Успелите

Българските крафт пивовари: Blek Pine от Горна баня

С огромно удоволствие (и жажда) започваме поредица от материали, в която ще ви представим българските крафт пивоварни и хората зад тях. Втората ни среща е с Blek Pine (първата с Трима и двама може да видиш ТУК) и единия от хората, които са я създали – Божидар Александров. 

Здравейте, ние сме BLEK PINE! Казваме се Божидар и Димитър и създадохме една от първите малки занаятчийски пивоварни в България. Приятели сме от ученици и досега не сме виждали по-синхронизиран бирен тандем. Пивоварната е наша сбъдната мечта и мястото, където най-често може да ни откриете. Почти не слизаме в София, освен по работа. Ние сме пивовари.

Разкажи ни как стартира пивоварната Blek Pine - как се роди идеята, как направихте първите си стъпки и как се развихте до днес?

Започнахме като домашни пивовари и превърнахме хобито си в малък локален бизнес. Идеята се роди, докато варихме домашна бира в гаража на един наш много добър приятел. Предостави ни мястото с позволението на майка си. Именно там направихме първите си варки като домашни пивовари. Черпихме се, пробвахме различни стилове. В края на 2014 г. с подкрепата на приятели, роднини и особено на Пламен – бащата на Митко, отвори врати BLEK PINE.

Не знам дали сте ходили в Горна баня и дали разбирате какво събитие е в квартала ти да отвори малка пивоварна. Такава, в която можеш да отидеш с приятели и да се видиш с пивоварите. Станахме местна атракция. В света на крафт бирата много хора се опитват да създадат такъв имидж от нулата. А при нас това се случи естествено, защото "Горна баня" наистина е общност. Когато казваме drink local, имаме предвид точно това. Името също дойде съвсем естествено - мястото, където варихме домашната си бира, е в борова гора. Написано е с грешка, защото ни се стори добра идея. Или поне това е официалната версия.

Коя е любимата ти бира от тези, които сте произвели? 

Любимата ни бира е нашата емблематична IPA. Тя е първата произведена в България IPA, с което се гордеем, и винаги ще бъде в нашето бирено меню. Силно охмелена, направо пикантна – това е нашият начин на живот. Наши колеги често ни критикуват за огромното количество хмел, което влагаме в бирата. С други бири можем да направим компромис и да следваме желанието за по-леки бири, но IPA-та ни си остава горчива!

Има ли рецепта, с която искаш да експериментираш, но още не си?

Експериментите и дръзките решения са част от идеята на крафт пивоварството. Миналата година експериментирахме усилено с Lactobacillus и пуснахме уникална кисела бира. Още не сме варили бира с трюфели, макар че сме измислили рецепти. Сега работим върху първата бира с нанороботи, съвместно с CERN. С бирите експериментите не спират. Имаме собствена пивоварна, в която можем да правим каквото си искаме. Митко даже иска да пуснем бира с агнешко за Гергьовден. В кръга на шегата… В "Горна баня" и мезето ни е на ниво!

Какво би казал за развитието на бирената култура в България? 

Развива се. Има много добри практики, но има и пречещи фактори. Да започнем с положителното. Все повече хора осъзнават нуждата от добре функционираща локална общност от истински пивовари. Затова с COHONES, Диво пиво и Kazan Artizan се обединихме под CRAFT BREWERS SOFIA. Последвайте ни в социалните мрежи! Идеята на обединението е акцент върху местната бирена култура. Или иначе казано - обединение около идеята да си пивовар.

Все още има хора, които не схващат разликата между бранд и пивоварна и мислят, че зад всеки бранд на пазара стоят хора като нас - пивовари. Изобщо, категорията “крафт” дава поле за много внушения, от които се възползват компании, за които бирата идва на вече запечатани кашони. CRAFT BREWERS SOFIA е точно обратното. Когато продаваш на хората занаятчийско пиво, хубаво е да е твоето пиво. Ако искате да участвате в изграждането на устойчива бирена култура у нас, питайте кой и къде прави бирата, която купувате.

Представи си, че трябва да държиш реч пред нашите читатели и накрая да обявиш наздравица. Как би звучала тя?

Първо, искам да благодаря на Вас и на целия Ви екип за интереса към занаятчийското пивоварство и за страхотните материали, които публикувате. Пожелавам Ви успех, здраве и много работа. Вярвам, че по-голямата част от вашите читатели са образовани, любознателни и будни хора. Надяваме се да има повече такива хора, защото България има нужда именно от това.

Казваме “Наздраве!” на всеки любител на хубавото пиво. Наздраве за хората, които мелят малца. Наздраве за хората, които варят бирата. Наздраве за хората, които се заливат с пивна мъст и преживяват цялото производство. Наздраве за онези малки Апокалипсиси, които срещаме всеки ден в пивоварната. Или пък в офиса. Наздраве за всички истории, които споделяме на по чаша истинско занаятчийско пиво. 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Венелин Добрев

Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“, която по-късно става uspelite.bg. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

Оставете коментар

0 коментара