По стъпките от хоби до бизнес - историята на един млад майстор ножар
Теодор Тодоров е на 26 години от Стара Загора. И докато едната част от деня му преминава на работното място, то другите часове са свързани с усвояването и усъвършенстването на един занаят - ножарството. Теодор за момента се занимава с изработката на ножове основно през свободното си време. С течение на месеците обаче направените ножове стават все по-съвършени, доволните клиенти все повече, а хората, желаещи да се сдобият с нож от работилницата на младия старозагорец, трябва да чакат, за да може той да смогне с поръчките. И така ден след ден любимото хоби изглежда все по-близо до основен бизнес, с който Теодор може да се издържа и развива.
Занимаваш се с един сравнително нетипичен занаят за млад човек - ножарството. Какво провокира интереса ти към него?
Интересът към ножарството беше провокиран основно от интернет. В началото беше голямо четене и гледане на клипове в YouTube. Осъзнах, че имам голяма част от инструментите и реших да пробвам.
Първия си нож направих вкъщи на терасата, използвайки основно пили, шкурки и трион.
Резултат беше един доста грозноват рамбовски нож, но удоволсвието да направиш нещо с ръцете си беше доста приятно.
Разкажи ни малко повече за работния процес - как става "магията" в работилницата ти?
Моделите на ножовете ги рисувам на обикновен лист хартия, като се вдъхновявам от видеоклипове на ножарска тематика. Работният процес започва в така наречената от мен „работилница“, която всъщност представлява едно мазе оборудвано с необходимите машини. Процесът започва с парче метал. Шина или понякога заготовка, изкована от някой наш майстор.
Стоманите, които използвам, се внасят от чужбина (за жалост, само някои могат да се намерят в България). Профилира се вече избраната форма на ножа. Правят се скосове и острието се изпраща за закаляване при термист. Следва повторно шкурене и направата на дръжка и кания. Последната стъпка е заточването на ножа до бръснеща острота.
Кой от всички ножове, които си изработил до момента, ти е любим?
Този дизайн (снимката под тези редове) ми е любим заради изчистената форма на острието и страхотната цветова комбинация на дръжката. Направен е с изключително внимание към детайла, както и останалите мои ножове. Разполага с гард, който предпазва пръстите от порязване. Дръжката е изключително удобна и стои много добре в ръката. За добрия захват допринася и използваната в дръжката шишарка.
Не на последно място е и заостранято в края на дръжката, с цел разбиване на стъкло. Стоманата, от която е изработен ножът, е прахова и е с изключително висока твърдост. Материалите, от които е изработена дръжката, са: черен с бели перли кориан, бялочерносив кориан, стабилизирана шишарка с перли, която свети в тъмното, и бял фибър за подложка. Ножът ще бъде за свободна продажба, след направата на кания.
Като всеки занаят в началото несъмнено си имал трудности. Имаше ли момент, в който си мислел да се откажеш?
Трудности имаше и все още има, но никога не ми е минавало през ума да се откажа.
Ако очаквате да започнете нещо от нулата, без да се потрудите и да стиснете зъби, то жестоко се лъжете.
Може би един от най-трудните моменти беше в началото. Учейки се от интернет, работиш по метода проба-грешка. Няма кой да ти каже: "Спри, не се прави така!". Много пъти нещата не се получават така, както си мислим.
Чупил съм инструменти, прецаквал съм остриета, хвърлял съм заготовки, дори имам и няколко белега от хвърчащи ножове. Но всичко това е опит, който вече ми помага. Ако имаш желание да постигнеш целта си и достатъчно упоритост, няма начин да не се справиш. В моята работа ме мотивира свободата да правя това, което обичам, желанието, с което работя и добрите отзиви на клиентите.
В момента съчетаваш ножарството с другата си работа. Имаш ли планове да го превърнеш в основна дейност?
Определено желая да превърна хобито в основен източник на доходи и работя методично за това да се случи скоро. Начинанието е доста сериозно и рисковано, но именно това е едно от нещата, което го правят примамливо. Изисква се доста смелост, но съм оптимист и смятам, че нещата ще се получат с повечко желание и работа.
Целта ми в най-скоро време е да се сдобия с промишлено помещение, както и да закупя още машини. Предстои ми направата на уебсайт, с който се надявам да увелича продажбите в чужбина.
И това не са мечти, а един естествен ход на нещата.
И смятам, че всеки може да го постигне, стига да има правилната нагласа и мислене.
Какво е усещането да изработиш нещо красиво с двете си ръце и да видиш възхищението на хората от твоята работа?
Има нещо специално в това да направиш нещо със собствените си ръце от нулата. Най-хубаво е, когато имаш възможност да проследиш процеса от парчето метал, което е минало през ръцете ти и е станало нещо красиво и завършено. Освен това широката усмивката на клиента, гледащ новия си нож, показва, че си си свършил добре работата и за мен е най-добрата оценка! Усещането е прекрасно!
Със сигурност си имал възможност да заминеш в чужбина, но си избрал България. Какъв е твоят съвет към други млади хора, пред които стои същият избор.
Не смятам, че съм достатъчно компетентен да давам съвети, но мога да кажа защо аз избрах да остана. Причината се крие в това, че тук е домът ми, семейството и приятелите. В България се чуствам спокоен и щастлив. Човек винаги може да се развива, стига да има желание. В интернет пространството има толкова много информация.
Всичко може да се научи, ако си достатъчно упорит и амбициозен.
Дигиталните технологии допринасят изключително много за бизнес идеите и са основен канал за моите продажби. Рано или късно това ще се види от някого, който ще ви оцени!
Можете да разгледате и поръчате ножове от Теодор Тодоров на неговата страница във Facebook.