Успелите

Новите успели: Casa Kakau

Със своя конкурс «Новите успели», фондация LocalFood.bg отличи най-добрите микро бизнеси в сферата на земеделието и храните, стартирали своята дейност през миналата година.Това са малки производители, фермери и търговци, които се борят с неблагоприятните бизнес условия в страната, защото вярват в своите идеи. Всеки от победителите предлага нещо добро, успешно, различно и най-вече - българско. За десерт ви оставихме Casa Kakau, които се грижат за това винаги да ни е сладко със своя шоколад от само две съставки. Кои са те и защо ще си оближем пръстите ни казват Иван и Ивалина Илчеви.

Каква е историята на Casa Kakau?

Историята на нашия шоколад започва през 2015 г., с желанието на нашия малък син да опита шоколад за първи път. Постарахме се да изберем най-доброто на пазара, но въпреки усилията ни не успяхме да открием чист продукт без следи от животински продукти. Започнахме сами да правим шоколада за него, използвайки подбрани какаови зърна.

Скоро цялото ни семейство, откри неподправения вкус на истинския шоколад, този в който има само две съставки – какаови зърна и захар. Постепенно увеличихме обема, което ни накара да потърсим натурални суровини извън Европа. Така открихме фермери в Еквадор, които сами отглеждат какаови зърна, както и производители на сурова, тръстикова захар. Благодарение на това можем да предложим натурални и чисти продукти за нашия шоколад директно от производителите в Еквадор.

Само две съставки! Що за шоколад е това?

Шоколадът “Dark” на Casa Kakau е “bean-to-bar”, което означава, че се произвежда от ферментирали какаови зърна и сурова, тръстикова захар. Какаовите зърна внасяме сами директно от малки ферми в Еквадор. Това гарантира не само свежестта и високото качество на зърната, но и директно помагаме на фермерите да получат заслуженото възнаграждение за труда си.

Това е и най-справедливия и прекия път за доставяне на истинска храна от фермата до производителя и от него до почитателите на истинския шоколадов вкус.

Рецептата за неговото приготвяне е разработена от нас, като нейната цел е да запази максимално свежият вкус на висококачествените съставки и да се осигури едно неповторимо изживяване с всяко парченце.. В него няма:

  • животински продукти;

  • лецитин;

  • палмово или други хидрогенирани масла;

  • глутен;

  • подобрители, овкусители или изкуствени консерванти;

  • дори бурбонска ванилия, която се използва от редица шоколатиери.

Разкажете за нестандартното при вас - от вкуса до опаковката.

Продуктът ни се приготвя изцяло ръчно без машини, които да автоматизират процеса. Това е важно, защото по този начин всяка част от магията за превръщане на малките зърна във вкусен шоколад се контролира много внимателно. Използваме класическа технология за смилане в каменна мелница, което ни отличава от други колеги, използващи промишлено оборудване.  

А какво можете да ни предложите за пиене?

Предлагаме и нещо нестандартно. Шоколадът за пиене и различните видове чай от какаови зърна са продукти без аналог в България. На пазара има и други чайове от какао, но те се приготвят от люспата на какаовото зърно. За разлика от тях, ние използваме цялото зърно, като го натрошаваме и към него добавяме ароматни подправки и сушени плодове, за да предложим различни здравословни комбинации. Всичко това, разбира се, отново се приготвя ръчно с много голямо внимание и се пакетира в луксозна опаковка.

Шоколадът за пиене е нещо много специално с традиции, датиращи от мистичните ритуали на маите и ацтеките. След откриването на Новия свят, испанските конкистадори са първите, които го пренасят в Европа.

Маите са пиели шоколада студен, с царевично брашно и чили, но това не било по вкуса на европейците и много скоро те започнали да го подслаждат. Така се родила и класическата рецепта на шоколада за пиене, който бързо се превърнал в желана напитка на аристокрацията в редица европейски страни.

Днес шоколадът за пиене на Casa Kakau се произвежда по същата класическа технология от премиум селектирани какаови зърна и нерафинирана тръстикова захар.

Наистина ли е възможно ”вкусно” и ”здравословно” да вървят ръка за ръка?

Да, така би трябвало да бъде.

Здравословното трябва да е вкусно, защото част от ползата за здравето е организмът да приема храната с удоволствие.

Вкусът се възпитава и за съжаление, много години медиите и големите корпорации го правеха в посока на лъскавите, цветни, идеално изглеждащи продукти. В действителност това са храни, които се произвеждат бързо, струват малко, лесни са за приготвяне и засищат глада, но на каква цена за здравето? Това е нещо, което искаме да оборим с нашите продукти – те са чисти, натурални и полезни, каквито трябва да бъдат нещата, които консумираме.

Променяйки своя хранителен режим, аз променям...

…себе си, защото ние сме това, което ядем.

Какво трябва да знае всеки, който иска да започне бизнес с натурални храни в България?

Трябва да се знае, че е трудно да се направи първата крачка и е трудно да се бориш с наложените стереотипи, но е удоволствие да произвеждаш нещо полезно за другите.

В един момент това престава да бъде само бизнес, то се превръща в мисия да промениш начина на хранене на повече хора, за да консумират все повече истинските храни без химия.

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Вяра Стефчева

Разказвачка на истории от 1001 нощ. Нещо като Шехерезада, само че хваща тен по софийските улици.

Оставете коментар

1 коментар

  1. Ivan
    2017-09-28 07:18:59 Reply

    Пропуснали сте да ги питате нещо за бъдещите им проекти и кога да очакаме нови видове шоколади.