Стискайте им палци! Български готвачи ще атакуват кулинарните Оскари Bocuse d'Or
Български готвачи ще се състезават в европейските финали на най-престижното кулинарно състезание в света - Bocuse d'Or, което ще се проведе на 11 и 12 юни в Торино. Никола Николов, шеф готвач в женевския Restaurant de l’Hotel de Ville, и неговият отбор - Христо Фильов и треньора им – Веселин Калев, са нашите представители на състезанието за шеф готвачи. До европейските му финали те достигнаха, след като спечелиха българския финал на Bocuse d'Or, който се проведе в края на 2017 година.
Тримата ще се борят с 18 готвачи от различни страни за първите 10 места, които ще се класират за световния финал на кулинарното състезание. Той ще се проведе през 2019 година в Лион, Франция, родното място на неговия създател - легендарният френски готвач Пол Бокюз.
За да стигнат до световния финал, българските готвачи ще трябва да впечатлят 14-членно жури с вкуса и визията на две различни ястия - предястие и основно. За приготвянето им ще имат точно 5 часа и 35 минути. Ястията трябва да включват три задължителни местни продукта - телешко филе от Пиемонт, ориз от локалния сорт Сант Андреа и сирене от областта Кунео и да бъдат създадени по строго определен регламент.
По същото време в Торино ще се проведе и европейската квалификация за световното първенство по сладкарство Coupe du Monde de la Patisserie, на което страната ни ще бъде представена от един от най-добрите ни сладкари - Алекс Иванчев.