Успелите

Мечта, любов и текила бар. Какво се крие зад историята на Tequila Bar Funky Monkey?

Иван и Дарина са създателите на невероятния Tequila Bar Funky Monkey, който е едно от култовите места във Велико Търново. И ако днешните времена са най-мрачните за техните колеги, Tequila Bar Funky Monkey записва едни от най-силните си години. Те започват от нулата с минимален капитал и куп мечти, които, подкрепени от безкрайни часове неуморен труд, се реализират.

Историята на двамата е не просто заинтригуваща, тя вдъхновява. Може би тук думите са излишни, защото изживяното завладява толкова много, че току-виж се появил някой филм за тези млади приключенци. Вижте какво ни разказа Дарина Колева - едната половина на дуото, което прави невъзможното възможно. 

Вашата история е като излязла от приказките. Разкажете ни как се запознахте и как основахте Tequila Bar Funky Monkey?

Нашата история започва преди 8 години с Иван. Той влиза в света на барманството преди 8 години и няколко месеца в заведение на отсрещния тротоар на Текила Бар. Вдъхновен от работата, но пък обиден от факта, че не е получавал заплата от месеци, заявява на тогавашния си работодател, че напуска и ще си отвори бар много по-добър от този. 

И така продава колата си и с парите от нея и с помощта на приятели, които и до днес са опора в много трудности, в началото на март наема сградата на Текила бар, която отскоро е била освободена. Отваря много плахо с подръчни материали, изхвърлени мебели, реставрирани от него, чаши от дома му и няколко бутилки алкохол на рафта.

Аз, от друга страна, през това време живеех в София, а сестра ми учеше във Велико Търново и я посетих за празника на града, който е на 22-ри март. Решихме да отидем в Текила бар, който беше отворил преди 10 дни. Като цяло за мен старата част на града излъчва една специална енергия, която трудно може да се опише на някого, който не е бил тук, но в момента, в който пристъпихме вратите на бара, тя все едно се засилваше. На пръв поглед олющен и старомоден, но имаше нещо в това място.

Не ми отне много време да осъзная, че причината беше той - Иван. Целенасочен, устремен, бликащ от любов към това, което прави, за секунда сътворяващ чувството, че си на най-специалното място. Той е двигателят на всичко, което правим, и една от основните причини гостите ни да искат да се връщат отново и отново при нас.

До няколко месеца не само бяхме заедно, но и оставих зад гърба си всичко, което бях градила за новата си мечта - да развиваме едно място, в което хората да се чувстват като у дома си. 

Една мечта, една любов и един текила бар, мога ли така да опиша всичко дотук? 

Определено връзката и страстта помежду ни рефлектира върху всичко, което създаваме. И до ден днешен сме пример за любов от пръв поглед за много наши познати. Без да съм предполагала, че искам да живея в Търново или да се занимавам с нещо подобно, за секунди неговата мечта стана и моя мечта.

Около Коледа наш приятел ме попита: "Според теб това, което се случи между вас с Ванката, магия ли е?". Как би могло да бъде нещо друго, след като дори и сега, когато ти го описвам и трябва да дам логика на действията си, нямам такава, така че - да, трябва да е магия.

Кои бяха първите трудности, с които се сблъскахте? 

Съвсем нормално първите ни трудности да са финансови, след като не бяхме стартирали с голям капитал. Но и като цяло, имайки предвид, че бяхме млади и без никакъв опит, всяка една задача беше препятствие за нас. Но знаехме, че основните проблеми, по които трябва да работим, бяха подобряване на уменията ни като бармани и мениджъри, сформиране на качествен екип, който да приеме нашата мисия за тяхна и оптимизиране на пространството ни. 

Един от най-известните бармани у нас, а и в света - Манол Лазаров, е бил част от вашия екип. Как успяхте да го привлечете? 

Манол Лазаров е първият ни барман. Запознахме се с него малко след като бяхме започнали да се интересуваме от миксология. Тогава нямахме конкретно меню, а сервивахме няколко коктейла, които бяхме измислили за деня. Опипвахме почвата, а Манол беше перфектното опитно зайче, защото беше любопитен и всичко му се струваше интересно.

Иван му разказваше за техниките, за които чете, и явно го е вдъхновил, защото скоро пожела да работим заедно. Той е страшно интелигентна и колоритна личност, израствахме като професионалисти заедно и не спирахме да се учим един от друг.

Докато все още беше част от нашия екип, участва в няколко състезания, на едно от които представи България в Мексико. А през 2019г., малко след като замина за София, спечели българските финали на най-престижното състезание за бармани в света - Word Class, и стана най-младият участник от нашата страна. Днес Манол работи в бар Спутник, развива собствена марка соди и е един от най-креативните бармани, които познаваме.

Манол Лазаров

Защо точно Tequila Bar Funky Monkey?

Сградата, в която се намираме, е култова за поколения търновци не само защото е в съседство до хана на Стефан Стамболов, но и защото е текила бар от поне 30 години. Преминала е през различни трансформации и собственици, но не е променяла името си. Затова и ние сметнахме за редно да си остане такова. Добавихме Funky Monkey, за да заявим промяната и отварянето на нова страница от историята й.

Кой е любимият Ви коктейл? 

Отговорът на този въпрос е променлив. Зависи от настроението, сезона и т.н, но факт е, че сме фенове на класиките, които са и вдъхновение за наши авторски питиета. Много харесваме Негрони, Маргарита, Палома. Наскоро бяхме в бар Спутник и опитахме техния коктейл "Мръсна Класика", който определено се нарежда в топ напитките, които сме опитвали.

За настоящото ни меню нашият колега Милен Канев създаде коктейла "Хенри VIII", който е не само наш фаворит, но и на нашите гости. Това е коктейл от две части, като в долната имаме овкусен джин с розмарин, копър и лайм, а в горната - пяна от тоник.

Коктейл "Хенри VIII"


Какво означават за Вас номинациите на списание Бакхус? 

2019-та беше годината, в която се проведе състезанието на най-добър бар и ресторант в България на списание Бакхус. Бяхме номинирани в две категории: "най-добър коктейл бар" (за цялостен принос) и "най-любим коктейл бар" на читателите (или наградата на публиката) и спечелихме втората. Когато това се случи, за нас беше страшно неочаквано понеже и в двете категории всички останали бяха едни от най-престижните места в страната. Номинациите ни накараха да разберем, че това, което правим, има смисъл и чуваемост и се движим в правилната посока.

Машина за коктейли звучи невероятно. Как я създадохте? 

Иван е много сръчен и винаги се е интересувал от механиката. Беше видял клип на машина за шейкване в интернет и си помисли, че ще бъде интересно да има начин клиентите да си приготвят сами коктейли. Хрумна му идеята, че може да създаде нещо подобно. След няколко безсънни нощи планът беше готов и се започна със събирането на компонентите за нея.

Създадена е от няколко лабораторни пособия, части за автомобил и каквото му беше тогава под ръка. Това, което прави тя, е, че си издърпва точната пропорция съставки и механично стърва (разбърква) коктейла ти. Тя е по-скоро за атракция и забавление на клиентите, а не за постоянно ползване и е уникална сама по себе си.

Кои са най-значимите отличия, които сте получавали?

Всеки ден се срещаме с хора, които нямат търпение да свършат работа и да дойдат при нас. Хора, които идват в Търново само заради нас. Страшно удовлетворяващо е да знаем, че създаваме среда, която прави някой щастлив, или сме причината за един по-добър завършек на деня за някого. Това е най-голямата награда за нас.

По какъв начин повлия пандемията на Tequila Bar Funky Monkey? 

Много е странно, защото всъщност тези две години са нашите най-трудни, но и най-силни. На 1-ви януари 2020г. стартирахме цялостен ремонт, като основната ни цел беше да разширим бара и да създадем мини лаборатория, в която да се готвят коктейлите. Планирахме повторното си отваряне лятото, така че новината за първия локдаун не приехме сериозно, защото смятахме,че ще е временно и кратко, а и така или иначе ние не работихме.

Приехме се за най-големите късметлии, че сме оцелили правилния момент да прекъснем работата си и останахме с това положително настроение през всеки следващ локдаун. В моментите, в които бяхме затворени, доставяхме коктейли до дома на желаещите. Това нямаше голям успех, но се опитвахме да се адаптираме както можем. Успяхме да получим и малка помощ от държавата, за което сме безкрайно благодарни. А когато имахме разрешение да работим, го правихме и то много усърдно, което ни позволи да задържим колегите си и да успеем да се справим със сметките и наема ни. 

Причината да не ни се отрази зле пандемията не е защото сме питейно заведение, защото сме в Търново или защото сме случили на клиенти със сертификати. А защото работим с клиенти, които ни подкрепят както могат, и това, че за тези 8 години преминахме през толкова възходи и падения, но останахме позитивни, работихме здраво и не спирахме да обичаме това, което правим.

С какво друго се занимават Иван и Дарина в свободното си време? 

Посещаваме културни събития в града, които са по наш вкус. Също така от една година аз съм доброволец в проекта "Open City", който е насочен към подобряване средата в квартал Варуша юг, в който работим и живеем.

Иван се е заел с реставрацията на ретро автомобил, за който мечтае от дете. Опитваме да наваксаме и времето със семействата и приятелите си, които са нашата най-голяма подкрепа. 

Какво е барманството за Вас?

Изразно средство. Като всеки друг вид изкуство го приемаме като метод да създадеш нещо от себе си, с което да разкажеш история или да предизвикаш вид емоция в отсрещния.

Как си представяте 2022 г.? Какво предстои? 

Стремим се да не се застояваме в комфортната си зона и да намираме нещо ново, което да подобрим. Целта ни за тази година е да съберем достатъчно стабилен екип, за да имаме възможност да правим събития извън бара. Въпреки обстоятелствата миналата година получихме покани да правим коктейли за фестивали, партита и частни мероприятия, на които трябваше да откажем поради недостига на кадри. Вярваме, че краят на пандемията е много близо и желаещите да работят в нашия бранш ще се завърнат, а 2022 ще бъде най-пълноценната година за нас.

Има хипотези, които твърдят, че е трудно да живееш и работиш с един и същ човек. Вярно ли е?

Същите, които го твърдят, сигурно им е трудно и без да работят заедно. Разбира се, че има своите предизвикателства, но всичко е въпрос на баланс и разграничаване във взаимоотношенията.

Ако можеше да промените едно нещо в света, кое би било то?

Да обичаме и уважаваме малко повече себе си, околните и природата.

Снимки: Личен архив на Tequila Bar Funky Monkey

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Каролина Занкова

Вярва, че доброто ще спаси света. Силно запалена по поезията с нотка любов и щипка лудост, с привкус на ирония. Изучава „Медии и журналистика“ в УНСС. Специално място в сърцето ѝ заемат пухкавите, елегантни и драскащи животни, наречени котки.

Оставете коментар

0 коментара