Димитър от MasterChef 3: Българската кухня е уникална - трябва да се гордеем с нея!
Димитър Димитров е финалист в MasterChef 3 България - кулинарно телевизионно състезание. Роден в Сандански, но като голяма част от младите хора, живеещ в София. В момента управител на ресторант. Назад във времето се е занимавал с различни неща като професия. Обиколил е и немалка част от земното кълбо, но в крайна сметка разбира, че нашенското си е най-хубаво.
Повече за готвенето, мечтите и България ще ни разкаже в следното интервю.
Какво е готвенето за теб и кога ти беше първият досег с него?
Готвенето е едно от хобитата ми. Когато готвя, се разтоварвам психически. През годините се е превърнало в моя терапия от натовареното ежедневие.
Бях на около 10-11 години, когато за първи път напълно сам приготвих храна, но нямам спомен какво точно беше. От дете се въртя вечно в кухнята - кога да помагам, кога да преча. Всичко се дължи на това, че съм чревоугодник. С годините увлечение и любопитството ми ставаше все по-сериозно и така може би стигнах до MasterChef.
Сбъдване на една мечта... или какво точно е за теб да си финалист на MasterChef?
Когато се захвана с нещо се старая да го докарам до край. След като ми се обадиха от предаването и успях да взема бялата престилка, за мен беше важно да достигна до финала, за да докажа на себе си най-вече, че аз мога да се справя и с това предизвикателство. В този ред на мисли, за мен участието ми в MasterChef беше преди всичко възможност да предизвикам себе си, както кулинарно, така и като характер.
Ти си интериорен дизайнер. Това помогна ли ти в готвенето? Между двете има ли общи неща?
Кулинарията и интериорният дизайн имат доста общи неща. И двете започват от идеята в главата и се превръщат в реалност, и за двете е необходимо много работа, много фантазия и постоянство. И в двете, ако не си творец поне малко, няма как да успееш. Да умееш да изпълниш едно пространство с достатъчно мебели, за да е функционално, но не претъпкано е почти същото, като да напълниш една чиния с правилните неща и да си избрал правилните продукти и комбинации. Та в тази връзка доста си приличат.
В твоите ястия винаги присъстваше нещо от българската кухня. Защо? Какво е България за теб?
При многократните ми пътувания съм отсъствал с месеци от страната, но където и да съм бил винаги нещо ме дърпало назад, винаги съм изпитвал носталгия. За това преди няколко години взех решение да остана тук, независимо от многобройните възможности за мен в чужбина. Да успея в България - тя е моята родина, моят дом.
Българската кухня е уникална сама по себе си, както всяка друга. Трябва да се гордеем с нея.
През цялото време се стараех да покажа, че нашенското не е по-лошо от чуждото, а даже обратното. Който е гледал финала, мисля, че ще ме разбере много добре.
Как поддържаш това винаги да си хладнокръвен и спокоен?
Може би е от зодията ми. Телците по природа сме доста хладнокръвни. Може би и от опита, който натрупах през годините. Когато съм концентриран върху дадено нещо, съумявам да запазя хладнокръвие в най-трудните моменти. Понякога най-добре е да не ти пука и да си над нещата. Правиш това, което си решил, пък да става каквото ще. Извън нерви е лесно да излезе човек, въпросът е околните да не го разберат. (усмихва се)
Димитър Димитров, оттук нататък накъде?
Оттук нататък животът продължава, стъпка по стъпка към следващото предизвикателство. Какво ще е то все още не знам.
Животът затова е интересен, защото всеки ден сами решаваме накъде да поемем и какво да правим с него.
Нещо за финал?
Когато човек е постоянен и целеустремен, рано или късно постига това, което иска или получава това, от което има нужда.
Не се отказвайте да преследвате целите си и не спирайте да мечтаете.
Намирайте мотивацията навсякъде около вас и във вас самите и бъдете успешни в своите начинания. Дори и загуба може да е мотивация да продължите напред и да сте много по-успешни.
Заглавна снимка: БТВ
Не се колебайте да ни изпращате предложения за интервюта в различните ни категории на contacts@uspelite.com. Включете имената на човека, който предлагате за интервю, кратко негово представяне и начин за връзка под формата на e-mail адрес/акаунт в социалните мрежи и/или телефонен номер.