Успелите

Мартин и Денислав от Crafter за пресечната точка на крафт бирата и бутиковото вино

Сигурни сме, че сред вас, нашите читатели, има много любители на крафт бирата и бутиковото вино. Днес ще ви срещнем с един чудесен екип - по-точно две млади момчета, които са развили свой собствен бизнес точно в тази сфера и са създали едно прекрасно място, наречено Crafter. Crafter е място, където се предлагат различни видове крафт бири - австрийска, английска, полска, норвежка, както и българска. Селекцията им от вина включва единствено и само по-висок клас български вина. Менюто им включва също и няколко вида кашкавал, чипс от леща, ядки. Всяка седмица предлагат по няколко нови бири и вина, провеждат и различни събития. И още нещо - в Crafter кучетата са добре дошли и винаги има някой, който да се погрижи за тях.

Кой стои зад Crafter? Разкажете ни повече за себе си.

Мартин: Казвам се Мартин и съм завършил „Културология“. Работил съм в различни печатни и онлайн медии в културната сфера, а от няколко години съм посветил основната част от времето си на крафт бирата и виното, които се превърнаха в нещо повече от хоби.

Денислав: „Лошото ченге“ е Денислав. Занимавал съм се с различни дейности и проекти по време на моята корпоративна кариера, но това е минало. А само доскоро Crafter беше българско бутиково вино и откакто срещнах Мартин, крафт бирата стана нашето общо призвание.

Защо точно крафт бира и бутиково вино?

Мартин: Идеята ни е да обединим тези два свята, които изобщо не са толкова далечни, както някои хора може би си мислят. Точно обратното – преживяването от една чаша хубаво вино е много идентично с това от една качествена бира. Дори и в дегустационен план двете неща са много близки. 

Как се създава един такъв бизнес в България? Срещали ли сте трудности в процеса на работата?

Денислав: За да се създаде бизнес, е необходимо да се натрупат определени професионални знания и личностни умения като база, без която не може да се стартира. След това идва участието ни с Мартин във формални и неформални среди в личния живот, което допълнително допринася за обогатяването на бизнес средата, а това в нашия аспект означава, че се грижим за цялостното преживяване на всеки един клиент в пространството Crafter. Що се отнася до трудностите - на всеки ъгъл са, но благодарение на целия екип предизвикателствата са лесно преодолими, като едно семейство сме.

Внасяте бира от цял свят, а продавате вино само от България. Къде е разликата и какво предпочитат повече клиентите?

Мартин: Българските вина бележат неоспорим прогрес през последните години. Изключително радваща тенденция е, че родните винарни все по-често предлагат високо качество и адекватни на световните тенденции вина. Освен това все по-често може да попаднете на добри български бели вина и розета, при които нямаме такива традиции като при червените.

Друг плюс е, че технолозите обръщат все по-голямо внимание на местните сортове. За радост, българските вина са конкурентоспособни и много често превъзхождащи немалка част от тези, които се внасят у нас. Затова за нас е най-логично да заложим на родния продукт.

За съжаление, при крафт бирите ситуацията е доста по-различна. Броят на родни марки постепенно се увеличава, но по отношение на качеството има още много какво да се иска, вследствие на което, с редки изключения, българските крафт бири са под средноевропейското ниво. Съседни наши страни като Румъния, Гърция и Сърбия се справят по-добре. Разбира се, ние подкрепяме родните производители, защото силната местна сцена би спомогнала за развитието на цялото крафт бирено течение у нас.

Предимствата на крафт бирата и тези на виното?

Денислав: Предимствата при умерени количества са много и в двете напитки – обогатяват организма с различни витамини, минерали и антиоксиданти. Но ние този процес го разглеждаме от гледна точка на колко продуктивен би бил човек на следващия (работен) ден, след няколко бири или чаши вино. Тествано е много пъти от много клиенти - всичко е точно (смее се).

Доколко важна е сплотеността на екипа и обстановката на мястото, за да се създаде една приятна атмосфера, която да привлича клиенти?

Мартин: Изключително важна. Страшно се радваме, че за тази първа година успяхме да постигнем една приятелска и неангажираща атмосфера, така че всеки да се чувства уютно и да може напълно да се наслади на някоя хубава бира или бутилка вино. Разбира се, за цялостната обстановка спомогнаха и двете ни свежи попълнения зад бара – Мими и Стели. 

Каква бира и какво вино бихте препоръчали на нашите читатели?

Мартин: В крайна сметка всичко е въпрос на вкус, а при вината и особено при бирите вариациите в стиловете са стотици. Съветът ми към вашите читатели е да не се подвеждат от рекламите – независимо за какъв продукт става въпрос. 

Денислав: А да се доверят в избора на крафт бира или вино на нашите професионалисти в Crafter.

Уютното място Crafter се намира на ул. „Княз Борис I“ 65, София, а сплотеният му екип ви очаква с много любов и усмивки всеки ден от 14 ч. до 22 ч.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Десислава Славова

Един млад човек във вихрушката на 21 век. Страстен любител на литературата, пътуванията и позитивните хора.

Оставете коментар

0 коментара