сладкарство от 4 години, знам колко голямо влияние оказва приготвянето на храна върху хората. И макар че миналата година подпомогнахме различни каузи, заради извънредната ситуация по света и у нас не успяхме да готвим и четем с деца в неравностойно положение и жени, претърпели домашно насилие в кризисен център "Самарянска къща" - нещо, което преди 2020 г. правехме по няколко пъти в годината и винаги ни носеше невероятни емоции и купища спомени.
Затова искам да ти разкажа за кампанията „Готви с мен”, която набира средства за осъществяване на кулинарни работилници за деца и младежи с увреждания в Кюстендил. През 2021 г. те имат нужда от 4000 лева - сума, която не е никак голяма и вярвам, че заедно можем да съберем, за да осигурят 12 готварски занимания на деца и младежи. Те включват разходи за материали, професионални трудотерапевти и консултанти по здравословно хранене за хора с физически увреждания.
Макар различни по интереси и темперамент, едно нещо обединява децата и младежите, за които се грижи фондация „Сийдър”, и то е любовта към храната. И то не каква да е храна, а домашно сготвената. Повечето от децата и младежите не могат да говорят, но приготвянето на различни ястия е начин да изразят себе си, да се почувстват полезни и пълноценни.
"Старанието, което полагат в подготовката за обяд, интересът към продуктите и вниманието при поднасянето ни карат да се „пръскаме” от гордост всеки път, когато имаме гости в някой от нашите семейни центрове.", казват от фондацията.
Готварските работилници съчетават в себе си сензорна и трудова терапия - досегът с различни продукти и подправки стимулират сетивата и отвеждат „готвачите” на вълшебни кулинарни пътешествия, следването на рецептите възпитава дисциплина и подобрява концентрацията, а подготовката и сервирането на храната ги учат на трудови навици и подобряват социалните им умения.
Ритуалите по приготвянето на храната и храненето са неизменна част от всяко домакинство. Чрез тях ние се сближаваме, създаваме своя семеен уют. Така от фондация „Сийдър” споделят семейната среда с децата и младежите, за които се грижат.
Включи се сега, за да бъде 2021 г. по-вкусна от предишната! Можеш да дариш ТУК.