Управителят на HPE Марио Гърбешков с ценни съвети към младите
Това лято беше по-различно за студенти и CEO-та на 44 компании в България. За първи път бе организирана инициативата „Обяд с шефа“, която цели да срещне мотивирани млади хора с топ мениджмънта на някои от най-популярните фирми у нас.
В поредица от интервюта ще споделим обратната връзка на студенти и мениджъри след срещата им за обяд в луксозния ресторант „Капитан Кук“. Какво се случи и какво означава за един студент тази среща с човек, който ще даде безценен опит и съвети, които да изстрелят младите хора в предстоящото им кариерно развитие? Какво означава това и от страна на бизнеса?
След като бе избран за най-желан работодател сред работещите в България в проучването Employer of Choice, управителят на Hewlett Packard Enterprise, Марио Гърбешков, се включи в инициативата „Обяд с шефа на...“. Той се срещна с Христо Калчев, мотивиран студент от Техническия университет в София. Двамата поговориха за кариерния път до върха. Ето и какво споделиха след срещата си:
Марио Гърбешков, управител на Hewlett Packard Enterprise:
Какво ще вземете от кампанията „Обядвай с шефа на...“?
Взех различна перспектива, защото тези млади хора имат обикновено по-различна гледна точка от нашата. Има голям резонанс. На мен лично срещата ми беше много интересна.
Ако бяхте на негово място с това, което знаете до момента, какво бихте се попитали?
Бих попитал какви съвети би ми дал за успешно развитие и кариера.
Какво бихте посъветвали участниците в следващите издания на кампанията?
Да не бъдат толкова притеснени, когато се запознават с лидерите, и да работят върху преодоляването на този страх. Неувереността може да отнеме от дискусията и да „замрази“ разговора, а по този начин няма да успеят да извлекат всички ползи и уроци от срещата.
Христо Калчев след срещата с Марио Гърбешков:
Какво ще вземеш от кампанията „Обядвай с шефа…“?
Интересът ми за участие бе породен от една страна, от любопитството да участвам в инициативата, а от друга, да се запозная с управителя на HP Enterprise и да имам първи досег със самата фирма.
Какво научихте от обяда с Марио Гърбешков?
От обяда взех примера на Марио Гърбешков. Личност като него, заемаща висока позиция в голяма фирма, е останала земна и човечна. Определено преобърна представите ми за шефа, какъвто си го представях. Той е изключително умен и практичен човек, който обеща да ми помага, като отговаря на въпросите ми, като ми дава съвети и насоки как да започна и развивам своята кариера. Срещата беше приятелски проведена, дори да бях малко притеснен.
Какво бихте посъветвали кандидатите в бъдещите издания на инициативата?
На бъдещите участници в инициативата им препоръчвам да участват, да намерят своята фирма и лидер, къде е тяхната сила, в коя компания си се представят. Като се дават подобни възможности, е много добре да ги използваш. Не всеки ден се дават такива възможности – на нас, младите - да се докоснем до лидера на някоя голяма компания. За нас е ценно да чуем препоръките на хора, които са успели и са извървели нашия път. Да чуем как да започнем и накъде да вървим.
Инициативата „Обядвай с шефа“ е организирана от ToTheTop Agency и подкрепена от верига луксозни ресторанти „Капитан Кук“. „Капитан Кук“ предлага огромно разнообразие от най-висококачествени пресни риби и морски дарове, висок клас телешко и свинско месо и пресни сезонни зеленчуци, като от съществено значение са модерната технология и уреди, с които се приготвя храната. Запазена марка на „Капитан Кук“ са виртуозно приготвени ястия по авторски рецепти, изискана обстановка и високо ниво на обслужване. Стремежът към най-високите стандарти във всеки детайл е именно посланието, което инициативата „Обядвай с шефа“ се опитва да предаде на студентите участници.