Taйните кътчета на Варна: Indian bar
Снимки: Яна Пенева
Това е най-старото тайно кътче на Варна, което ще ви представим в нашата поредица. Idian Bar е отворен преди малко повече от 13 години. Сядаме на бара със собственика Петър Петров, за да чуем историята на това невероятно място, за което спокойно можем да кажем, че се носят градски легенди...
Петър: По принцип Indian Bar датира още отпреди да отворим тук. Работихме година и половина на друга локация, която беше още по-малка от това. Там за първи път започнахме да наблягаме на тематиката на индианската култура, по простата причина, че хората от нашето поколение сме по-запознати с историята на тази цивилизация, а след като се изместихме тук, това вече се беше превърнало в основната тема на заведението и мои приятели от различни краища на света, където има индианска култура са ми носили най-различни подаръци и артефакти, които са произведени в резервати и така направихме една доста богата колекция.
Барът е най-голямото ми дете (смее се). Успяваме цели 13 години да бъдем предпочитано място за много хора във Варна, благодарение на постоянство, а понякога дори и на инат, защото сме имали и тежки моменти. Благодарение на всичките ни клиенти, много от които са се превърнали и в мои приятели, успяхме да преминем през всички трудности и да се задържим на високо ниво. Почти всеки ме пита защо не взема нещо по-голямо, за да се разширим. Идеята на това място е, че не е толкова важна квадратурата, а духа на самото заведение. Много от тези, които опитаха да се разширят загубиха именно духа и атмосферата. Така се размиват нещата и се губи нещото, което хората са припознали като свое при първото си идване. Ние толкова години подобрявме най-вече качеството - обогатяваме видеовете напитки и подобряваме интериора. Имаме над 80 вида уиски, 30 вида ром и над 100 вида бира, а с поддръжка на такъв асортимент могат да се похвалят още 1-2 места във Варна.
Имаме едно много приятно дворче/лятна градинка, която ни спасява лятно време, защото повечето хора предпочитат да са навън. Също помага и външният бар, който е пред заведението. През лятото има дни, в които се събират над 40-50 човека и става наистина много приятна атмосфера за всички, освен съседите. (смее се). Със задаващото се Европейско първенство по футбол във Франция ще имаме пак поводи за такива вечери. Предлагането на храна също е доста ограничено - имаме малко, но много качествени неща. Сега зимно време предлагаме конски суджук, който аз самият правя вкъщи. Има домашни сандвичи, които както виждам и днес са свършили, а това е добре. Като се има предвид, че не сме профилирани с храна, това е един жест към най-близките клиенти, които винаги знаят, че тук има нещо прясно и домашно приготвено. Правим барбекю парти всяка седмица и хората си знаят, че в неделя има вкусни Петьови кюфтета.
Петък вечерите ни са по-тематични. Тъкмо говорих с един екип промоутърки и сега ще правим руска водка вечер с водка "Столичная". Петъците обикновено са най-силите в седмицата като тематични партита. Миналата седмица правихме йегермйастер парти, а по-предната тематична сбрика "вино и мезета". Петък вечер обикновено се забавляваме максимално. Лично аз най-много обичам да пия ром - бяла "Havana", но за жалост вече я спряха. Докато все още се намираше тук-там бях направил една акция за изкупуването на всичката налична. Ако има някой, който разполага с такъв ром и чете материала нека донесе. Плащам (смее се). Бих препоръчал да опитате ирландските уискита, които предлагаме. И разбира се - бирата. Има много и за всеки вкус.
С годините съм изградил един страхотен екип от хора, на които мога да рачитам като на самия себе си - сестра ми Радина, леля ми Гинка и най-дългогодишния ми и верен приятел Мишето Жеков, както и много други бойни другари. Има и много хора, които идват да ни помагат. Гледам винаги да залагам на хора, на които мога да се доверя изцяло. На такива, които правят нещата от сърце. Барът е любимо място на много хора за гледане на спорт. Ние излъчваме всичко - като се започне от световни първенства във всички възможни дисциплини на всички възможни спортове и се стигне дори до някои родни дербита. Сега с настъпващите вече осминафинали на Шампионска лига интересът ще стане още по-голям. По време на груповата фаза отново имаше гледаемост, но хората сякаш вече са пренаситени от футбол, поради комерсиализацията на спорта. Излъчваме формула, бокс, дартс, снукър, ски-скокове...и абсолютно всичко, което поискат гостите.
Най-любимото ми събите е таратор партито. След него и чистя най-много. Обикновено го правим лятно време, а организацията е много проста - таратор на корем и леденостудена водка. Може и узо. Правя един голям леген таратор и даваме на всички. Другото, което харесвам е руското парти заради специфичните мезенца, които приготвяме - солени рибки, хайвер. Като цяло обичам всички партита, защото за всяко едно се подгтовяме по индивидуален начин и всяко носи своя чар.
Реакцията на хората, които идват е в двете крайности - повечето се влюбват в бара от пръв поглед, а на някои не им харесва, но това е хубаво, защото е един своеобразен филтър на клиентите. Ние си го наричаме естествен подбор. Понякога се шегуваме с клиентите, но този тип неща ни сближават. Като цяло почти всеки дошъл идва с препоръка и хората знаят какво да очакват. Имам клиенти, които са такива от ден първи, но постоянно идват нови посетители. За жалост има много верни другари, които се преместиха в чужбина, което е жалко предвид, че са свестни и кадърни хора. Лятно време и по празниците се виждаме с тях обаче, което компенсира липсата, защото може да се видим и постоянно идват, за да се почерпим и да си говорим за едно време. Тогава наваксваме.
Аз искам всеки, който прекрачи прага да се чувства като у дома си. Атмосферата, която могат да намерят тук, разнообразието от напитки, а дори и музиката, която пускаме са подбрани, за да предразположат хората към социален контакт и добро прекарване.
Другите тайни кътчета на Варна, които открихме за вас: