Успелите

Тайните кътчета на Варна: Sweet Things by Anna Pavlova

Снимки: Яна Пенева

Влизаме в третото от тайните кътчета на Варна, които искаме да ви представим. След магазинът за крафт бира и мястото за съвременно изкуство е време да се насладим на нещо сладко и домашно. Посреща ни Анна Павлова, която тъкмо излиза от кухнята в Sweet Things by Anna Pavlova. Сядаме на по чаша кафе, за да чуем историята на това симпатично място в центъра на Варна.

Aнна: Аз работя това, което обичам. Винаги съм искала да се занимавам с това и тръгнах с идеята някой ден да създам нещо свое, дори и малко. Всеки се развива постепнно и в началото няма как да започнеш веднага с нещо голямо и мащабно. Отворени сме от три месеца и половина.

20151207_AnnaPavlova-7

Най-голямата ми диплома на стената е от холаднската кулинарна академия, която съм завършила. По принцип сертификатът ми е за готварство, но моята страст винаги е било именно сладкарството. Карах стаж в Амстердам, Холандия, също така във Вашингтон, САЩ и там вече натрупах сериозни познания на високо ниво и още повече се запалих. След това се върнах в България и работих при Елица Божинова. Тя е един от най-добрите сладкари на страната и е в отбора на сладкарите на България - постоянно ходи по състезания. Отидох при нея и казах: "Нищо не ми плащай. Искам да ме вземеш на работа - да гледам и да се уча!". В момента зареждам от нейните изделия от белгийски шоколад. Тя ме прие на работа и така тръгнаха нещата, а след това се реализира и моята идея да отворя във Варна нещо по-различно, по-бутиково и по-качествено, където всичко се произвежда на място и се консумира веднага. Без замразяване на храната, без приготвяне на нещата с някакви прахчета и други подобни вредни за консумация съставки. Именно заради това и витрината ни е относително малка - целя всичко да е прясно, качествено и да изглежда добре.

20151207_AnnaPavlova-14

Почти всеки ден предлагаме нещо различно. Целя да разнообразявам клиентите максимално, понеже повечето от тях са редовни - работещи в общината, в околните офиси и хора, които живеят наблизо. Предлагаме торти, еклери, пастички, кифлички с домашно бутер тесто, което произвеждаме тук и се прави с масло, а не с маргарин. Всичко, което правим е без консерванти. Имаме и солени закуски - стараем се да има нещо за всеки вкус. Мъжете повече харесват солените неща, а жените са тесни специалисти в сладкото (смее се). Предлагаме и изделия от шоколад, които в момента са с тематична коледна визия. Правим и бутикови торти по поръчка - за сватби, рождени дни и други поводи.

20151207_AnnaPavlova-10

Най-интересната торта, която съм правила е от времето когато работих в един ресторант в София и дойдоха при мен с идея да направим нещо грандиозно за Армин ван Бюрен. Той е световноизвестен DJ, а много дори го определят за най-добрия в света. Направих му една голяма торта, която всъщност беше първият ми голям проект. До този момент не бях правила нещо подобно. Тортата беше за посрещането му в България за едно негово шоу. Той много я хареса и след това се запознахме лично, което за мен беше чудесно, защото съм голям фен. После продължих да правя други торти, предимно сватбени, като приемам всяка една за лично предизвикателство.

Обожавам да правя торти за нечий повод, защото истински се радвам на реакциите на хората. Всеки ме пита: "Ти си направила една прекрасна торта. Не ти ли е жално когато я режат и развалят красотата?". Именно този момент за мен е най-голямата награда и удоволствие. Гледам емоциите на хората и се чувствам част от техния специален повод и се радвам, че съм го направила още по-специален. Преживявам го лично и е много приятно.

20151207_AnnaPavlova-2

Най-големият проблем е, че в България цената, а не качеството е определящ фактор. Въпреки, че цените при мен далеч не са скъпи и са съобразени с това, което предлага конкуренцията. Но това е цената на качеството. Аз не бих се чувствала добре като професионалист ако забъркам някакъв крем с прах. По-добре да му сложа реалната цена и да предлагам нещо качествено. Има хора, които все още не познават качеството на истинския вкус. Намират се тези, които го оценяват и целта ми в по-дългосрочен план е да направя това по-масово сред хората. В страни като Франция и Белгия производителите се стремят да подобрят вкуса, а тук водещите фактори са други. Много е важно родителите да подбират качествена храна за децата си. Преди Коледа има пости и ние сме подтовени с предложения за всички, които спазват тези традиции.

В поредицата от снимки можете да се потопите в приятната атмосфера на магазинчето на Анна Павлова. Следете ни, за да откриете още от тайните кътчета на Варна

20151207_AnnaPavlova-3

20151207_AnnaPavlova-8

20151207_AnnaPavlova-11

20151207_AnnaPavlova-12

20151207_AnnaPavlova-19

20151207_AnnaPavlova-20

20151207_AnnaPavlova-23

20151207_AnnaPavlova-24

20151207_AnnaPavlova-26

20151207_AnnaPavlova-29

20151207_AnnaPavlova-30

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Венелин Добрев

Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“, която по-късно става uspelite.bg. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

Оставете коментар

1 коментар

  1. Владимир Иванов
    2015-12-24 04:56:30 Reply

    КЪДЕ ? Адрес ?

    • Венелин Добрев
      2015-12-24 10:49:05

      Aдресът е Г.С.Раковски 18 зад голямата Община, г.Варна.

      24, 25, 26, 27 декември – Почивни дни
      31, 1, 2, 3 януари – Почивни дни